Έντυπη Έκδοση

Ευχαριστήριο αντάμωμα για την προστασία από τους Γερμανούς

Ηταν πριν από 68 χρόνια όταν ο Αυστραλός Frack Ezzy, που πολέμησε με τις συμμαχικές δυνάμεις τους Γερμανούς κατακτητές στην Κρήτη, προστατεύτηκε από μια οικογένεια Κρητικών που τον μάζεψε ενώ ήταν εν κινδύνω και για δυο χρόνια έζησε μαζί της στο Κουστογέρακο Σελίνου Χανίων.

Στο Επανοχώρι με τη Χρυσούλα Σαριδάκη στη μέση οι δύο Αυστραλές Στο Επανοχώρι με τη Χρυσούλα Σαριδάκη στη μέση οι δύο Αυστραλές Οταν επέστρεψε στην Αυστραλία, παντρεύτηκε και κάποια στιγμή περιέγραψε την ιστορία του στην κόρη του και την εγγονή του. Μαράζι είχε να ξανάρθει στην Κρήτη για να ευχαριστήσει την οικογένεια Γεωργακάκη που τον είχε φροντίσει τότε. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς το 2002 πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ομως, η κόρη του, Ruth Riordan, και η εγγονή του, Judy Mason, δεν το ξέχασαν. Ταξίδεψαν στην Κρήτη και την περασμένη Κυριακή συνάντησαν σε χωριά του Σελίνου τις δύο γυναίκες της οικογένειας Γεωργακάκη που το 1941 είχε προστατέψει τον άνθρωπό τους! Πρόκειται για την 91χρονη Ελισάβετ Σταυριανουδάκη, κόρη του Βαρδή Γεωργακάκη από το Κουστογέρακο, την οποία συνάντησαν στο χωριό Μονή, και την αδελφή της, Χρυσούλα Σαριδάκη, στο Επανοχώρι. Ηταν πολύ συγκινητική συνάντηση καθώς ενώθηκαν οι οικογένειες Γεωργακάκη και Ezzy έπειτα από 68 χρόνια. Συγκινημένες οι δύο Αυστραλέζες ανέφεραν πως θα τοποθετήσουν στο χωριό Κουστογέρακο μια τιμητική πλακέτα για το χωριό και τους κατοίκους του.

Οι δύο Αυστραλέζες δεν ήταν σίγουρες για το αν ζουν ακόμα τα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας Γεωργακάκη, μέχρι που διάβασαν ένα βιβλίο για τη γερμανική κατοχή και την αντίσταση. Ενα βιβλίο που έχουν γράψει ο Ian Frazer και ο Αγγελος Παπαγεωργίου, οι οποίοι ζουν στην Αυστραλία και είχαν επισκεφθεί το χωριό Μονή Σελίνου, παίρνοντας συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες γενεές για την περίοδο της γερμανικής κατοχής και την αντίσταση. Ενας από τους ανθρώπους αυτούς ήταν και η Ελισάβετ Σταυριανουδάκη, η οποία ήταν κόρη του Βαρδή Γεωργακάκη από το Κουστογέρακο. Στο ταξίδι τους από την Αυστραλία τούς συνόδεψε ο συγγραφέας Ian Frazer με τη σύζυγό του, ενώ στα Χανιά συνεργάστηκαν με τη Νία Φώη, η οποία ανέλαβε τη διερμηνεία. Η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης. Με την ευκαιρία αυτή, με πρωτοβουλία των Αυστραλών θα τοποθετηθεί στο χωριό τιμητική πλακέτα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Το μέλλον μας έχει καύσωνες και καταιγίδες
Αερομεταφορές
Πτήσεις στο χάος
Κόβει 70 δρομολόγια η Olympic Air
Καταφύγιο προσωπικού η ΥΠΑ
Αναδάσωση καμένων εκτάσεων
Καταψήφισαν την αναδάσωση των καμένων οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.
Συνέντευξη Θανάσης Παντελόγλου
«Κοκτέιλ τοξικών στη ΛΑΡΚΟ»
Διαχείριση απορριμμάτων
«Μπουκώνει» ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και η νομαρχία ...σφυρίζει
Εκπαίδευση
Χαμένοι στην αμάθεια του διαδικτύου
Ιστορία
«Μεγάλη Ιδέα» Μεγάλη Υποκρισία Μεγάλη Καταστροφή
Νέα γρίπη
Γρίπη: Ακόμα 48 με τον ιό
Ειδικό σχέδιο δράσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υπόθεση Siemens
Πυροτέχνημα Ζαγοριανού
Στο κενό η προσπάθεια αμφισβήτησης του πορίσματος
Απαγωγή Γιώργου Μυλωνά
Εδώλιο σε 11 για την απαγωγή Μυλωνά
Μετρό
17 νέα βαγόνια για τις επεκτάσεις του Μετρό
Απόσυρση αυτοκινήτων
Τα παλιά ΙΧ φεύγουν τα νέα τέλη έρχονται
Τύπος
Κατάσχεση στην «Εξπρές»
Άλλες ειδήσεις
Ξύλο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Πρωτότυπη διαμαρτυρία
Ευχαριστήριο αντάμωμα για την προστασία από τους Γερμανούς