Έντυπη Έκδοση

Διάσπαση στη ρωσική «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση»

Νευρική κρίση στο προεκλογικό σκηνικό της Ρωσίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου προκαλεί η διάσπαση του νεότερου και πολυδιαφημισμένου ρωσικού κόμματος «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση», η πλειοψηφία των συνέδρων του οποίου απομάκρυνε τον προβεβλημένο μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Πρόχοροφ από την ηγεσία του.

Ο Πρόχοροφ, συνοδευόμενος από την εθνική σταρ του σοβιετικού και ρωσικού ελαφρού τραγουδιού Αλα Πουγκατσόβα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον ακολουθήσουν στη δημιουργία νέου κινήματος και κατήγγειλε προσωπικά τον υποδιευθυντή της προεδρικής υπηρεσίας Βλαντισλάφ Σουρκόφ ως υπεύθυνο για την κρίση.

Κατά τον Πρόχοροφ, ο Β. Σουρκόφ είναι ο βασικός παίκτης στο «πολιτικό κουκλοθέατρο» της Ρωσίας, ασκεί πιέσεις στα ΜΜΕ και «μαγειρεύει τις εξελίξεις», παραπληροφορεί την ανώτατη ηγεσία της χώρας, τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν. Ο Μ. Πρόχοροφ είναι γνωστός στη ρωσική κοινή γνώμη για τις πρωτοποριακές εκδοτικές και επιχειρηματικές του κινήσεις, αλλά και τις εντυπωσιακές διασκεδάσεις του τόσο στην Κουρσεβέλ όσο και πάνω στο θωρηκτό «Ποτέμκιν». Παρά την προσπάθειά του να συνενώσει τον κεντροδεξιό φιλελεύθερο χώρο, οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν έως και χθες μόλις το 2% των ψήφων, πολύ πίσω από το όριο του 5% για στοιχειώδη με δύο βουλευτές εκπροσώπηση στη Βουλή.

Το σχέδιο της «Δίκαιης/Δεξιάς Υπόθεσης» είχε από πολλούς σχολιαστές χαρακτηριστεί ως προεκλογική κατασκευή του Κρεμλίνου προς ικανοποίηση των «φιλελεύθερων» ψηφοφόρων. Αρκετοί εκτιμούν ότι κατέρρευσε λόγω της προσωπικής σύγκρουσης του Πρόχοροφ με τον Σουρκόφ. Το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε όταν ο Πρόχοροφ επέμεινε να συμπεριλάβει στις λίστες υποψήφιο με εγκληματικό παρελθόν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Βολές Ερντογάν στον Ασαντ
Ισραήλ
Περισσότεροι στρατιώτες στη Δυτική Οχθη
Ρωσία
Διάσπαση στη ρωσική «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση»
Γ.Γ. της Αραβικής Λίγκα
«Αποκλείεται σύρραξη για την Παλαιστίνη»
Συρία
Δεκαπέντε νεκροί στη Συρία. Φεύγουν οι Αμερικανοί
Κόσοβο
Πέρασε του Θάτσι
Δανία
Αναζητούνται ισορροπίες στη νέα κυβέρνηση της Δανίας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαρτυρία Ισραήλ προς Αίγυπτο