Έντυπη Έκδοση

Τέλος στις φήμες κατά των εμβολίων

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.

Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.

Καμία ιατρική επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (MMR), ευθύνεται για αυτισμό.

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα-Β δεν έχει καμία σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απόλυτα ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί πουθενά στον κόσμο σοβαρή παρενέργεια.

Καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος όπως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Η ευθύνη που έχουμε ως γονείς και γιατροί, και έχει αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ανεμβολίαστων ή πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών, είναι πολύ μεγάλη.

Γενικά τα εμβόλια και ο τρόπος που παράγονται είναι απόλυτα ασφαλής και οι μικρές παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μπορεί να είναι για κάποια από αυτά χαμηλός πυρετός, άλγος στο σημείο της ένεσης, οίδημα τοπικά κ.λπ. Εξ άλλου αν αναλογιστούμε την ωφέλεια που παρέχουν, ο οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός κίνδυνος φαντάζει αστείος.

Τα πολυδύναμα εμβόλια (πολλά μαζί στην ίδια σύριγγα) τα προτιμούμε επειδή απαλλάσσουν το παιδί μας από τα πολλά τρυπήματα.

Εμβολιαστικό πρόγραμμα

Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούμε το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που μπορείτε να βρείτε είτε στο Διαδίκτυο ή στο νέο βιβλιάριο υγείας, που δίνεται στα νεογέννητα από το μαιευτήριο.

Στον πρώτο χρόνο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα εμβόλια που γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, το μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταϊό. Αρχίζουν στο τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν τρεις δόσεις, με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα που θέλει δύο.

Ενα χρόνο μετά την τελευταία δόση ακολουθεί επαναληπτικός εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας.

Από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών, μία φορά το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και όποιες άλλες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Το εμβόλιο γίνεται για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από τη βαριά γρίπη, που μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, και όχι τόσο για την πιθανότητα θανάτου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το παιδικό αντιγριπικό ή η μισή δόση από των ενηλίκων. Γι' αυτά που είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται ο εμβολιασμός των ενηλίκων που ζουν ή έρχονται σε επαφή με το βρέφος.

Στον πρώτο χρόνο συνιστάται να γίνει η 1η δόση για την ηπατίτιδα-Α.

Στους 15 μήνες περίπου θα κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά και τη δερμοαντίδραση μαντού.

Στους 18 μήνες θα γίνει η τελευταία επαναληπτική δόση για τη μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α.

Στην ηλικία των 2 ετών θα κάνει την τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.

Στην ηλικία των 5 ετών, όταν το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, πρέπει να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σαν ένα, στην ίδια σύριγγα. Ποιο θα προτιμήσετε δεν έχει σημασία σαν αποτέλεσμα. Αυτό που τα περιέχει όλα σε μία σύριγγα θα γλιτώσει το παιδί σας από 2 τρυπήματα.

Από την ηλικία των πέντε ετών περίπου μέχρι και την ηλικία των 11 ετών και εφ' όσον έχουν γίνει σωστά οι εμβολιασμοί, δεν υπάρχει εμβόλιο για να γίνει.

Στην ηλικία των 11 ετών πρέπει να εμβολιαστεί με ειδικά κατασκευασμένο για τους εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης καλό θα ήταν να κάνει μία τελευταία δόση για τη μηνιγγίτιδα με ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας το χρόνο αυτό και που προστατεύει τους νεαρούς έφηβους για δύο επί πλέον στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου.

Μετά τα 11 χρόνια και μέχρι τέλους ζωής, συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο μια φορά κάθε 10 χρόνια.

Στην ηλικία των 12-15 ετών, μόνο για τα κορίτσια, μην αμελήσετε να τους κάνετε, και είναι δωρεάν, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Εμβόλια
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 13-δύναμο κατά του πνευμονιόκοκκου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εμβόλια
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 13-δύναμο κατά του πνευμονιόκοκκου
Τέλος στις φήμες κατά των εμβολίων
Καρκίνος
Σύγχρονη αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη
Νευροχειρουργική
Κρανιοτομία κλειδαρότρυπας μια νέα τεχνική για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών παθήσεων που υπερέχει
Άλλες ειδήσεις
Καινοτόμος τεχνική βιοψίας πολικών σωματίων
Το Harvard στη Χίο
Σημαντική εξέλιξη στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή