Έντυπη Έκδοση

Μουσική και ιστορία στην υπηρεσία του αδάμαστου Αστερίξ

Εχει ένα από τα πιο δυσκολοπρόφερτα ονόματα στα κόμικς! Τόσο μπερδεμένο, ώστε οι Ρωμαίοι να το προφέρουν «Οκαταρινεταμπελατσοϊντσόιν» και οι πειρατές

«Οκαταρινεταμπελαμπλουμπλούμ». Ο λόγος για τον υπερήφανο αρχηγό των Κορσικανών (βαθιά ανάσα εδώ) Οκαταρινεταμπελατσιτσίξ, που συμπρωταγωνιστεί με τους δύο Γαλάτες στην περιπέτεια «Ο Αστερίξ στην Κορσική» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ). Ο πολυσύλλαβος... γλωσσοδέτης έχει συγκεκριμένη καταγωγή: το τραγούδι ενός παλαιού Γάλλου τραγουδιστή, κορσικανικής καταγωγής, που οι Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό μνημονεύουν με το δικό τους, απολαυστικό, τρόπο.

Πρόκειται για τον Τίνο Ρόσι (1907-1983), και το ρεφρέν μιας δισκογραφικής επιτυχίας του: «Ο Catarinetta bella Tchi-tchi / Ecoute l' amour t' appelle Tchi-tchi...». Γεννημένος στο Αιάκειο (Ajacio) της Κορσικής και προικισμένος με οπερατική φωνή, ο Κονσταντίνο Ρόσι έγινε ένας από τους διασημότερους τενόρους των παρισινών καμπαρέ και μια latin lover περσόνα της εποχής του. Τόσο, ώστε να θεωρείται σήμερα ο πιο διάσημος εκπρόσωπος της Κορσικής, μετά τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη!

Στην περιπέτεια του Αστερίξ όλα αυτά τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν δεόντως: εκτός από το όνομα, που παραπέμπει στο σουξέ του Ρόσι (με αποτέλεσμα ο Κακοφωνίξ να πει ότι τον εμπνέει να γράψει... ένα τραγούδι), η φιγούρα του Οκαταρινέτα (κ.λπ.) παίρνει πόζες όμοιες με εκείνες του -συντοπίτη- Γάλλου στρατηγού και αυτοκράτορα. Οσο για τον Αστερίξ, μπερδεύοντας -και αυτός- τη γλώσσα του, τον αποκαλεί σε κάποιο καρεδάκι «Ομαρινέλα». Διόλου τυχαίο, επίσης. Μία από τις (25 συνολικά) ταινίες που πρωταγωνίστησε ο Ρόσι ήταν το «Marinella» (1936). Κορσικανός, όμως, ήταν και εκείνος που «δάνεισε» τα χαρακτηριστικά του στο σκίτσο: πρόκειται για καρικατούρα του συγγραφέα και δημοσιογράφου Πολ Τζιανόλι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Σχετικά θέματα: Κομικ(ς)οδρόμιο
ΤΡΑΜ 1852: στα χνάρια του Λάβκραφτ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ομάδα Φιλοπάππου
Επόμενη δράση: βίλα Ιόλα
Παράσταση
Kung-Fu από μοναχούς Σαολίν στην Ελλάδα
Κριτική μουσικής
Επιτάφιος για τη Νέα Υόρκη
Η εκδίκηση της κιθάρας
Νέες κυκλοφορίες
Κριτική θεάτρου
Οι ωραίοι της Βιέννης
Θέατρο
Ηθοποιός σημαίνει; Το δραματικό ταξίδι προς τη σκηνή
Αφιέρωμα
Κιβωτός σε ρότα άγνωστη
«Μας φαίνεται σαν φυλακή το μουσείο»
Εγκατάλειψη του κτιρίου, απαξίωση του θησαυρού
«Παντού στον κόσμο βρίσκονται στο κέντρο της πόλης»
182 χρόνια περιπλάνησης
Εικαστικά
Η Ελευσίνα δεν είναι πανάκεια
Γελοιογραφίες
Το γέλιο βγαίνει από την Κόλαση
Κινηματογράφος
«Απόγονοι» για Οσκαρ
Κομικ(ς)οδρόμιο
ΤΡΑΜ 1852: στα χνάρια του Λάβκραφτ
Μουσική και ιστορία στην υπηρεσία του αδάμαστου Αστερίξ