Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΒΙΕΝΚΟ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ * ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΚΑΙ ΟΛΘ

Μήνυμα Πούτιν σε Μαξίμου και Βρυξέλλες

Η ρωσική αρκούδα βρυχάται και πιέζει για την επιβολή των δικών της όρων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας. Μιας χώρας, που, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ρωσικής Ανω Δούμας, κ. Βαλεντίνα Μετβιένκο, φαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις ως κυρίαρχο και αυτοτελές κράτος.

Προαπαιτούμενο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε στον Αντ. Σαμαρά η Β. Μετβιένκο Προαπαιτούμενο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε στον Αντ. Σαμαρά η Β. Μετβιένκο Το μήνυμα της Ρωσίδας αξιωματούχου και πρώην πρέσβειρας του ρωσικού κράτους στην Ελλάδα, η οποία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, είχε δύο παραλήπτες: Την ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, η κ. Μετβιένκο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, έπειτα από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, της διαρροής της επιστολής του κ. Σαμαρά προς τον Β. Πούτιν, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις απαξιωτικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ελλάδα, ως επενδυτικού προορισμού. Η Ρωσίδα αξιωματούχος, Νο 3 στην ιεραρχία, επισκέφθηκε την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη.

Υποδείξεις σε Ε.Ε.

Στη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, η κ. Μετβιένκο φαίνεται ότι διατήρησε τα «διπλωματικά προσχήματα», γιατί στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, υιοθέτησε επικριτική γλώσσα, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ε.Ε.

Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση μετέφερε στην κ. Μετβιένκο πρόσκληση για επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Ελλάδα, η Ρωσίδα αξιωματούχος υπογράμμισε αργότερα ότι «τέτοιες επισκέψεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται για το θεαθήναι, αλλά για λόγους ουσίας», υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Η κυρίαρχη ενόχληση της ρωσικής πλευράς έγκειται στη στάση της Ε.Ε. και της Ελλάδος απέναντι στο ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ. Η κ. Μετβιένκο, σε δημόσια τοποθέτησή της, παρατήρησε ότι «είναι περίεργο πώς η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει ότι η Gazprom θα έχει δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη, πουλώντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όταν πωλεί 30 δισ. κυβικά μέτρα στη Γερμανία».

Η Ρωσίδα αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρη: «Κατανοούμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να είναι αυτή που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις στους διαγωνισμούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν πρώτα να συντάσσονται οι όροι των διαγωνισμών στην Ελλάδα και μετά να απαιτούν την έγκριση της Ε.Ε., η οποία μπορεί να χρονίζει».

Το μήνυμα σαφές προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, κατόπιν παρέκκλισης του «fair play», είδε αυτοπροσώπως και μάλιστα δύο φορές, στο μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σε αντίθεση με άλλους επικεφαλής επενδυτικών ομίλων που μετέχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, παρά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, το ρωσικό ενδιαφέρον εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Η κ. Μετβιένκο, η οποία είχε σειρά επαφών με Ελληνες επιχειρηματίες, μετέφερε τη σκληρή γραμμή της Μόσχας στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Ουσιαστικά, δήλωσε ότι η Gazprom θα ενδιαφερθεί εκ νέου για τη ΔΕΠΑ υπό προϋποθέσεις, ενώ στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ρωσική πλευρά θέτει ως προαπαιτούμενο τον λιμένα της Θεσσαλονίκης, παρ' όλο που οι δύο διαγωνισμοί είναι ξεχωριστοί και αυτοτελείς.

Ενδιαφέρεται εκ νέου η Gazprom για ΔΕΠΑ αν υπάρχει τελεσίδικη έγκριση της Ε.Ε.

Ρίχνοντας γέφυρες στην Αθήνα, η Β.Μετβιένκο άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει ανοιχτό το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη ΔΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επεξεργασία και τη θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου, το οποίο θα έχει την τελεσίδικη έγκριση της Ε.Ε.

Η ρωσική πλευρά θεωρεί χρήσιμη την Ελλάδα, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, με την κ. Μετβιένκο να δηλώνει ότι «έχω εντολή από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον κ. Πούτιν, να συνεισφέρω, ακριβώς, στην ανάπτυξη των διμερών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν υπήρξε πρόθυμη να υπερασπιστεί έναντι της Ε.Ε. την υποψηφιότητα της Gazprom, όσο ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ζήτησε στο σημείο αυτό, από την ελληνική κυβέρνηση, τη σύνταξη ενός νέου νομικού κειμένου που θα διέπει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, για το οποίο όμως η Αθήνα θα έχει εξασφαλίσει, εκ των προτέρων, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom, προκειμένου να επιτύχει μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στα εγκαίνια του 3ου ελληνο-ρωσικού κοινωνικού φόρουμ, «η Ρωσία είναι για μας στρατηγικός προμηθευτής του εθνικού ενεργειακού μας συστήματος με φυσικό αέριο στη βάση υφιστάμενης σύμβασης, της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί η ανανέωση για τη μετά το 2016 περίοδο».

Οι Βρυξέλλες, εν τω μεταξύ, απαιτώντας από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό καλύτερες τιμές για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, αναμένεται να προσφύγουν κατά της Gazprom καταγγέλλοντάς την για δεσπόζουσα θέση στην αγορά φυσικού αερίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΔΕΠΑ
ΟΣΕ
Επενδύσεις
Κυβέρνηση
Ρωσία
Σχετικά θέματα: Αποκρατικοποιήσεις
Γάλλοι, Ρουμάνοι και Ρώσοι οι «μνηστήρες»
Ενδιαφέρεται εκ νέου η Gazprom για ΔΕΠΑ αν υπάρχει τελεσίδικη έγκριση της Ε.Ε.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Portas βλέπει ο Σαμαράς
Αποκρατικοποιήσεις
Μήνυμα Πούτιν σε Μαξίμου και Βρυξέλλες
Γάλλοι, Ρουμάνοι και Ρώσοι οι «μνηστήρες»
Ενδιαφέρεται εκ νέου η Gazprom για ΔΕΠΑ αν υπάρχει τελεσίδικη έγκριση της Ε.Ε.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Εισαγγελέας ερευνά τις δηλώσεις Καμμένου
ΣΥΡΙΖΑ
Μεθοδεύσεις βλέπει η Κουμουνδούρου
Νεοναζισμός
Αμυνα, η θεωρία των δύο άκρων
Υπουργείο Οικονομικών
Αγώνας δρόμου οι έλεγχοι της τρόικας
ΟΤΑ
ΟΤΑ: δάνεια με εγγύηση τη δημοτική περιουσία
Πολιτικά κόμματα
Συμφωνία για τρίτο πόλο κεντροαριστεράς
EESC
Ανοιχτή επιστολή ενός ένθερμου Ευρωπαίου
Κύπρος
Κύπριος αξιωματικός εκπαίδευε ακροδεξιούς
Βουλή
Στα χαρτιά το «εγγυημένο εισόδημα»
Ψάχνουμε μέτρα για προστασία όσων καταγγέλλουν φοροφυγάδες
Άλλες ειδήσεις
Τα βρόντηξε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ