Έντυπη Έκδοση

Με τις «ζημιές» φοροαποφεύγουν πλέον οι πολυεθνικές

Για περίπου δύο δεκαετίες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του πλανήτη μετέφεραν κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγησή τους.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία παραπαίει και τσακίζει κάποια από τα υπερκέρδη τους, αρκετές από τις παραπάνω εταιρείες αλλάζουν -σιγά σιγά και με απόλυτη μυστικότητα- στρατηγική. Αξιοποιούν τις... ζημιές τους.

Επιλέγουν συγκεκριμένα να μεταφέρουν τις ζημιές τους σε χώρες που φορολογούν με υψηλούς συντελεστές τα επιχειρηματικά κέρδη, κίνηση η οποία τους διασφαλίζει -και πάλι- τη χαμηλότερη φορολογία τους. Και αυτό γιατί οι χώρες που επιβάλλουν υψηλή φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη παρέχουν ταυτόχρονα και γενναιόδωρες απαλλαγές ή μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων όταν οι τελευταίες εμφανίζουν ζημιές. Την τάση αυτή, καθώς και τις σχετικές στρατηγικές που υιοθετούν αυξανόμενα οι πολυεθνικές εταιρείες, περιγράφει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Εχουμε εκπλαγεί από την έκταση των ζημιών που εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια οι πολυεθνικές... αλλάζει τη φύση του παιχνιδιού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τζέφρεϊ Οουενς, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η μεταφορά των ζημιών των επιχειρήσεων από χαμηλής φορολογίας σε υψηλής φορολογίας προορισμούς αποτελεί ένδειξη «επιθετικών πολιτικών φορολογικού σχεδιασμού από τα επιτελεία των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν τρία υψηλού κινδύνου πεδία, στα οποία οι εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές φοροαποφυγής με χρήση ζημιών:

α. Αναδιοργανώσεις επιχειρήσεων, και πιο συγκεκριμένα η τακτική κερδοφόρων επιχειρήσεων να εξαγοράζουν ζημιογόνες, αποκλειστικά και μόνο για να έχουν φορολογικό όφελος από τις ζημιές αυτών.

β. Συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, μεταξύ αυτών swaps και σχήματα που «φρεσκάρουν» τα κέρδη από τις ζημιές. Αρκετά χρηματοοικονομικά εργαλεία δημιουργούν, για παράδειγμα, τεχνητές ζημιές ή διασφαλίζουν πολλαπλές εκπτώσεις φόρου για τις ίδιες ζημιές.

γ. Τα τιμολόγια με τα οποία οι εταιρείες χρεώνουν τις θυγατρικές τους για αγαθά και υπηρεσίες.

Στις στρατηγικές που υιοθετούν προκειμένου να φοροαποφύγουν μέσω των ζημιών περιλαμβάνονται: μεταφορά ζημιών σε μια ζημιογόνο φορολογήσιμη επιχειρηματική οντότητα, πολλαπλή χρήση ζημιών, δανεισμός χρεογράφων, swaps, συμφωνίες πώλησης και επαναγοράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χαράτσι ακινήτων
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος
Τα βάζουν με τους υπαλλήλους στο Ηράκλειο
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια
Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αυστηρότερο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα απαιτεί τώρα η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις
Ψάχνουν «μεσίτες» για 10 κρατικές επιχειρήσεις
Μια θεαματική αποκρατικοποίηση σώζει(;) την παρτίδα προσέλκυσης επενδυτών
Επενδύσεις
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την Ελλάδα να πιάσει πάτο
Ευρωζώνη
Ιταλικό σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με ελβετική σκηνοθεσία
Τράπεζες
«Κρατικοποίηση ή θάνατος»
Επιχειρήσεις
Με τις «ζημιές» φοροαποφεύγουν πλέον οι πολυεθνικές
Ενέργεια
Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας
Σε καλό δρόμο ο South Stream
Τεχνοοικονομία
Σσσσ, τα Windows 8 έρχονται με πλακίδια και θα τρέχουν παντού
34+1 αρχηγοί κρατών τιτιβίζουν κανονικά
9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού