Έντυπη Έκδοση

ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ EULEX ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Πέρασε του Θάτσι

Μικτές δυνάμεις από αστυνομικούς του Κοσόβου, Αλβανούς τελωνειακούς και μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eulex) αναπτύχθηκαν προς αποφυγή βιαιοτήτων στο βόρειο Κόσοβο στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, με τους Σέρβους του Κοσόβου να παραμένουν στα οδοφράγματα και τον ΟΑΣΕ να απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Πρόχειρο, αλλά πολύ απειλητικό το σημείωμα: «KFOR. Σταματήστε αλλιώς θα πυροβολήσω!» (Reuters) Πρόχειρο, αλλά πολύ απειλητικό το σημείωμα: «KFOR. Σταματήστε αλλιώς θα πυροβολήσω!» (Reuters) Οι δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα από τη βάση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) που βρίσκεται στο Λεπόσαβιτς, συνοδεία μελών της Eulex.

Κάτι που κρίθηκε ως ημίμετρο, είναι η απόφαση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, η Eulex να αναλαμβάνει το επιχειρησιακό τμήμα στις διαβάσεις και οι υπάλληλοι το τεχνικό κομμάτι, με περιορισμένη παρουσία.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ανέφερε ότι οι μεθοριακοί σταθμοί Γιάρινιε και Μπρνιακ τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Πρίστινας, τονίζοντας πως η επιχείρηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιβολή του νόμου και της τάξης σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τους δύο μεθοριακούς σταθμούς από την πλευρά του Κοσόβου, Σέρβοι πολίτες έχουν στήσει οδοφράγματα, τα οποία συνεχώς ενισχύουν με φορτηγά που μεταφέρουν χαλίκι.

Συρματοπλέγματα

Οι Γερμανοί στρατιώτες της KFOR που διασφαλίζουν τη διάβαση στο Γιάρινιε ανέπτυξαν συρματοπλέγματα, στα οποία αναγράφεται στις αγγλική και σερβική γλώσσες, η προειδοποίηση «Σταματήστε, αλλιώς θα ανοίξουμε πυρ».

Νωρίς χθες το μεσημέρι, στο δάσος γύρω από το σταθμό του Γιάρινιε, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε διαφορετικά σημεία, ταυτόχρονα. Μάλιστα ο πυκνός καπνός ανάγκασε τους Γερμανούς στρατιώτες να υποχωρήσουν στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Εκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στο βόρειο Κόσοβο απηύθυνε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τονίζοντας ότι τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΝΑΤΟ
Σερβία
Κόσοβο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Βολές Ερντογάν στον Ασαντ
Ισραήλ
Περισσότεροι στρατιώτες στη Δυτική Οχθη
Ρωσία
Διάσπαση στη ρωσική «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση»
Γ.Γ. της Αραβικής Λίγκα
«Αποκλείεται σύρραξη για την Παλαιστίνη»
Συρία
Δεκαπέντε νεκροί στη Συρία. Φεύγουν οι Αμερικανοί
Κόσοβο
Πέρασε του Θάτσι
Δανία
Αναζητούνται ισορροπίες στη νέα κυβέρνηση της Δανίας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαρτυρία Ισραήλ προς Αίγυπτο