Έντυπη Έκδοση

Με τροπολογία έπαυσαν πέντε από το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ

Το πρόβλημα των «greek statistics» ξανάρχεται στην επιφάνεια από άλλη πλευρά, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με χθεσινή τροπολογία έπαυσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.

Με χθεσινή τροπολογία στο τραπεζικό νομοσχέδιο προβλέπεται η παύση των πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, πλην του προέδρου της και του μέλους που ορίστηκε από το σύλλογο εργαζομένων της Αρχής.

«Η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, πλην της θητείας του προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από το σύλλογο εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ, λήγει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου» αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου και ορίζεται ότι μέχρι την αντικατάσταση των μελών αυτών οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.

Εν τούτοις οι καταγγελίες του μέλους της Αρχής Ζωής Γεωργαντά από το χθεσινό φύλλο της «Ε» για ένα τρίγωνο κατ' ουσίαν μεταξύ του Walter Rademacher, γενικού διευθυντή της Eurostat, του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% έχουν προκαλέσει αναστάστωση στην κυβέρνηση.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας» δήλωνε χθες ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας: «Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010 έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία τον Νοέμβριο του 2010.

Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT. Ας καταλάβουμε λοιπόν τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνωμοσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Οσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με τα greek statistics που ανέκυψε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. οφειλόταν στον μη υπολογισμό όλων των στοιχείων βάσει των κανόνων της Eurostat από την ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Και τώρα έρχονται στην επιφάνεια νέες καταγγελίες για αναξιόπιστα, αυτή τη φορά «φουσκωμένα», στατιστικά στοιχεία...

«Είναι προφανές ότι ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας» δήλωνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας, παραπέμποντας στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και δη το ζήτημα αξιοπιστίας για να καταλήξει πως «δεν υπάρχει καμία διεθνής αμφισβήτηση των σημερινών ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Σχετικά θέματα: Ελληνική Στατιστική Αρχή
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
ΕΛΣΤΑΤ: Υπό αναθεώρηση το Μητρώο
Για το ίδιο θέμα
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
Στον εισαγγελέα μέλος της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Μόνο σε Φινλανδία εγγυήσεις, τηλεδιάσκεψη τρόικας - Βενιζέλου
«Τον Οκτώβριο και βλέπουμε αν...»
«Δεν πληρώνουμε χωρίς πιστή εφαρμογή μέτρων»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Την Παρασκευή Παπανδρέου με Ερντογάν
«Ομπρέλα προστασίας το διεθνές δίκαιο»
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Προεκλογική ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ
Εκλογές ζητεί το «Αρμα»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Προτείνουν να ανοιγοκλείνει το Σένγκεν
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
ΕΛΣΤΑΤ: Υπό αναθεώρηση το Μητρώο
Με τροπολογία έπαυσαν πέντε από το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ
Αφιέρωμα: Μικρασιατική καταστροφή
Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή
Ο Χέμινγουεϊ για την πολιτική των μοναρχικών στη Μικρά Ασία
Η ολοκλήρωση της Γενοκτονίας
Η αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα
Βαλκάνιοι εθνικιστές κατά Μικρασιατών σοσιαλιστών
Η ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου (*)
Άλλες ειδήσεις
Αντίθετη στην αποποινικοποίηση ναρκωτικών η Παπαρήγα