Έντυπη Έκδοση

** 6,5 ΠΡΟΣ 3,4 ΔΙΣ.

Απόκλιση υπουργείου - ΤτΕ για τις ξένες επενδύσεις, συνυπολογιζομένου του ΟΤΕ

Αύξηση των ξένων επενδύσεων κατά 40,5% το 2008 στα 6,48 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος οργανισμός του υπουργείου Οικονομίας (Invest in Greece Α.Ε. - πρώην ΕΛΚΕ), κάνοντας λόγο για στοιχεία που με εύγλωττο τρόπο δείχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μόνο που οι μετρήσεις έχουν τεράστια απόκλιση από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (που επί χρόνια καταγράφει τις ροές κεφαλαίων για να συντάξει το συνολικό εξωτερικό ισοζύγιο του ιδιωτικού τομέα).

Η τράπεζα υπολογίζει τις επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα στα 3,4 δισ. ευρώ. Καταγράφει και αυτή αύξηση (από 1,4 δισ. ευρώ το 2007), όμως την αποδίδει σχεδόν αποκλειστικά στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ σε 2 στάδια, τον Μάιο και τον Νοέμβριο από την Deutsche Telekom, η οποία συνολικά απέφερε έσοδα 2,9 δισ. ευρώ...

Η απόκλιση μεταξύ των στοιχείων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο (χαρακτηριστικές είναι οι διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ τράπεζας και ΕΣΥΕ). Ομως, αυτή τη φορά η «ψαλίδα» είναι τόσο μεγάλη που αλλάζει ακόμη και την εικόνα της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤτΕ στην τελευταία έκθεση του διοικητή ασκεί κριτική για το «σχετικά χαμηλό επίπεδο των άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα» προτείνοντας λύσεις, όπως π.χ. μείωση γραφειοκρατίας, βελτίωση υποδομών κ.λπ.

Η νέα, θετική καταγραφή των ξένων επενδυτικών εισροών εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο Ξένων Επενδύσεων, υπηρεσία που έχει συστήσει η Invest in Greece Α.Ε. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιεί κυρίως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και «στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από διεθνείς οργανισμούς, ώστε να έχει, ανά πάσα στιγμή, διαθέσιμη την πραγματική εικόνα των εισροών και των εκροών των ξένων κεφαλαίων».

2 προς 1 εισροές - εκροές

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, την περίοδο 2006-2008 οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 18,1 δισ. ευρώ και οι εκροές κεφαλαίων Ελλήνων επενδυτών στο εξωτερικό σε 8,93 δισ. ευρώ, «γεγονός που αυξάνει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως "εφαλτήριο" στο επενδυτικό γίγνεσθαι στα Βαλκάνια».

**Υποτροφία 4.000 ευρώ θα δοθεί σε παιδιά αγροτών (σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ψαράδες), που έχουν αριστεύσει σε σπουδές και συγκεντρώνουν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια. Οι υποτροφίες θα δοθούν σε όσους σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του εσωτερικού και του εξωτερικού σε αντικείμενο σχετικό με τον αγροτικό τομέα και συγκεντρώνουν κοινωνικά κριτήρια, όπως το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός παιδιών και η αναπηρία (πάνω από 67%). Την επιλογή των υποτρόφων θα κάνει ειδική επιτροπή.

Εμφανίζονται αυξημένες κατά 5 δισ. δολάρια το 2008 λόγω της πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom

Η εικονική πραγματικότητα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Η πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ «αναβάθμισε» προσωρινά την Ελλάδα, κατά 24 θέσεις, στην παγκόσμια κατάταξη των κρατών με βάση το πόσο θελκτικές είναι για την διενέργεια ξένων επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNCTAD, της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε χθες στο Κολλέγιο Deree από την καθηγήτρια Μαρίνα Παπαναστασίου, η Ελλάδα το 2008 βρέθηκε στην 49η θέση από την 73η που κατείχε προηγουμένως, με εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό αξίας 5 δις δολαρίων (εκ των οποίων όμως τα 4 δισ δολ προέρχονται από την εξαγορά του ΟΤΕ).

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι για να φανεί η θελκτικότητα μίας χώρας θα πρέπει να παρακολουθείται η μακροχρόνια ροή κεφαλαίων, η οποία στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, κυρίως λόγω θεσμικών αδυναμιών που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους επενδυτές: η συνολική αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων ξένων φτάνει στα 10,3 δισ ευρώ έναντι 99,2 δις ευρώ που έχουν εισρεύσει στην γειτονική Βουλγαρία. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι η "αντοχή" των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης φαίνεται καλή.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΟΗΕ είνα σχεδόν ταυτόσημα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος και οι οποίες κάνουν λόγο για 3,4 δισ ευρώ το 2008. Τα στοιχεία αυτά, παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις χθεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου οργανισμού του υπουργείου Οικονομίας (Invest in Greece AE- πρώην ΕΛΚΕ). Τα στοιχεία αυτά ανεβάζουν τις ξένες επενδύσεις στο επίπεδο των 6,48 δις ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Επενδύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
ΟΟΣΑ: Ερχεται ανάκαμψη της... ανεργίας
Σύνοδος G20
G20: «καυτή πατάτα» τα παχυλά τραπεζικά μπόνους
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Με τρύπες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Οικοι αξιολόγησης
Μεσαίου ρίσκου η Ελλάδα στην κατάταξη της Credit Suisse
Πληθωρισμός
Τρίτοι στην ευρωζώνη με 1%
Εξαγορά ΒΦΛ
Αντιδράσεις στην Καβάλα για την εξαγορά ΒΦΛ από Λαυρεντιάδη
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χ.Α. γκαζώνει: στις 2.550
Αμεσες ξένες επενδύσεις
Απόκλιση υπουργείου - ΤτΕ για τις ξένες επενδύσεις, συνυπολογιζομένου του ΟΤΕ
Οικονομική πολιτική
Με ερωτήματα προσπαθούν να κρύψουν τον «πάγο» Καραμανλή
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πάνω από το 1,47 δολ. το ευρώ
Άλλες ειδήσεις
Σε θέση μπλόκων τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών
Θυγατρική του ΔΟΛ στον Ρέστη