Έντυπη Έκδοση

Αγώνας δρόμου οι έλεγχοι της τρόικας

Σε αγώνα δρόμου, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, έχει αποδυθεί το υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι στους επόμενους τέσσερις μήνες θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά μαζί και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Την ώρα που στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι συζητήσεις για αναβολή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, στο προσκήνιο ένας στρατός από στελέχη της τρόικας έχουν κατασκηνώσει ήδη στα υπουργεία ελέγχοντας όλα τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών, βάζοντας στο μικροσκόπιο την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, αλλά και την προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και στην πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτουμένων που αφορούν την εκταμίευση της υποδόσης των 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, που είναι η διαθεσιμότητα των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων, ο κώδικας δικηγόρων, η αποπληρωμή των χρεών προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Ωστόσο, οι ελεγκτές έχουν επικεντρωθεί στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, «σε αυτή την επίσκεψη της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ζητήσει να ενημερωθούν αναλυτικά για την πορεία των φορολογικών εσόδων και των δαπανών.

Εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι και σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν εντοπίσει νέες τρύπες στα έσοδα και βλέπουν ότι η περικοπή της χρηματοδότησής τους από τον προϋπολογισμό, που αναμένεται το 2014, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λήψη νέων μέτρων.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ακόμα δεν έχουν δώσει στίγμα των προθέσεών τους, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, που τις προηγούμενες μέρες είχαν συναντήσεις μαζί τους, καθώς ως είθισται τα στοιχεία που θα συλλέξει η τεχνική αντιπροσωπεία θα τα μεταβιβάσει στους επικεφαλής, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που θα φτάσουν την επόμενη Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα.

Ο έλεγχος, που αναμένεται να γίνει με δόσεις, θα διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις εξαιτίας της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στις 11 έως 13 Οκτωβρίου, ενώ στις 14 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο σχεδιασμός είναι στην πρώτη φάση να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την υλοποίηση των τεσσάρων προαπαιτουμένων ώστε να γίνει κανονικά η εκταμίευση της υποδόσης των 1 δισ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως για την ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα της κάλυψης τόσο του δημοσιονομικού όσο και του χρηματοδοτικού κενού, για τα οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιθυμούν να έχουν τα πρώτα στοιχεία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Υπουργείο Οικονομικών
Αποκρατικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Portas βλέπει ο Σαμαράς
Αποκρατικοποιήσεις
Μήνυμα Πούτιν σε Μαξίμου και Βρυξέλλες
Γάλλοι, Ρουμάνοι και Ρώσοι οι «μνηστήρες»
Ενδιαφέρεται εκ νέου η Gazprom για ΔΕΠΑ αν υπάρχει τελεσίδικη έγκριση της Ε.Ε.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Εισαγγελέας ερευνά τις δηλώσεις Καμμένου
ΣΥΡΙΖΑ
Μεθοδεύσεις βλέπει η Κουμουνδούρου
Νεοναζισμός
Αμυνα, η θεωρία των δύο άκρων
Υπουργείο Οικονομικών
Αγώνας δρόμου οι έλεγχοι της τρόικας
ΟΤΑ
ΟΤΑ: δάνεια με εγγύηση τη δημοτική περιουσία
Πολιτικά κόμματα
Συμφωνία για τρίτο πόλο κεντροαριστεράς
EESC
Ανοιχτή επιστολή ενός ένθερμου Ευρωπαίου
Κύπρος
Κύπριος αξιωματικός εκπαίδευε ακροδεξιούς
Βουλή
Στα χαρτιά το «εγγυημένο εισόδημα»
Ψάχνουμε μέτρα για προστασία όσων καταγγέλλουν φοροφυγάδες
Άλλες ειδήσεις
Τα βρόντηξε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ