Έντυπη Έκδοση

Το Χ.Α. γκαζώνει: στις 2.550

Ριψοκίνδυνο προεκλογικό φλερτ με τα υψηλά έτους κάνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπό τις τυμπανοκρουσίες για έξοδο από την κρίση και τα νέα ρεκόρ ανόδου των ξένων αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης κατέκτησε χθες ακόμη μια υψηλότερη κορυφή για το 2009, κλείνοντας στις 2.550,13 μονάδες με κέρδη 0,72%, και μένει να φανεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν η βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική που έχει αναπτυχθεί θα δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε η αγορά να κινηθεί προς τα επίπεδα των 2.650-2.700 μονάδων, όπου αρκετοί αναλυτές εντοπίζουν την επόμενη περιοχή ισχυρής αντίστασης.

Το διεθνές κλίμα δείχνει να υποστηρίζει αυτό το σενάριο καθώς τόσο η Γουόλ Στριτ όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προεξοφλούν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών με την καταγραφή διαδοχικών υψηλών για το 2009, ενώ και στο εσωτερικό το σενάριο της ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές κερδίζει έδαφος και κατευνάζει την αρχική νευρικότητα. Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, προϋπόθεση ώστε το Χ.Α. να κινηθεί προς ακόμη υψηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα είναι η αξιόπιστη διάσπαση των 2.600 μονάδων. Χαρακτηριστικό του εν εξελίξει ανοδικού κύματος στο Χ.Α. είναι, πάντως, η αποκαθήλωση των τραπεζικών μετοχών από τον θρόνο των υπεραποδόσεων και η μερική μετακύλιση ρευστότητας σε μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης. Χθες, για παράδειγμα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,34% όταν ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κέρδη υψηλότερα του 2%.

Για κάποιους αναλυτές, αν αυτή η τάση συνεχιστεί ενδέχεται να αποτελέσει ένδειξη πως η αγορά διανύει τα τελευταία στάδια της ανόδου της από τα χαμηλά του Μαρτίου, πλησιάζοντας πλέον σε μια πολύ σημαντική κορυφή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
ΟΟΣΑ: Ερχεται ανάκαμψη της... ανεργίας
Σύνοδος G20
G20: «καυτή πατάτα» τα παχυλά τραπεζικά μπόνους
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Με τρύπες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Οικοι αξιολόγησης
Μεσαίου ρίσκου η Ελλάδα στην κατάταξη της Credit Suisse
Πληθωρισμός
Τρίτοι στην ευρωζώνη με 1%
Εξαγορά ΒΦΛ
Αντιδράσεις στην Καβάλα για την εξαγορά ΒΦΛ από Λαυρεντιάδη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χ.Α. γκαζώνει: στις 2.550
Αμεσες ξένες επενδύσεις
Απόκλιση υπουργείου - ΤτΕ για τις ξένες επενδύσεις, συνυπολογιζομένου του ΟΤΕ
Οικονομική πολιτική
Με ερωτήματα προσπαθούν να κρύψουν τον «πάγο» Καραμανλή
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πάνω από το 1,47 δολ. το ευρώ
Άλλες ειδήσεις
Σε θέση μπλόκων τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών
Θυγατρική του ΔΟΛ στον Ρέστη