Έντυπη Έκδοση

33 τίτλοι ζητούν κοινό

Βιβλία από τα ράφια των βιβλιοπωλείων

Ιούλιος Βερν

Το Αιγαίο στις φλόγες

Με 49 σχέδια του Benett

μτφρ.: Δημήτρης Παντελοδήμος

εκδόσεις Κασταλία, σ. 241, ευρώ 29

Ισως ο πιο γνωστός συγγραφέας του κόσμου. Ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της επιστημονικής φαντασίας. Λάτρης του υγρού στοιχείου. Της θάλασσας. Γεννήθηκε σε συνοικία εφοπλιστών στη Νάντη και αγάπησε το απέραντο γαλάζιο και τη ζωή των ναυτικών. Το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα είναι το πιο γνωστό έργο του. Γεννημένος σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών-πολιτικών αλλαγών, δεν μπορούσε να προσπεράσει την Ελληνική Επανάσταση του '21. Στα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους, γράφει το όχι και τόσο γνωστό μυθιστόρημα Το Αιγαίο στις φλόγες. Η δράση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στα τέλη του 1827. Στην τελική φάση του αγώνα για την ανεξαρτησία. Στο επίκεντρο, η προσπάθεια καταστολής της πειρατείας στις ελληνικές θάλασσες και κατάργησης των σκλαβοπάζαρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πλούσια ναυτική ορολογία, που αποδίδει άριστα ο Βερν, συνδυάζεται άψογα με τη λεπτομερή περιγραφή των τόπων. Στιβαρός ρυθμός στην αφήγηση και μια ευαισθησία που δείχνει τα φιλελληνικά αισθήματα του δημιουργού. Οι εκδόσεις Κασταλία παραδίδουν μια προσεγμένη έκδοση του έργου, που συνοδεύεται από 49 σχέδια του Benett. Η μετάφραση του Δημήτρη Παντελοδήμου προφανώς και δεν ήταν εύκολη δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αποδίδει σε μεγάλο βαθμό το πρωτότυπο.

Μιχάλης Γρηγορίου

Μουσική αντίληψη και δημιουργία.Καθολικές σταθερές και πολιτιστικές μεταβλητές

εκδόσεις Νεφέλη, σ. 448

Πώς αντιλαμβάνεται και πώς διαχειρίζεται ο εγκέφαλος τα μουσικά ερεθίσματα; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στον τρόπο αντίληψης της μουσικής και στον τρόπο αντίληψης της γλώσσας; Σε τέτοια κι άλλα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο Μιχάλης Γρηγορίου. Οπως τονίζει ο συγγραφέας: «Η κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της μουσικής αντίληψης ισοδυναμεί με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σε προγλωσσικό επίπεδο το λογισμικό της συνείδησης».

Μαριάννα Καβρουλάκη

Η γλώσσα της γεύσης

Λεξικό της ιστορίας της ελληνικής διατροφής

εκδόσεις Asprimera, σ. 320, ευρώ 15

Η ελληνική γαστριμαργική κουλτούρα μέσα από λέξεις. Λέξεις που αναφέρονται στην τροφή όπως ξεκινά από τη γη και τη θάλασσα και φτάνει στο τραπέζι μας. Η μαγειρική είναι ίδιον του ανθρώπου, όσο και η γλώσσα. Στην ουσία αποτελεί μια γλώσσα που εκφράζει τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας.

Χα-Τζουν Τσανγκ

Αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό

πρόλογος: Γιώργος Καλπαδάκης

μτφρ.: Τάσος Σαμουηλίδης

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 350, ευρώ 19,17

Το παρόν βιβλίο παρέχει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για το χρήμα, την ισότητα, την ελευθερία και την απληστία, ενώ αποκαλύπτει ότι η σύγχρονη «ελεύθερη αγορά», όχι μόνο βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά και αποτελεί αναποτελεσματικό τρόπο χειραγώγησης της οικονομίας.

Ερζερούμ 1916

Ημερολόγιο Δημητρίου Αυγερινού για την εκδίωξη των Ελλήνων του Ερζερούμ

πρόλογος-εισαγωγή-σχόλια: Γιώργος Σιγαλός,εκδόσεις Αρμός, σ. 206, ευρώ 15

Το ημερολόγιο αυτό είναι μια κραυγή αγωνίας, που φτάνει στ' αυτιά μας με καθυστέρηση περίπου 100 ετών, από την απομακρυσμένη στα βάθη της Ανατολικής Μικράς Ασίας ρωμέικη κοινότητα του Ερζερούμ, τη βυζαντινή Θεοδοσιούπολη.

Πολιτισμική ετερότητα

και ανθρώπινα δικαιώματα

Προκλήσεις για την εκπαίδευση

επιμέλεια: Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Νέλλη Ασκούνη

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 304, ευρώ 22

Στα 18 κείμενα του τόμου αποτυπώνεται ένας διεπιστημονικός διάλογος με αντικείμενο τις αντιφάσεις και τα διλήμματα που θέτει ο συσχετισμός των εννοιών «πολιτισμική ετερότητα» και «ανθρώπινα δικαιώματα» στο κοινωνικό πεδίο.

Αντον Τσέχωφ

Η κυρία με το σκυλάκι

μτφρ.: Εφη Κορομηλά

εκδόσεις Μελάνι, σ. 64, ευρώ 7

Στο γνωστότερο και, ίσως, το αρτιότερο διήγημα του ο Τσέχωφ αναλύει αριστοτεχνικά την ένταση των συναισθημάτων και την αλλαγή στην καρδιά και τη συμπεριφορά των δύο πρωταγωνιστών, δημιουργώντας μια αξέχαστη ιστορία παθιασμένου έρωτα.

Συλλογικό έργο

Η δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας

και πραγματικότητας

Μελέτες χαριστήριες στον Ζήση Παπαδημητρίου

επιμέλεια: Αντώνης Μανιτάκης

εκδόσεις Σαββάλας, σ. 558, ευρώ 24,70

Το ιδεώδες της δημοκρατίας αποτελεί αντικείμενο θεωρητικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε κάθε βήμα του ο πολίτης βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ουτοπία της δημοκρατικής ιδέας και στην πραγματικότητα της διαχείρισής της. Μέρος αυτής της προβληματικής δημοσιεύεται στον παρόντα τόμο.

Alan Davis

Thor

μτφρ.: Ηλίας Τσιάρας, εικονογράφηση: Alan Davis, εκδόσεις Anubis, σ. 56, ευρώ 8,90

Ο Θορ ζωντανεύει στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Στις σελίδες του θα βρείτε συναρπαστικά κόμικς, παιχνίδια και παρουσιάσεις μέσα από την κινηματογραφική υπερπαραγωγή με πρωταγωνιστή τον ατρόμητο υπερήρωα.

Αντώνης Ηλ. Αντωνίου

Ενα παιδί θυμάται

Ηρωικά και τραγικά γεγονότα από τα δύσκολα χρόνια 1940-1950 (40 μικρές ιστορίες)

ιδιωτική έκδοση, σ.168

Τούτες οι ιστορίες είναι έντονα βιώματα παιδιού, που είχε την τύχη να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τον πόλεμο, την πείνα, τα βασανιστήρια, την ανθρώπινη αγριότητα και αναλγησία που σκορπούσαν ολόγυρα θάνατο. Αυτά που περιγράφονται απλά και όπως συνέβησαν είναι τα ελάχιστα που έζησαν όλα τα Ελληνόπουλα της υπαίθρου σε πόλεις και χωριά στα ηρωικά εκείνα χρόνια της Αντίστασης αλλά και του μακελειού στον Εμφύλιο. Είναι παιδικές αναμνήσεις και διηγήσεις μεγαλυτέρων μας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ

**Αλέξης Π. Μητρόπουλος, ΠΑΣΟΚ, Από την 3η του Σεπτέμβρη στο Μνημόνιο, εκδόσεις Λιβάνη, σ. 573, ευρώ 17,50.

**Ιλιάνα Ζάρρα, Επεισόδια καλλιτεχνικής παλινδρόμησης στην τέχνη του 20ού αιώνα: ερμηνευτική προσέγγιση, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 422, ευρώ 38.

**Κωνσταντίνα Χ. Πρεβεζάνου, Η διάσταση πραγματικού και αναμενόμενου στις συμπεριφορές και στάσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Από το 1995 στο 2005, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 208, ευρώ 13,85.

**Christopher Chabris, Ο αόρατος γορίλλας Ή πώς αλλιώς μας ξεγελά η διαίσθησή μας, μτφρ.: Αυγουστίνος Τσιριμώκος, επιμέλεια: Αρετή Μπουκάλα, εκδόσεις Αρμός, σ. 423, ευρώ 25,01.

**Michael Gagarin, Γραφή και αρχαίο ελληνικό δίκαιο, μτφρ.: Χ.Ε. Μαραβέλιας, εκδόσεις Καρδαμίτσα, σ. 336, ευρώ 25.

**Κέλι Μακ Κάιν, Φαλαινοπροβλήματα, εικονογράφηση: Σεσίλια Γιόχανσον, μτφρ.: Αριάδνη Μοσχονά, εκδόσεις Κέδρος, σ. 50, ευρώ 5,55.

**Ευαγγελία Ευσταθίου, Μετά την καταιγίδα, εκδόσεις Λιβάνη, σ. 656, ευρώ 17.

**Amanda Hocking, Ανταλλαγή, μτφρ.: Χριστιάνα Σακελλαροπούλου, εκδόσεις Λιβάνη, σ. 302, ευρώ 14.

**Βασίλης Γκανάτσιος - Χείμαρρος, Ανιχνεύοντας τις ρίζες της ήττας, Επανεκτιμήσεις και παραλειπόμενα για τον Εμφύλιο και τα Μετεμφυλιακά, πρόλογος: Μιλτιάδης Δ. Πολυβίου, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 234, ευρώ 22.

**Πολ Τιες, Μυστήριο στο πλοίο, εικονογράφηση: Λουί Αλουάν, μτφρ.: Μελίνα Βατινέλ, εκδόσεις Κέδρος, σ. 51, ευρώ 5,55.

**Αλέξανδρος Χρύσης, Πανεπιστήμιο - επιχείρηση και κοινωνία της από-γνωσης,Μαρξιστικά προλεγόμενα, Μια κριτική της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκδόσεις Γκοβόστη, σ. 91, ευρώ 5.

**Κλερ Πάιατ, Το ημερολόγιο της (όχι και τόσο) κακιάς αδελφής της Σταχτοπούτας, εικονογράφηση: Μπι Γουίλι, μτφρ.: Γιώτα Κακαρούκα, εκδόσεις Susaeta, σ. 127, ευρώ 7,90

**Δέσποινα - Ειρήνη Τσούρκα - Παπαστάθη, Η νομολογία του κριτηρίου της ελληνικής «Κομπανίας» του Σίμπιου Τρανσυλβανίας 17ος-18ος αι. Πηγές του δικαίου και των θεσμών του απόδημου ελληνισμού, Με τη συνεργασία της Ελένης Κύρτση - Νάκου, Ακαδημία Αθηνών, σ. 687

**Συλλογικό έργο, Το κράτος Θεωρίες και προσεγγίσεις, επιμέλεια: Colin Hay, Michael Lister, David Marsh, μτφρ.: Γιώργος Αντωνίου, Αλέξανδρος Κουτσογιάννης, εκδόσεις Σαββάλας, σ. 462, ευρώ 24,70.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Γραφιάδες και απόκληροι
Για έναν ιεροφάντη των θεών
Καλλιτεχνικές ζυμώσεις του Μεσοπολέμου
Κατά συρροήν γαμπρός
Γυναίκες και καπιταλισμός, από την πρώιμη νεωτερικότητα έως σήμερα
Παλίμψηστη αίσθηση
Τι κυκλοφορεί στην Ελλάδα
Τετράδια Φυσικής
Η γοητεία του νέου κόσκινου για το παλιό αλεύρι
Το κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο
Διεθνές Συνέδριο
«Ενας χαμένος ελέφαντας»
Φωτογραφία
Ο καλλιτέχνης του φωτός
Από τις 4:00 στις 6:00
Η βοήθεια πάντα χρειάζεται
Ενα μαύρο αστέρι
Άλλες ειδήσεις
Στων αριθμών τη στάχτη
«Το ιδανικό βιβλιοπωλείο: ένα σενάριο «βιβλιοφιλικής φαντασίας»»
Χνούδι