Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Ανοιχτή επιστολή ενός ένθερμου Ευρωπαίου

Δραματική έκκληση προς τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, που έχουν επιδεινώσει τη ζωή όλων των λαών της Νότιας Ευρώπης, απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) Henri Malosse.

Επιστολή υπέρ των λαών του Νότου έστειλε ο Henri Malosse ... Επιστολή υπέρ των λαών του Νότου έστειλε ο Henri Malosse ... Τονίζει ότι η κρίση δεν είναι παρελθόν, όπως πολλοί νομίζουν, και επισημαίνει ότι η διαρθρωτική προσαρμογή που έχει επιβληθεί δεν λύνει το πρόβλημα χρέους. Αντίθετα, θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών της Ευρώπης και του κοινωνικού συμβολαίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πενταπλασιάσθηκαν από το 2007 οι πτωχεύσεις στην Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαμακευτική περίθαλψη. Καλεί τον επόμενο Γερμανό ηγέτη να μην υποτιμήσει την αύξηση των εχθρικών αντιδράσεων προς τη χώρα του και ζητά να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα με στήριξη κατά πρώτο λόγο στον Ανθρωπο.

...στους Γερμανούς πολιτικούς, Μέρκελ και Στάινμπρουκ ...στους Γερμανούς πολιτικούς, Μέρκελ και Στάινμπρουκ Η επιστολή

Αναλυτικά:

Αξιότιμε κύριε/Αξιότιμη κυρία καγκελάριε,

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας σας, γνωρίζετε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη όλων εμάς των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Με ποσοστό ανεργίας από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, υψηλό ρυθμό δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και έντονη ανάκαμψη των επενδύσεων, ορισμένοι δεν θα δίσταζαν να μιλήσουν για πραγματικό γερμανικό οικονομικό θαύμα. Η Γερμανία εδραιώνεται αδιαμφισβήτητα ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.

Γι' αυτό ακριβώς δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να επωμισθείτε τις ευθύνες που αναλογούν στον ηγέτη μιας τέτοιας οικονομικής δύναμης: να δεχθείτε να διαδραματίσετε πλήρως τον πολιτικό ρόλο που αναμένουμε από αυτήν, και την ώρα μάλιστα που επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη. Η πολιτική λιτότητας, που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρωζώνη, μόνο ύφεση έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής. Η διαρθρωτική προσαρμογή που έχει επιβληθεί αδιάλλακτα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης έχει επιδεινώσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους, χωρίς να επιλύει το πρόβλημα του χρέους.

Θα ήταν σφάλμα να θεωρηθεί, όπως νομίζουν ορισμένοι, ότι η κρίση αποτελεί πλέον παρελθόν. Δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικής συγκυρίας· κινδυνεύουν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών μας και του κοινωνικού μας συμφώνου. Πάνω από 400% αύξηση των επιχειρήσεων που κηρύσσουν πτώχευση στην Ισπανία σε σύγκριση με το 2007, στην Ελλάδα οι ασθενείς δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην Ιρλανδία και στη Λιθουανία η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα σημάνει για πολλούς νέους -άλλη μία φορά- οικονομική αποδημία ή απελπισία...

Δεν θα πρέπει να παραβλέψετε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι παρέχουν δυνατότητες στη Γερμανία. Μην ξεχνάτε πως ένας από τους κυριότερους λόγους της οικονομικής σας επιτυχίας είναι η ευεξία των εξαγωγών σας προς τα άλλα κράτη-μέλη. Τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις σας όταν οι Ισπανοί, οι Ελληνες, οι Λιθουανοί, οι Πορτογάλοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσουν τον ρόλο του οικονομικού σας εταίρου; Κανείς δεν αρνείται την ορθότητα της αρχής της δημοσιονομικής πειθαρχίας· δεν θα πρέπει όμως να εφαρμόζεται σαν τυφλό δόγμα, που επιτρέπει σε ορισμένα κράτη-μέλη να αναπτύσσουν τη βιομηχανία τους εις βάρος των πιο αδυνάτων.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να επωμιστούν την πλήρη ευθύνη μιας οικονομικής κατάρρευσης, που προήλθε από τις υπερβολές του ιδιωτικού τομέα και από την αδράνεια των δημόσιων αρχών. Είναι απαραίτητη η επιστροφή στην ηθική, την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι ανισότητες τις οποίες προξένησε η κρίση ανάμεσα στα αποκαλούμενα «ισχυρά» και στα «ανίσχυρα» κράτη-μέλη, αλλά και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 15% του πληθυσμού της Γερμανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αν θέλουμε να ξανασυνδεθούν οι πολίτες με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτό πρέπει να στηριχθεί κατά πρώτο λόγο στον Ανθρωπο.

Θα ήταν σφάλμα επίσης να υποτιμήσετε την αύξηση των - απαράδεκτων μεν, αλλά σαφώς πραγματικών - εχθρικών αντιδράσεων απέναντι στη χώρα σας. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, όχι μια γερμανική Ευρώπη», μου είπε πρόσφατα ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών από το Νότο.

Αξιότιμε κύριε/Αξιότιμη κυρία καγκελάριε, η χώρα σας έδειξε κατά την επανένωση ότι δεν υπεκφεύγει των ευθυνών της, όσο μεγάλες και αν ήταν οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει. Για εμένα, τον μεγάλο θαυμαστή του μοντέλου του Ρήνου, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που επέτρεψε την αναγέννηση της δημοκρατικής Γερμανίας, ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο Χέλμουτ Κολ ήταν γιγάντιες μορφές της Ιστορίας, με ανθρωπιστικό όραμα. Η πρόκληση που θέτει ενώπιόν σας η Ευρώπη σήμερα είναι ιστορικής σημασίας: να δώσετε νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζοντάς τη πάλι σαν Κοινότητα και απορρίπτοντας την πολιτική «ο καθένας για τον εαυτό του».

Henri Malosse, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Portas βλέπει ο Σαμαράς
Αποκρατικοποιήσεις
Μήνυμα Πούτιν σε Μαξίμου και Βρυξέλλες
Γάλλοι, Ρουμάνοι και Ρώσοι οι «μνηστήρες»
Ενδιαφέρεται εκ νέου η Gazprom για ΔΕΠΑ αν υπάρχει τελεσίδικη έγκριση της Ε.Ε.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Εισαγγελέας ερευνά τις δηλώσεις Καμμένου
ΣΥΡΙΖΑ
Μεθοδεύσεις βλέπει η Κουμουνδούρου
Νεοναζισμός
Αμυνα, η θεωρία των δύο άκρων
Υπουργείο Οικονομικών
Αγώνας δρόμου οι έλεγχοι της τρόικας
ΟΤΑ
ΟΤΑ: δάνεια με εγγύηση τη δημοτική περιουσία
Πολιτικά κόμματα
Συμφωνία για τρίτο πόλο κεντροαριστεράς
EESC
Ανοιχτή επιστολή ενός ένθερμου Ευρωπαίου
Κύπρος
Κύπριος αξιωματικός εκπαίδευε ακροδεξιούς
Βουλή
Στα χαρτιά το «εγγυημένο εισόδημα»
Ψάχνουμε μέτρα για προστασία όσων καταγγέλλουν φοροφυγάδες
Άλλες ειδήσεις
Τα βρόντηξε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ