Έντυπη Έκδοση

**ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ * ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ 30 ΔΙΣ.

ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος

Με τριπλό μπλόκο στην έκδοση, την αποστολή και την είσπραξη του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προτίθεται η ΓΕΝΟΠ να εμποδίσει την επιβάρυνση εκατομμυρίων καταναλωτών και την πιθανή, όπως υποστηρίζει, οικονομική καταβαράρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Με βασικό επιχείρημα ότι οι καταναλωτές υφίστανται εκβιασμό μέσω της απειλής διακοπής της ηλεκτροδότησής τους, η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΔΕΗ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας της επιβολής τέλους μέσω των λογαριασμών, και κάλεσε τους καταναλωτές να μην πληρώσουν, καθώς στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση νομιμοποιείται να εισπράττει φόρους.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, κάλεσε τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησής τους και προθυμοποιήθηκε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, σε συνεργασία με το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας και τα τοπικά πρακτορεία της ΔΕΗ, ώστε να παρεμποδιστεί η έκδοση εντολών διακοπής, αλλά και κάθε ενέργεια αποσύνδεσης των καταναλωτών από το δίκτυο μέσω τεχνικών της ΔΕΗ ή των εργολάβων. Για το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να υποστούν κυρώσεις, επειδή θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο, ο ίδιος απάντησε: «Ας μας απολύσουν».

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, βάσει των νόμων 25/75, 429/76, και 1080/80, να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά των δημοτικών τελών και Δημοτικού Φόρου και, βάσει του Ν. 2130/93, το τέλος ακίνητης περιουσίας και να διακόπτει την παροχή, εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη.

Κατακόρυφη αύξηση

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ, για να καταδείξει την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, προκύπτει κατακόρυφη αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί συνολικά 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος για συνολικές οφειλές άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Οι εντολές φέτος είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010 (743.826), ενώ από τις 909.782 εντολές εκτελέστηκαν οι 174.926, καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος ώστε να αποφύγουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

Από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους, οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση, ενώ συνολικά 60.344 καταναλωτές -ανάμεσά τους και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν ή διαμερίσματα που ξενοικιάστηκαν- ζουν στο σκοτάδι.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα των καθυστερούμενων λογαριασμών και των αποσυνδέσεων είναι ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και έφτασαν 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

«Μας έλεγαν πως θα βγούμε στις αγορές»

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο -σε περίπτωση που ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων- να μην εισπραχθεί η επόμενη δόση του δανείου και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση μάς είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

* Τη στάση της ΓΕΝΟΠ στήριξε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα χθες επισκέφθηκε τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πατριωτική και όχι παράνομη τη στάση της ΓΕΝΟΠ» και κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει τα 140 εκατ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο από απλήρωτους οργανισμούς της ΔΕΗ.

Η δημιουργία μιας «κοινωνικής ασπίδας προστασίας» μπορεί να βοηθήσει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το «χαράτσι» των ακινήτων, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μια βασική αρχή του Συντάγματος ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα». Οπως πρόσθεσε στη συνέχεια, «δεν μπορεί να φορολογείται το ίδιο ένας που έχει ένα ακίνητο στην ίδια περιοχή 100 τ.μ. και έχει 50 ευρώ στην τράπεζα με έναν άλλον που έχει 500 χιλιάδες ευρώ και μετοχές και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αν θέλουν λοιπόν να κόψουν σε κάποιον το ρεύμα, να το κόψουν στους εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστάνε 30 δισ. και τους ξεμπερδεύουν με μια μικρή περαίωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ή θα υποκινήσει «ένα κίνημα ανυπακοής». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει νόημα να το στηρίξουμε και να το υποκινήσουμε. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Οποιος δεν έχει, είτε του πούμε πλήρωσε είτε δεν του το πούμε, δεν θα πληρώσει. Μη διανοηθούν, μην τολμήσουν να βυθίσουν στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά φτωχών και περιθωριοποιημένων. Θα μας βρουν μπροστά τους».

* Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ακίνητα & κτηματαγορά
ΔΕΗ
Σχετικά θέματα: Χαράτσι ακινήτων
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
Τα βάζουν με τους υπαλλήλους στο Ηράκλειο
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια
Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα
Για το ίδιο θέμα
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χαράτσι ακινήτων
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος
Τα βάζουν με τους υπαλλήλους στο Ηράκλειο
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια
Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αυστηρότερο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα απαιτεί τώρα η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις
Ψάχνουν «μεσίτες» για 10 κρατικές επιχειρήσεις
Μια θεαματική αποκρατικοποίηση σώζει(;) την παρτίδα προσέλκυσης επενδυτών
Επενδύσεις
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την Ελλάδα να πιάσει πάτο
Ευρωζώνη
Ιταλικό σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με ελβετική σκηνοθεσία
Τράπεζες
«Κρατικοποίηση ή θάνατος»
Επιχειρήσεις
Με τις «ζημιές» φοροαποφεύγουν πλέον οι πολυεθνικές
Ενέργεια
Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας
Σε καλό δρόμο ο South Stream
Τεχνοοικονομία
Σσσσ, τα Windows 8 έρχονται με πλακίδια και θα τρέχουν παντού
34+1 αρχηγοί κρατών τιτιβίζουν κανονικά
9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού