Έντυπη Έκδοση

«Τζιχαντιστές και εξτρεμιστές οι μισοί Σύροι αντάρτες»

Οι τζιχαντιστές και οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των δυνάμεων των ανταρτών στη Συρία, σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού ινστιτούτου αμυντικών μελετών IHS Jane's, που επιχειρεί ν' αποτυπώσει το συσχετισμό δυνάμεων στο συριακό εμφύλιο.

Στη μελέτη -θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά αποσπάσματά της δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα «Daiy Telegraph»- ο αριθμός των ανταρτών που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Ασαντ υπολογίζεται σε περίπου 100.000. Οι μαχητές αυτοί είναι χωρισμένοι σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του ινστιτούτου, 10.000 εξ αυτών είναι τζιχαντιστές που πολεμούν στους κόλπους ομάδων συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα. Αλλες 30.000 έως 35.000 είναι ισλαμιστές που ανήκουν σε εξτρεμιστικές ομάδες.

Η διαφορά των τελευταίων από τους τζιχαντιστές είναι ότι αυτοί επικεντρώνονται αποκλειστικά στον πόλεμο της Συρίας και δεν έχουν ευρύτερους περιφερειακούς στόχους, όπως η Αλ Κάιντα.

Το ζήτημα είναι ότι, εφ' όσον οι υπολογισμοί είναι ακριβείς, όλοι αυτοί οι μαχητές φτάνουν συνολικά τις 40.000-45.000. Κατά τον συντάκτη της μελέτης, Τσαρλς Λίστερ, «η εξέγερση κυριαρχείται από ομάδες που έχουν κάποιου είδους ισλαμιστική άποψη για τη συριακή σύγκρουση», ενώ «δεν επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι οι κοσμικές ομάδες είναι εκείνες που ηγούνται της (ένοπλης) αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν οι Δυτικοί δείξουν να μην ενδιαφέρονται για την ανατροπή του Ασαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές θα προσχωρήσουν πιθανότατα στις τάξεις των εξτρεμιστών» ή θ' απορροφηθούν από αυτές. Η ανάλυση του IHS Jane's βασίζεται σε συνεντεύξεις με αντάρτες μαχητές και σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Συρίας, το Μέτωπο Αλ Νόσρα -μία από τις ομάδες που μάχονται εναντίον του Ασαντ κι έχει δηλώσει ότι πρόσκειται στην Αλ Κάιντα- ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση σε τρία χωριά αλεβιτών (θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και η δυναστεία Ασαντ) κοντά στη Χομς, με περίπου 30 θύματα. Σε ανακοίνωσή του το Αλ Νόσρα καυχάται για την επίθεση, την οποία χαρακτηρίζει «εκδίκηση για την εν ψυχρώ δολοφονία μουσουλμάνων στην ανατολική Γκούτα», περιοχή της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.telegraph.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διεθνής τρομοκρατία
Συρία
Σχετικά θέματα: Συρία
Συριακό ελικόπτερο κατέρριψε η Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Αδιάσειστα στοιχεία για τα χημικά»
Αλλιώς καταλαβαίνουν τη συμφωνία Δύση και Μόσχα
ΗΠΑ
Επίθεση σε ναυτική βάση στην Ουάσιγκτον, με 13 νεκρούς και πολλά ερωτηματικά
Συρία
«Τζιχαντιστές και εξτρεμιστές οι μισοί Σύροι αντάρτες»
Συριακό ελικόπτερο κατέρριψε η Τουρκία
Γερμανία
Πιθανότερος τώρα ο «μεγάλος συνασπισμός»
Είχαν ανάψει «πράσινο» στην παιδοφιλία
Μέση Ανατολή
Οδηγίες Ζαουάχρι για την τζιχάντ
Ιταλία
«Δεν κλείσαμε και ραντεβού με την ανέλκυση»
Αυστραλία
Πάνω από 5.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία
ΠΓΔΜ
Μαζικές συλλήψεις για κατασκοπία στα Σκόπια
Ματιές στον κόσμο
Επιχείρηση-σκούπα σε πόλη-προπύργιο του Μόρσι
«Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ανεξάρτητη Καταλονία»
Επιπλέον βοήθεια 650 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στη Σομαλία
Σε δημοπρασία το βιολί του μαέστρου του «Τιτανικού»
Αλλοι φεύγουν από το Βορρά, άλλοι από το Νότο
Οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται τα ψάρια για ραδιενέργεια