Έντυπη Έκδοση

ΜΟΝΟ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ... ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με τρύπες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Με «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» αμφιβόλου νομιμότητας ρυθμίζονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι εκκρεμότητες σχετικά με αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων, αύξησης του ορίου προσωποκράτησης και αποποινικοποίησης χρεών από ασφαλιστικές εισφορές, διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ΦΠΑ και επισφαλών απαιτήσεων.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εκδόθηκε χθες, ήταν λειψή, καθώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε μόνο τα δύο πρώτα άρθρα που αφορούν την εξόφληση με δόσεις του ΦΠΑ και στην αύξηση του ποσοστού των επισφαλών απαιτήσεων, ενώ ανακοινώθηκαν προφορικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι ρυθμίσεις περί προσωποκράτησης, πλειστηριασμών και ασφαλιστικών εισφορών:

1Αναστέλλονται μέχρι τα τέλη του έτους οι πλειστηριασμοί τραπεζών έναντι ιδιωτών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ.

2Αυξάνει στα 150.000 ευρώ από 30.000 ευρώ το όριο μέχρι του οποίου δεν ενεργοποιείται η προσωποκράτηση έναντι οφειλετών.

3Αυξάνει στα 5.000 ευρώ από 2.000 ευρώ το όριο αποποινικοποίησης χρεών από ασφαλιστικές εισφορές.

4Η εξόφληση σε δόσεις του ΦΠΑ επανέρχεται έπειτα από χρόνια, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα πνέουν τα λοίσθια.

Οι επιτηδευματίες με βιβλία Α', Β' και Γ' κατηγορίας, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής του οφειλόμενου φόρου στο τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη υποβολής της περιοδικής δήλωσης, καταβάλλουν το 30% τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης.

Το υπόλοιπο εξοφλείται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με το ποσόν κάθε δόσης να προσαυξάνει 1% μέχρι τη λήξη του δεύτερου μήνα, ενώ από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση 2% ανά μήνα καθυστέρησης. Αν ο φορολογούμενος καταβάλει τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου φόρου, δεν πληρώνει τις προσαυξήσεις μέχρι και το τέλος του δεύτερου μήνα, αν και πληρώνει την προσαύξηση 2% από τον τρίτο μήνα και μετά.

Ο φορολογούμενος που υποβάλλει ανακριβή ή δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, αντί πρόσθετου φόρου πληρώνει πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλει.

Η σχετική ρύθμιση αφορά τις περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20 Οκτωβρίου 2009 και μετά.

Επισφαλείς απαιτήσεις

5Αυξάνουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνονται σε 1% από 0,5% και σε 1,50% από 1% τα ποσοστά των επισφαλών απαιτήσεων που εκπίπτουν οι επιχειρήσεις με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας από το καθαρό εισόδημά τους, μετά και την αφαίρεση επιστροφών ή εκπτώσεων ή αξίας πωλήσεων προς το Δημόσιο ή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Αφορά χρήσεις από 1/1/2009 και μετά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
ΟΟΣΑ: Ερχεται ανάκαμψη της... ανεργίας
Σύνοδος G20
G20: «καυτή πατάτα» τα παχυλά τραπεζικά μπόνους
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Με τρύπες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Οικοι αξιολόγησης
Μεσαίου ρίσκου η Ελλάδα στην κατάταξη της Credit Suisse
Πληθωρισμός
Τρίτοι στην ευρωζώνη με 1%
Εξαγορά ΒΦΛ
Αντιδράσεις στην Καβάλα για την εξαγορά ΒΦΛ από Λαυρεντιάδη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χ.Α. γκαζώνει: στις 2.550
Αμεσες ξένες επενδύσεις
Απόκλιση υπουργείου - ΤτΕ για τις ξένες επενδύσεις, συνυπολογιζομένου του ΟΤΕ
Οικονομική πολιτική
Με ερωτήματα προσπαθούν να κρύψουν τον «πάγο» Καραμανλή
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πάνω από το 1,47 δολ. το ευρώ
Άλλες ειδήσεις
Σε θέση μπλόκων τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών
Θυγατρική του ΔΟΛ στον Ρέστη