Έντυπη Έκδοση

Μόνο σε Φινλανδία εγγυήσεις, τηλεδιάσκεψη τρόικας - Βενιζέλου

Στην παροχή χρηματοοικονομικών εγγυήσεων και μόνο προς τη Φινλανδία, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup και από τη Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος για τη νέα διαπραγμάτευση -αυτή τη φορά με «τελεκόνφερανς»- του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας για την επίσπευση της πέμπτης αξιολόγησης.

Το επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων φαίνεται να κλείνει με ικανοποίηση της Φινλανδίας, καθώς το Eurogroup αποφάσισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα δοθεί εγγύηση με νομικά ασφαλή τρόπο εφόσον επιμείνει η Φινλανδία -αν και γραμμή των υπουργών Οικονομικών είναι πως δεν πρέπει να δοθεί καμία εγγύηση. Οι εγγυήσεις στη Φινλανδία θα είναι χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς αποκλείστηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπο «παροχή εμπράγματης ασφάλειας».

Στο Eurogroup συζητήθηκε και δρομολογείται η έγκριση από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το θεσμικό πλαίσιο του EFSF μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα κινηθούν βάσει των στοιχείων που θα τους αποστείλουν τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Η συμφωνία μεταξύ υπουργού Οικονομικών και τρόικας θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δόση των 8 δισ. ευρώ, λίγο μετά την έκθεση των δανειστών.

Δεν έλειψαν ούτε και χθες οι φωνές (Αυστρία) που θεωρούν καλύτερο η Ελλάδα να πτωχεύσει, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να εμφανίζεται «ρυθμιστής» καλώντας τους Ευρωπαίους να φανούν ενωμένοι στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε επίσης να προσγειώσει όσους ελπίζουν ότι τα ευρωομόλογα θα βγάλουν την ευρωζώνη από την κρίση, δηλώνοντας: «Είναι απολύτως καθαρό ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας στη βάση των υπαρχουσών συνθηκών. Η αλλαγή συνθηκών χρειάζεται χρόνο». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πήρε μέρος στη σύνοδο του Ecofin, που ακολούθησε τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), εμφανίστηκε σε ρόλο «γεφυροποιού» και εξέφρασε ανησυχία για τις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων στο θέμα της κρίσης χρέους, κυρίως ανάμεσα στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ecofin
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ελληνικό χρέος
«Τον Οκτώβριο και βλέπουμε αν...»
«Δεν πληρώνουμε χωρίς πιστή εφαρμογή μέτρων»
Για το ίδιο θέμα
«Τον Οκτώβριο και βλέπουμε αν...»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Μόνο σε Φινλανδία εγγυήσεις, τηλεδιάσκεψη τρόικας - Βενιζέλου
«Τον Οκτώβριο και βλέπουμε αν...»
«Δεν πληρώνουμε χωρίς πιστή εφαρμογή μέτρων»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Την Παρασκευή Παπανδρέου με Ερντογάν
«Ομπρέλα προστασίας το διεθνές δίκαιο»
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Προεκλογική ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ
Εκλογές ζητεί το «Αρμα»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Προτείνουν να ανοιγοκλείνει το Σένγκεν
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
ΕΛΣΤΑΤ: Υπό αναθεώρηση το Μητρώο
Με τροπολογία έπαυσαν πέντε από το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ
Αφιέρωμα: Μικρασιατική καταστροφή
Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή
Ο Χέμινγουεϊ για την πολιτική των μοναρχικών στη Μικρά Ασία
Η ολοκλήρωση της Γενοκτονίας
Η αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα
Βαλκάνιοι εθνικιστές κατά Μικρασιατών σοσιαλιστών
Η ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου (*)
Άλλες ειδήσεις
Αντίθετη στην αποποινικοποίηση ναρκωτικών η Παπαρήγα