Έντυπη Έκδοση

«Παντού στον κόσμο βρίσκονται στο κέντρο της πόλης»

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Κρεμμυδά, γιατί ήταν ένας από τους μακροβιότερους και σοβαρότερους προέδρους του Εφορευτικού Συμβουλίου της. Κράτησε επί μία πενταετία το τιμόνι της Βιβλιοθήκης και οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση των θησαυρών της. Τον ρωτήσαμε, τι μπορεί από τους θησαυρούς αυτούς να μετακομίσει στο Φάληρο και τι όχι: «Κατ' αρχήν το παλιό κτίριο δεν μπορεί να πάψει να λειτουργεί ως Εθνική Βιβλιοθήκη» μας είπε.

«Παντού στον κόσμο οι εθνικές βιβλιοθήκες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Δεν πηγαίνουν να τη βρουν ούτε στα ψάρια ούτε στα πρόβατα και τις κατσίκες. Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του υλικού που θα μεταφερθεί πρέπει να είναι ο βαθμός διατήρησής του. Θεωρώ πως όλα τα πολύτιμα πρέπει να μείνουν και να ασφαλισθούν ανάλογα με τη σπανιότητα και την αξία του το καθένα, όπως ακριβώς γίνεται με κάθε σπουδαίο έργο τέχνης, κάθε πίνακα του Ρούμπενς ή του Βαν Γκογκ. Ετσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι χειρόγραφοι κώδικες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γενική ασφάλιση που πρέπει να εξειδικευθεί. Τα ευαίσθητα, ακόμη και αν είναι βιβλία, δεν πρέπει να μετακινηθούν για να μην καταστραφούν. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το κεντρικό κτίριο τα παλαιά χειρόγραφα, οι κώδικες οι παλαιοί με τις πολύ ευαίσθητες απεικονίσεις, μικρογραφίες. Μπορούν όμως να μετακινηθούν στο νέο κτίριο τα πιο πρόσφατα, όπως είναι το Αρχείο των Αγωνιστών του '21. Θα μου πείτε θα μοιραστούν στα δύο; Ναι, να μοιραστούν στα δύο και να εξασφαλιστεί η μηχανοργάνωση και ηλεκτρονική επικοινωνία των δύο βιβλιοθηκών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν παράλληλα τα αναγνωστήρια των δύο κτιρίων, το κεντρικό και του Φαλήρου. Το υλικό που υπάρχει στο κτίριο του Βοτανικού, όπου φυλάσσονται σύγχρονα βιβλία και ένα απέραντο αρχείο εφημερίδων, μπορεί θαυμάσια να πάει στο νέο κτίριο.

Ο κ. Κρεμμυδάς είναι από αυτούς που πιστεύουν πως δεν ήταν η καλύτερη λύση η χωροθέτηση της νέας Βιβλιοθήκης στο Φάληρο, γιατί δεν έχει φθάσει ώς εκεί το μετρό και γιατί θα χρειάζονται οι επισκέπτες της να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να την προσεγγίσει με τα υπάρχοντα συγκοινωνιακά μέσα. «Το 1999 επειδή ήταν η περίοδος που περνούσε από την Πανεπιστημίου ο "μετροπόντικας", είχα προτείνει στον τότε υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη να πεζοδρομηθεί η πλαϊνή οδός προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ρήγα Φεραίου, και να αναπτυχθεί υπογείως η Βιβλιοθήκη. Θα μπορούσε να τριπλασιάσει τους χώρους της. Αλλά, αν ακούσατε τίποτα περί αυτού εσείς, άλλο τόσο άκουσε κι αυτός».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Κιβωτός σε ρότα άγνωστη
«Μας φαίνεται σαν φυλακή το μουσείο»
Εγκατάλειψη του κτιρίου, απαξίωση του θησαυρού
182 χρόνια περιπλάνησης
Για το ίδιο θέμα
Κιβωτός σε ρότα άγνωστη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ομάδα Φιλοπάππου
Επόμενη δράση: βίλα Ιόλα
Παράσταση
Kung-Fu από μοναχούς Σαολίν στην Ελλάδα
Κριτική μουσικής
Επιτάφιος για τη Νέα Υόρκη
Η εκδίκηση της κιθάρας
Νέες κυκλοφορίες
Κριτική θεάτρου
Οι ωραίοι της Βιέννης
Θέατρο
Ηθοποιός σημαίνει; Το δραματικό ταξίδι προς τη σκηνή
Αφιέρωμα
Κιβωτός σε ρότα άγνωστη
«Μας φαίνεται σαν φυλακή το μουσείο»
Εγκατάλειψη του κτιρίου, απαξίωση του θησαυρού
«Παντού στον κόσμο βρίσκονται στο κέντρο της πόλης»
182 χρόνια περιπλάνησης
Εικαστικά
Η Ελευσίνα δεν είναι πανάκεια
Γελοιογραφίες
Το γέλιο βγαίνει από την Κόλαση
Κινηματογράφος
«Απόγονοι» για Οσκαρ
Κομικ(ς)οδρόμιο
ΤΡΑΜ 1852: στα χνάρια του Λάβκραφτ
Μουσική και ιστορία στην υπηρεσία του αδάμαστου Αστερίξ