Έντυπη Έκδοση

ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αυστηρότερο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα απαιτεί τώρα η τρόικα

Να αλλάξει εδώ και τώρα ο νόμος για τα κλειστά επαγγέλματα ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των δανειστών ζητούν έως την εκταμίευση της δόσης, τον Οκτώβριο, ο νόμος να έχει εφαρμοστεί για όλους, ζητώντας μάλιστα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τα 5 επαγγέλματα που αναφέρονται ρητά: δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ορκωτούς λογιστές, μηχανικούς, αρχιτέκτονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αιτήματα» διαφοροποιούνται ανά κλάδο. Για τους μεν δικηγόρους συντάσσονται με την Κομισιόν, που προωθεί προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας, επικεντρώνοντας τις αντιρρήσεις της στο θέμα των εταιρειών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ζητούν να μην υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι, όπως άλλωστε δεσμεύθηκε προ ημερών και ο αρμόδιος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, από τη ΔΕΘ.

Η τρόικα φέρεται να ανησυχεί για το πόσο θα κρατήσει η επικύρωση των προτάσεων των υπουργείων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ζήτησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Ετσι εξετάζεται αν μπορεί να ισχύσουν άμεσα οι αλλαγές με τροποποίηση του νόμου 3919/2011 ή αλλαγή των προεδρικών διαταγμάτων.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της τρόικας, έως το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν γίνει:

* Ολα τα προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι (ελάχιστα έχουν εκδοθεί).

* Υπουργική απόφαση για τους συμβολαιογράφους, που καθορίζει την αξία μιας συναλλαγής πάνω από την οποία η κατ' αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων για τη σύνταξη των συμβολαίων είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή. Για τις συναλλαγές κάτω από το ανώτατο όριο να εξασφαλίζεται μείωση της μέσης αμοιβής τουλάχιστον κατά 50%.

* Μέτρα για την εξάλειψη της πλήρους απαγόρευσης στις εμπορικές επικοινωνίες για τα κλειστά επαγγέλματα και για να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματικοί κανόνες για τις εμπορικές επικοινωνίες δεν δημιουργούν διακρίσεις, δικαιολογούνται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και είναι αναλογικοί.

* Να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και δικαιολογημένες.

* Κατάλογος των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, των επαγγελμάτων που εξαιρούνται μέσω προεδρικού διατάγματος και την αιτιολόγηση για τις εξαιρέσεις αυτές.

* Μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών οργανώσεων, απαιτώντας από αυτές να δημοσιεύουν μια ετήσια έκθεση στην ιστοσελίδα τους σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους επίδοση και στατιστικά στοιχεία για τις πειθαρχικές ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χαράτσι ακινήτων
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος
Τα βάζουν με τους υπαλλήλους στο Ηράκλειο
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια
Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αυστηρότερο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα απαιτεί τώρα η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις
Ψάχνουν «μεσίτες» για 10 κρατικές επιχειρήσεις
Μια θεαματική αποκρατικοποίηση σώζει(;) την παρτίδα προσέλκυσης επενδυτών
Επενδύσεις
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την Ελλάδα να πιάσει πάτο
Ευρωζώνη
Ιταλικό σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με ελβετική σκηνοθεσία
Τράπεζες
«Κρατικοποίηση ή θάνατος»
Επιχειρήσεις
Με τις «ζημιές» φοροαποφεύγουν πλέον οι πολυεθνικές
Ενέργεια
Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας
Σε καλό δρόμο ο South Stream
Τεχνοοικονομία
Σσσσ, τα Windows 8 έρχονται με πλακίδια και θα τρέχουν παντού
34+1 αρχηγοί κρατών τιτιβίζουν κανονικά
9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού