Έντυπη Έκδοση

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΣΤΟ «SPIEGEL»

«Αποκλείεται σύρραξη για την Παλαιστίνη»

Ο γ.γ. της Αραβικής Λίγκας, Ναμπίλ αλ-Αραμπι, μιλά στο «Σπίγκελ» για τη στάση της Αραβικής Λίγκας απέναντι στο καθεστώς Ασαντ και τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Μόνο ο ΟΗΕ -και όχι η Αραβική Λίγκα- μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών, υποστηρίζει ο ηγέτης της (Reuters) Μόνο ο ΟΗΕ -και όχι η Αραβική Λίγκα- μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών, υποστηρίζει ο ηγέτης της (Reuters) **Η Λιβύη απελευθερώθηκε από το καθεστώς έλλειψης δικαίου του Καντάφι. Στη Συρία, εν τω μεταξύ, υπάρχουν περισσότερα θύματα πολίτες απ' ό,τι σε Αίγυπτο και Τυνησία - και όμως, η Λίγκα κρατά αποστάσεις. Γιατί;

«Η Συρία δεν είναι Λιβύη, που υπήρξε πάντοτε απομονωμένη. Με τη Συρία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η χώρα κατέχει θέση-κλειδί στην περιοχή και ό,τι διαδραματίζεται εκεί έχει άμεση επίδραση σε Λίβανο και Ιράκ. Και ο Καντάφι έκανε από την αρχή χρήση βαρέος οπλισμού, ο Ασαντ όχι. Μετέφερα στον Μπαράρ αλ-Ασαντ ένα σαφέστατο μήνυμα· του ζήτησα μεταρρυθμίσεις, διακοπή της βίας και ειρηνική μετάβαση σε μια νέα εποχή».

**Αυτό το ακούμε πρώτη φορά!

Υποσχέσεις Ασαντ

«Τότε δεν μπορούσα να το δημοσιοποιήσω, αυτό ήταν και το νόημα της κίνησης. Ο Ασαντ μου υποσχέθηκε να δρομολογήσει αλλαγές. Ομως, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και δεν βλέπω φως».

**Ζητάτε αλλαγή καθεστώτος;

«Αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο συριακός λαός. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει σε μια ανεξάρτητη χώρα τι αλλαγές θα κάνει. Τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Μόνο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δικαίωμα λήψης αποφάσεων για τη χρήση βίας. Ούτε η Αραβική Λίγκα έχει εντολή να πιέσει καταστάσεις σε μια χώρα-μέλος της».

**Ομως, η Λίγκα υπήρξε παλαιότερα στρατιωτικώς ενεργή, για παράδειγμα όταν προστάτευσε το Κουβέιτ, με αποστολή ειδικών δυνάμεων, από επικείμενη εισβολή του Ιράκ. Δεν χρειάζεστε μια τέτοια δύναμη, όπως των κυανόκρανων;

«Δεν το βρίσκω ρεαλιστικό, βάσει των ισορροπιών στους κόλπους της Λίγκας. Ωστόσο, επιμένω στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο στη Συρία».

**Πολλοί Αραβες θεωρούν την Ενωσή σας αναποτελεσματική.

«Η ιστορική στιγμή της αλλαγής εξαπλώθηκε σ' όλη την περιοχή και αργά ή γρήγορα θα επιφέρει μεταβολές σε όλες τις αραβικές χώρες. Και, βεβαίως, η Λίγκα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσει ταχύτατα σε απρόβλεπτες εξελίξεις».

Οι Παλαιστίνιοι

**Υποστηρίζετε την αυτόνομη παλαιστινιακή αρχή στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει έγκριση από την Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους;

«Το ψήφισμα 181 του ΟΗΕ (1947) αποτελεί "πιστοποιητικό γεννήσεως" δύο κρατών - Ισραήλ και Παλαιστίνης. Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για άλλα 20 χρόνια, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση ουσιαστικώς δεν θέλει να εξαλειφθεί η διένεξη».

**Υποστηρίζετε την παλαιστινιακή πρωτοβουλία;

«Αν την υποστηρίζουμε; Τη στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας! Η Αμερική, η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, δεν είναι ικανή να πάρει θέση και αφήνεται να ορίζουν τις κινήσεις της κάποιοι από το Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ. Ελπίζω αυτή η στάση να μη δημιουργήσει εντάσεις με την Αραβική Λίγκα. Εάν οι ΗΠΑ είχαν εκπληρώσει τις, πριν από χρόνια, υποσχέσεις τους και είχαν εξαναγκάσει τους Ισραηλινούς σε σοβαρές διαπραγματεύσεις, το πρόβλημα θα είχε λυθεί».

**Θα υπάρξει ποτέ σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και κάποιας αραβικής χώρας λόγω της Παλαιστίνης;

«Αποκλείεται!».

**Αναλάβατε γ.γ. σε μια ταραγμένη εποχή. Μπορεί να παραιτηθείτε, εάν οι πιέσεις γίνουν ανυπόφορες;

«Οπωσδήποτε. Στην πραγματικότητα, δεν είμαι σίγουρος αν θα αντέξω για πολύ ακόμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Βολές Ερντογάν στον Ασαντ
Ισραήλ
Περισσότεροι στρατιώτες στη Δυτική Οχθη
Ρωσία
Διάσπαση στη ρωσική «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση»
Γ.Γ. της Αραβικής Λίγκα
«Αποκλείεται σύρραξη για την Παλαιστίνη»
Συρία
Δεκαπέντε νεκροί στη Συρία. Φεύγουν οι Αμερικανοί
Κόσοβο
Πέρασε του Θάτσι
Δανία
Αναζητούνται ισορροπίες στη νέα κυβέρνηση της Δανίας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαρτυρία Ισραήλ προς Αίγυπτο