Έντυπη Έκδοση

ΧΑΘΗΚΑΝ 15.000.000 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 10.000.000 ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010

ΟΟΣΑ: Ερχεται ανάκαμψη της... ανεργίας

Ερχεται ανάκαμψη αλλά χωρίς... εργαζομένους, με τον ίδιο τον ΟΟΣΑ να προβλέπει 10.000.000 επιπλέον ανέργους έως το 2010 στις 30 χώρες-μέλη του.

Οι διαδηλώσεις μπας και εισακουστούν είναι το μόνο που έχει απομείνει στους απανταχού εργαζομένους, που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Στη φωτογραφία, εργαζόμενοι στην Alcatel-Zucent διαδήλωσαν χθες κατά των σχεδίων της εταιρείας για απολύσεις, με σύνθημα «Οχι στη μεταφορά» Οι διαδηλώσεις μπας και εισακουστούν είναι το μόνο που έχει απομείνει στους απανταχού εργαζομένους, που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Στη φωτογραφία, εργαζόμενοι στην Alcatel-Zucent διαδήλωσαν χθες κατά των σχεδίων της εταιρείας για απολύσεις, με σύνθημα «Οχι στη μεταφορά» Την ίδια στιγμή η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδικάτων απευθύνει έκκληση στους ηγέτες του G20 να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας, επικρίνοντας τις τράπεζες για τα παχυλά μπόνους που μοιράζουν, έχοντας απορροφήσει πάνω από το 20% των χρημάτων των φορολογουμένων για να σωθούν.

«Η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρή για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας χθες στο Παρίσι την έκθεση του οργανισμού για την απασχόληση.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι από τα τέλη του 2007 έως τον Ιούλιο του 2009 έχουν χαθεί 15.000.000 θέσεις εργασίας και επισημαίνει ότι ενδέχεται να χαθούν άλλα 10.000.000 θέσεις εργασίας έως τα τέλη του επόμενου έτους, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία αρχίζει να συνέρχεται. Με δυο λόγια στο πιο αναπτυγμένο κομμάτι του πλανήτη θα έχουν προστεθεί 25.000.000 άνεργοι.

Σύνολο 57.000.000 άνεργοι σε 30 χώρες

Η ανεργία στις 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχει φτάσει στο μεταπολεμικό ρεκόρ του 8,5% (Ιούλιος) και ενδέχεται να φτάσει στο 10%, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 57.000.000 άνεργοι. Στα τέλη του 2006 η ανεργία στον ΟΟΣΑ ήταν 5,6%.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, με τα ποσοστά της ανεργίας να έχουν αυξηθεί κατά 9,7%, 7,8% και 4,5% αντίστοιχα στις 3 αυτές χώρες από τις αρχές του 2007 έως τα μέσα του 2009.

Σε συνέντευξή του μάλιστα προς το πρακτορείο Ρόιτερ, ο Στέφανο Σκαρπέτα, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού, τονίζει ότι η τωρινή ύφεση καταστρέφει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι πετρελαϊκές κρίσεις του '70 και των αρχών του '80, όταν ο αναπτυγμένος κόσμος υπέφερε από μαζική ανεργία.

Οι προσωρινά απασχολούμενοι που σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία φτάνουν στο 85% αυτών που έχουν χάσει τη δουλειά τους, είναι μαζί με τους νέους και τους μετανάστες οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες. Οι προσωρινά απασχολούμενοι, που υποτίθεται ότι με την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας θα έφερναν, πριν από την κρίση αναπτυξιακό «μπουμ», μένοντας άνεργοι δεν δικαιούνται τα ισχνά κοινωνικά επιδόματα που μοιράζουν οι περισσότερες χώρες.

**Την ίδια στιγμή που μια νέα κρίση μαζικής ανεργίας αυτή τη φορά αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, οι τράπεζες που με την απληστία τους προκάλεσαν την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση απολαμβάνουν προκλητική κρατική μέριμνα.

Μοίραζαν μπόνους λεφτά των φορολογούμενων

Για παράδειγμα, οι 9 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ πήραν συνολικά 175 δισ. δολάρια σε κρατική ενίσχυση (δηλαδή λεφτά των φορολογουμένων) και έδωσαν 32,6 δισ. δολάρια σε μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους το 2008.

«Το ποσό αυτό μόνο ισοδυναμεί με όλα τα χρέη των πιο υπερχρεωμένων χωρών και θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα στην εκπαίδευση σε 68 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου για περίοδο 3 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδικάτων που εκπροσωπεί 168 εκατ. εργαζομένους από 155 χώρες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
ΟΟΣΑ: Ερχεται ανάκαμψη της... ανεργίας
Σύνοδος G20
G20: «καυτή πατάτα» τα παχυλά τραπεζικά μπόνους
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Με τρύπες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Οικοι αξιολόγησης
Μεσαίου ρίσκου η Ελλάδα στην κατάταξη της Credit Suisse
Πληθωρισμός
Τρίτοι στην ευρωζώνη με 1%
Εξαγορά ΒΦΛ
Αντιδράσεις στην Καβάλα για την εξαγορά ΒΦΛ από Λαυρεντιάδη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χ.Α. γκαζώνει: στις 2.550
Αμεσες ξένες επενδύσεις
Απόκλιση υπουργείου - ΤτΕ για τις ξένες επενδύσεις, συνυπολογιζομένου του ΟΤΕ
Οικονομική πολιτική
Με ερωτήματα προσπαθούν να κρύψουν τον «πάγο» Καραμανλή
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πάνω από το 1,47 δολ. το ευρώ
Άλλες ειδήσεις
Σε θέση μπλόκων τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών
Θυγατρική του ΔΟΛ στον Ρέστη