Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Κρατικοποίηση ή θάνατος»

«Κρατικοποίηση ή θάνατος» είναι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν συντόμως οι τράπεζες εκείνες που θα βρεθούν σε αδυναμία να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών βάζει τέλος στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, καθορίζοντας σαφώς τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που θ' αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Ν.3864/2010 προβλέπεται εφεξής η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων με κοινές μετοχές οι οποίες απονέμουν σ' αυτό ειδικά δικαιώματα. Ταυτοχρόνως, επεκτείνεται ο σκοπός του Ταμείου καθώς θα μπορεί να ενισχύσει πλέον και τις μεταβατικές (brigde banks) που συστήνονται για την προστασία των καταθετών.

Η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα διαθέτει συνολικά έως 20 δισ. ευρώ από τα δύο «πακέτα βοήθειας», αποτελεί την ύστατη λύση για τις τράπεζες εκείνες που αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, «το πιστωτικό ίδρυμα πριν υποβάλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ταμείο, πρέπει να έχει προσπαθήσει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά του με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, νέες μετοχές χαμηλότερες του μέσου όρου που ισχύουν στην αγορά».

Με την πρόβλεψη αυτή για τη συμμετοχή του Ταμείου με κοινές μετοχές, οι οποίες μάλιστα θα αγοραστούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ' αυτές που έχουν διαμορφωθεί στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών οι οποίες θα αναγκαστούν να προσφύγουν σ' αυτό.

Ζημιές 5,6 δισ.

Οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 5,6 δισ. ευρώ, και τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που διενεργεί στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών η Black Rock προκαλούν σημαντικές πιέσεις στα κεφάλαια. Ωστόσο η περιπέτεια για τις τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να προσφύγουν στην αγορά δεν τελειώνει με την κρατικοποίησή τους. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συνοδεύουν το αίτημά τους για κεφαλαιακή ενίσχυση με επιχειρησιακό σχέδιο και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.

Η «απειλή» της κρατικοποίησης είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει τις υπόγειες διεργασίες στην τραπεζική αγορά. Ηδη τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης Alpha-Eurobank προέβλεψαν ότι θ' ακολουθήσουν και νέες κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Alpha, Γ. Κωστόπουλος, ενημερώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια εκτίμησε ότι ήδη έχουν μπει τα θεμέλια για τη μία από τις «δυόμισι» τράπεζες που μπορούν να επιβιώσουν σ' ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, δίνοντας παράλληλα τη «σκυτάλη στην Εθνική», η οποία θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του έτερου πυλώνα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χαράτσι ακινήτων
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος
Τα βάζουν με τους υπαλλήλους στο Ηράκλειο
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια
Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αυστηρότερο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα απαιτεί τώρα η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις
Ψάχνουν «μεσίτες» για 10 κρατικές επιχειρήσεις
Μια θεαματική αποκρατικοποίηση σώζει(;) την παρτίδα προσέλκυσης επενδυτών
Επενδύσεις
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την Ελλάδα να πιάσει πάτο
Ευρωζώνη
Ιταλικό σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με ελβετική σκηνοθεσία
Τράπεζες
«Κρατικοποίηση ή θάνατος»
Επιχειρήσεις
Με τις «ζημιές» φοροαποφεύγουν πλέον οι πολυεθνικές
Ενέργεια
Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας
Σε καλό δρόμο ο South Stream
Τεχνοοικονομία
Σσσσ, τα Windows 8 έρχονται με πλακίδια και θα τρέχουν παντού
34+1 αρχηγοί κρατών τιτιβίζουν κανονικά
9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού