Έντυπη Έκδοση

Προτείνουν να ανοιγοκλείνει το Σένγκεν

Την ενίσχυση της διαχείρισης του χώρου Σένγκεν και τη λειτουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει κατ' εξαίρεση και προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους στα κράτη-μέλη, στων οποίων το επάνω χέρι θα έχουν οι Βρυξέλλες, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών.

Κατά την Επιτροπή, οι σημερινοί κανόνες που περιλαμβάνει η Συνθήκη Σένγκεν για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των αδυναμιών είναι ανεπαρκείς. Προτείνει τη διεξαγωγή προαναγγελλόμενων, αλλά και αιφνιδιαστικών ελέγχων για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων από εμπειρογνώμονες άλλων κρατών-μελών και του Frontex σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Στη συνέχεια θα καταρτίζεται έκθεση, στην οποία θα προσδιορίζονται τυχόν ανεπάρκειες που εντοπίστηκαν στο κράτος-μέλος, στο οποίο έγιναν οι έλεγχοι και θα προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους, με συγκεκριμένη προθεσμία εφαρμογής. Το σχετικό κράτος-μέλος θα πρέπει να ανακοινώσει στις Βρυξέλλες πώς προτίθεται να εφαρμόσει αυτές τις συστάσεις.

Επίσης, προτείνεται να γίνεται δύο φορές το χρόνο ένα «τσεκ απ της Σένγκεν», με συζήτηση στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, βάσει επισκόπησης που θα υποβάλλει η Επιτροπή.

Η πρόταση της Επιτροπής, λοιπόν, δεν αφορά ειδικά την Ελλάδα και μία ενδεχόμενη έξοδό της από τη Σένγκεν, όπως έγραψαν οι «Financial Times», επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές. Αγγλοσαξονικά παιχνίδια...

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα επιτρέπει στην Επιτροπή να ελέγχει τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη-μέλη να επαναφέρουν κατ' εξαίρεση προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους, σε περίπτωση σοβαρής απειλής κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας. Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση για επαναφορά ελέγχων στο Συμβούλιο Υπουργών, που θα αποφασίζει με ειδική πλειοψοφία. Και οι έλεγχοι θα επιτρέπονται για μια ανανεώσιμη περίοδο 30 ημερών.

Επίσης, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να διατηρήσουν τη δυνατότητα λήψης μονομερών μέτρων για την επαναφορά των ελέγχων σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων, αλλά μόνο για μια περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 5 ημέρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Μόνο σε Φινλανδία εγγυήσεις, τηλεδιάσκεψη τρόικας - Βενιζέλου
«Τον Οκτώβριο και βλέπουμε αν...»
«Δεν πληρώνουμε χωρίς πιστή εφαρμογή μέτρων»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Την Παρασκευή Παπανδρέου με Ερντογάν
«Ομπρέλα προστασίας το διεθνές δίκαιο»
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Προεκλογική ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ
Εκλογές ζητεί το «Αρμα»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Προτείνουν να ανοιγοκλείνει το Σένγκεν
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
ΕΛΣΤΑΤ: Υπό αναθεώρηση το Μητρώο
Με τροπολογία έπαυσαν πέντε από το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ
Αφιέρωμα: Μικρασιατική καταστροφή
Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή
Ο Χέμινγουεϊ για την πολιτική των μοναρχικών στη Μικρά Ασία
Η ολοκλήρωση της Γενοκτονίας
Η αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα
Βαλκάνιοι εθνικιστές κατά Μικρασιατών σοσιαλιστών
Η ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου (*)
Άλλες ειδήσεις
Αντίθετη στην αποποινικοποίηση ναρκωτικών η Παπαρήγα