Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας

«Ψυχρός πόλεμος» για τους ενεργειακούς πόρους της Κασπίας βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

Παράλληλα, σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι κοινοπραξίες των τριών αγωγών (ITGI, ΤΑΡ και Nabucco) που συνθέτουν τον «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», αλλά και οι «υποστηρικτές» τους, καθώς η προθεσμία της 1ης Οκτώβρη για την υποβολή των τελικών προτάσεών τους στο Αζερμπαϊτζάν, την πηγή τροφοδοσίας, πλησιάζει.

Νέα δεδομένα, όμως, στον τομέα της έρευνας, αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φιλοδοξεί έστω και την τελευταία στιγμή να πείσει για την αναγκαιότητα του Nabucco, πυροδοτούν νέες εξελίξεις.

Κύκλοι, τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζουν τον Nabucco ως την καταλληλότερη λύση για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ίδιοι κύκλοι «αποδυναμώνουν» τους άλλους δύο αγωγούς, τον ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI και τον ΤΑΡ, εμφανίζοντάς τους ως μη υλοποιήσιμους και δίχως γεωστρατηγικό στόχο, ενώ «καταδικάζουν» ως την πλέον καταστροφική επιλογή για το μέλλον τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία αγωγό South Stream.

Δημοσιεύματα στον αζέρικο Τύπο προεξοφλούν ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κοινοπραξία του αγωγού Trans Caspian Pipeline θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος έχει αναλάβει, όπως ορίζει πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τουλάχιστον 500 εκατ. καταναλωτές και 20 εκατ. εταιρείες υπέστησαν ζημίες το 2007 κατά τη ρωσο-ουκρανική ενεργειακή κρίση, έκανε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη ρωσική πλευρά σαφές πως η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί η Μόσχα να «πλήξει» τον Nabucco.

Εξαπέλυσε, δε, ευθείες απειλές εναντίον της Μόσχας, ότι στην περίπτωση που θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει το έργο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασκώντας πιέσεις είτε στο Τουρκμενιστάν είτε στο Αζερμπαϊτζάν, τα μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom θα εκτεθούν σε κίνδυνο.

Εξίσου ξεκάθαρη όμως υπήρξε η απάντηση της Μόσχας.

«Μόνον οι πέντε χώρες που περικλείουν την Κασπία Θάλασσα έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται για ζητήματα που αφορούν τη χρήση των υδάτων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «όπως φαίνεται, η Ε.Ε. μάλλον δεν έλαβε υπ' όψιν της τους διεθνείς κανόνες που διέπουν το Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα προκύψουν από την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, προτρέπει τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διευκολύνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, με το επιχείρημα ότι εφόσον διασφαλιστεί η στενότερη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι πιο «εξασφαλισμένη».

Στον τομέα της έρευνας, σε «ιστορικής» σημασίας, όπως διατυπώθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανακάλυψη προχώρησε η γαλλική εταιρεία Total στο Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία.

Τα αποθέματα του νεοανακαλυφθέντος κοιτάσματος εκτιμώνται στα 350 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά το Αζερμπαϊτζάν ακόμη πλουσιότερο, με διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 2,55 τρισ. κυβικών μέτρων. ***

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Ενέργεια
Σε καλό δρόμο ο South Stream
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χαράτσι ακινήτων
Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες
ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος
Τα βάζουν με τους υπαλλήλους στο Ηράκλειο
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια
Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αυστηρότερο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα απαιτεί τώρα η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις
Ψάχνουν «μεσίτες» για 10 κρατικές επιχειρήσεις
Μια θεαματική αποκρατικοποίηση σώζει(;) την παρτίδα προσέλκυσης επενδυτών
Επενδύσεις
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την Ελλάδα να πιάσει πάτο
Ευρωζώνη
Ιταλικό σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με ελβετική σκηνοθεσία
Τράπεζες
«Κρατικοποίηση ή θάνατος»
Επιχειρήσεις
Με τις «ζημιές» φοροαποφεύγουν πλέον οι πολυεθνικές
Ενέργεια
Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας
Σε καλό δρόμο ο South Stream
Τεχνοοικονομία
Σσσσ, τα Windows 8 έρχονται με πλακίδια και θα τρέχουν παντού
34+1 αρχηγοί κρατών τιτιβίζουν κανονικά
9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού