Έντυπη Έκδοση

Αλλιώς καταλαβαίνουν τη συμφωνία Δύση και Μόσχα

Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα μετά την αμερικανορωσική συμφωνία για το συριακό χημικό αφοπλισμό, εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες διαφωνίες καθώς Δύση και Μόσχα παρουσιάζουν διαφορετικές ερμηνείες του κειμένου ως προς το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμερικανο-βρετανο-γαλλικές συνομιλίες για το θέμα της Συρίας στο Παρίσι Αμερικανο-βρετανο-γαλλικές συνομιλίες για το θέμα της Συρίας στο Παρίσι Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας δήλωσαν χθες έπειτα από συνάντησή τους στο Παρίσι ότι επιδιώκουν μια «ισχυρή και δεσμευτική» απόφαση του Σ.Α. που θα ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες για τον χημικό αφοπλισμό και θα προβλέπει «σοβαρές συνέπειες» εάν δεν εφαρμοστεί. Είναι σαφές ότι οι τρεις σύμμαχοι προετοιμάζουν το έδαφος για μια απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις βάσει του Αρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ (προβλέπει προσφυγή στη στρατιωτική βία) σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί.

Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα αντιτίθεται σε αυτό το στάδιο σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Συρίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ειρηνευτική διαδικασία. Υποστήριξε επίσης ότι η συμφωνία την οποία συνήψε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι δεν προβλέπει σε πρώτο χρόνο απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας βάσει του Αρθρου 7.

Εάν στην πορεία διαπιστωθούν παραβιάσεις των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Συρίας, συνέχισε ο κ. Λαβρόφ, τότε το Σ.Α. μπορεί να εξετάσει τα γεγονότα και να λάβει «νέα απόφαση» με αναφορά στο Αρθρο 7. «Είμαι σίγουρος ότι παρά τις δηλώσεις που προέρχονται από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αμερικανική πλευρά θα τηρήσει αυστηρώς αυτό που έχει συμφωνηθεί όπως αρμόζει σε έναν σοβαρό εταίρο», τόνισε ο Ρώσος υπουργός προμηνύοντας σκληρή μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τη δυσκολία πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας αναγνώρισε εμμέσως και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα. Στο πρώτο του επίσημο σχόλιο υποστήριξε ότι η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να εξαλείψει την απειλή των χημικών όπλων στη Συρία, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν έχουμε όμως ακόμη φτάσει εκεί».

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Γαλλία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ρωσία
ΟΗΕ
Βρετανία
Συρία
Σχετικά θέματα: ΟΗΕ
«Αδιάσειστα στοιχεία για τα χημικά»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Αδιάσειστα στοιχεία για τα χημικά»
Αλλιώς καταλαβαίνουν τη συμφωνία Δύση και Μόσχα
ΗΠΑ
Επίθεση σε ναυτική βάση στην Ουάσιγκτον, με 13 νεκρούς και πολλά ερωτηματικά
Συρία
«Τζιχαντιστές και εξτρεμιστές οι μισοί Σύροι αντάρτες»
Συριακό ελικόπτερο κατέρριψε η Τουρκία
Γερμανία
Πιθανότερος τώρα ο «μεγάλος συνασπισμός»
Είχαν ανάψει «πράσινο» στην παιδοφιλία
Μέση Ανατολή
Οδηγίες Ζαουάχρι για την τζιχάντ
Ιταλία
«Δεν κλείσαμε και ραντεβού με την ανέλκυση»
Αυστραλία
Πάνω από 5.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία
ΠΓΔΜ
Μαζικές συλλήψεις για κατασκοπία στα Σκόπια
Ματιές στον κόσμο
Επιχείρηση-σκούπα σε πόλη-προπύργιο του Μόρσι
«Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ανεξάρτητη Καταλονία»
Επιπλέον βοήθεια 650 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στη Σομαλία
Σε δημοπρασία το βιολί του μαέστρου του «Τιτανικού»
Αλλοι φεύγουν από το Βορρά, άλλοι από το Νότο
Οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται τα ψάρια για ραδιενέργεια