Έντυπη Έκδοση

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 13-δύναμο κατά του πνευμονιόκοκκου

Χάρη στο σωστό και προγραμματισμένο εμβολιασμό, ασθένειες που ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα στο παρελθόν (πολιομυελίτιδα, φυματίωση) έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Κάποιες ασθένειες όμως παραμένουν στο προσκήνιο, προσθέτοντας άγχος στους γονείς για τη σωστή πρόληψή τους, καθώς η σοβαρότητα της νόσησης ενός παιδιού από αυτές μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή του (μηνιγγίτιδα, πνευμονία).

Ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η πνευμονία, η οξεία μέση ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Προκαλεί επίσης σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως είναι η μικροβιαιμία, η πνευμονία με μικροβιαιμία και η μηνιγγίτιδα. Παγκοσμίως ο πνευμονιόκοκκος αναγνωρίζεται ως η πιο κοινή αιτία βαριάς πνευμονίας σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε μεγαλύτερους ενήλικες και προκαλεί 1,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, που μπορεί όμως να προληφθεί με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες (στοιχεία ΠΟΥ). Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην πρόληψη της νόσου, με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ετσι λοιπόν και στην Ελλάδα, μετά την κυκλοφορία του νέου 13-δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου στα μέσα της περσινής χρονιάς, έγινε άμεσα η ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και η εξ ολοκλήρου αποζημίωσή του σήμερα από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 13-δύναμο εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων, ηλικίας 6 εβδομάδων ώς 5 ετών, από τη διεισδυτική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς Υγείας, τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί αρχικά με το 7-δύναμο ή το 10-δύναμο εμβόλιο μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό με το νέο 13-δύναμο.

Επιπλέον όλα τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο με 7-δύναμο ή 10-δύναμο εμβόλιο θα πρέπει να εμβολιαστούν με μια επιπλέον 5η δόση 13-δύναμου εμβολίου. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις και βάσει του χρονοδιαγράμματος του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού το 13-δύναμο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο συνταγογραφείται χωρίς συμμετοχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα η αναμενόμενη κάλυψη των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων με το 13-δύναμο εμβόλιο αναμένεται να φτάσει το ποσοστό του 80%.

Είναι σημαντικό λοιπόν, τώρα, με την έναρξη την καινούργιας σχολικής χρονιάς, μαζί με τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο που γίνεται στα παιδιά να ελεχθεί και ο αριθμός των δόσεων του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου που έχουν γίνει και όπου χρειάζεται να γίνει συμπληρωματικός εμβολιασμός στα παιδιά μέχρι 5 ετών, με μία επιπλέον δόση 13-δύναμου εμβολίου.

Εξάλλου η σωστή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με το 7-δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο στα παιδιά έως 5 ετών βοήθησε μέχρι τώρα σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων, ενώ η αντικατάστασή του με το νέο 13-δύναμο αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της νόσου. Αντίθετα, η μη συμμόρφωση των ενηλίκων με τις εμβολιαστικές συστάσεις που αφορούν τους ίδιους, έχει αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επίπτωση της πνευμονιοκοκκικής νόσου σε αυτούς.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι το 13-δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο αναμένεται πολύ σύντομα να εγκριθεί (από τον Ευρωπαϊκό & τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων) για χρήση και σε ενήλικες και αναμένεται να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καθώς παρέχει την ευρύτερη κάλυψη κατά των οροτύπων του πνευμονιόκοκκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Εμβόλια
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό
Τέλος στις φήμες κατά των εμβολίων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εμβόλια
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 13-δύναμο κατά του πνευμονιόκοκκου
Τέλος στις φήμες κατά των εμβολίων
Καρκίνος
Σύγχρονη αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη
Νευροχειρουργική
Κρανιοτομία κλειδαρότρυπας μια νέα τεχνική για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών παθήσεων που υπερέχει
Άλλες ειδήσεις
Καινοτόμος τεχνική βιοψίας πολικών σωματίων
Το Harvard στη Χίο
Σημαντική εξέλιξη στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή