Έντυπη Έκδοση

G20: «καυτή πατάτα» τα παχυλά τραπεζικά μπόνους

Σε «καυτή πατάτα» της συνόδου του G-20 αναδεικνύεται το θέμα των τραπεζικών μπόνους, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δείχνουν για την ώρα αγεφύρωτες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνόδου του G20 που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, και όπως αναμένεται θα υιοθετήσουν μεταξύ άλλων και προτάση για υποχρεωτικούς κανόνες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αποζημιώνουν τα στελέχη τους.

Σκοπός είναι να μπει ένα φρένο στην κουλτούρα των μπόνους η οποία ενθάρρυνε εδώ και χρόνια τις τράπεζες να παίρνουν υψηλά ρίσκα, τα οποία και οδήγησαν στη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν τη σύνδεση των αμοιβών των τραπεζιτών με τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις μιας τράπεζας. Θεωρούν ότι έτσι θα δοθεί ένα τέλος στα αποκαλούμενα «εγγυημένα μπόνους», βάσει των οποίων ένας τραπεζίτης αμείβεται με ένα προκαθορισμένο ποσό, το οποίο είναι ανεξάρτητο του ρίσκου των επενδύσεών του και της μακροχρόνιας απόδοσής τους. Παράλληλα η Ε.Ε. θέλει την αναστολή πώλησης ή άσκησης των option μετοχών με τα οποία αμείβονται τα τραπεζικά στελέχη για κάποιο χρονικό διάστημα και ακόμη περισσότερη διαφάνεια έτσι ώστε οι τράπεζες να δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις αμοιβές του προσωπικού τους.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως η αμερικανική κυβέρνηση, πιεζόμενη προφανώς από τον ανακάμπτοντα τραπεζικό της τομέα, δεν συμμερίζεται τον ζήλο της Ευρώπης για τα μπόνους. Αντίθετα προωθεί περισσότερο στη σύνοδο του G20 την ανάγκη για υιοθέτηση διεθνών προτύπων βάσει των οποίων οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να βάζουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ως ασπίδα απέναντι σε τυχόν ζημιές.

Το FSB -το διεθνές όργανο που έχει επιφορτιστεί με τη μελέτη και την κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων για την αναδιάρθρωση του κανονιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη σύνοδο του Πίτσμπουργκ- φαίνεται να υιοθετεί έναν έμμεσο περιορισμό των μπόνους μέσω της απαγόρευσης στις τράπεζες που έχουν χαμηλή κεφαλαιακή βάση να προσφέρουν μεγάλα μπόνους στα στελέχη τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Διεθνείς διασκέψεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
ΟΟΣΑ: Ερχεται ανάκαμψη της... ανεργίας
Σύνοδος G20
G20: «καυτή πατάτα» τα παχυλά τραπεζικά μπόνους
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Με τρύπες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Οικοι αξιολόγησης
Μεσαίου ρίσκου η Ελλάδα στην κατάταξη της Credit Suisse
Πληθωρισμός
Τρίτοι στην ευρωζώνη με 1%
Εξαγορά ΒΦΛ
Αντιδράσεις στην Καβάλα για την εξαγορά ΒΦΛ από Λαυρεντιάδη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χ.Α. γκαζώνει: στις 2.550
Αμεσες ξένες επενδύσεις
Απόκλιση υπουργείου - ΤτΕ για τις ξένες επενδύσεις, συνυπολογιζομένου του ΟΤΕ
Οικονομική πολιτική
Με ερωτήματα προσπαθούν να κρύψουν τον «πάγο» Καραμανλή
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πάνω από το 1,47 δολ. το ευρώ
Άλλες ειδήσεις
Σε θέση μπλόκων τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών
Θυγατρική του ΔΟΛ στον Ρέστη