Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πιθανότερος τώρα ο «μεγάλος συνασπισμός»

Οι πανηγυρισμοί για το θρίαμβο των Χριστιανοκοινωνιστών (του CSU που είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαυαρία) κόπασαν.

Αρχίζει να συνηθίζει στην πολυκοσμία της συγκατοίκησης η Μέρκελ... Αρχίζει να συνηθίζει στην πολυκοσμία της συγκατοίκησης η Μέρκελ... Τώρα ήρθε η ώρα του πραγματικού απολογισμού, ύστερα από την παταγώδη αποτυχία των Φιλελεύθερων (FDP) στη Βαυαρία, που με 3,3% έμειναν εκτός Βουλής.

Ακόμη και αν το FDP περάσει το κατώφλι του 5% την ερχόμενη Κυριακή, στις εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Πόσω μάλλον όταν για να μη μείνει εκτός ομοσπονδιακής Βουλής το FDP, είναι αναγκασμένο να ζητήσει τη στήριξη Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων, όπως έκανε και το 2009.

Τότε το τέχνασμα αυτό δούλεψε και οι Φιλελεύθεροι πήραν σχεδόν 15%, αλλά τώρα το CDU δεν δείχνει διατεθειμένο να το επαναλάβει εις βάρος των δικών του ποσοστών.

Το SPD

Και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως, παρόλο που στη Βαυαρία ενίσχυσαν τα ποσοστά τους κατά δύο μονάδες, είναι απολύτως απίθανο να μπορέσουν να σχηματίσουν εκείνοι κυβερνητική συμμαχία πλειοψηφίας με τους Πράσινους. Η μόνη τους πιθανότητα θα ήταν να ζητήσουν και να πάρουν τη στήριξη της Αριστεράς, αλλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους θα ήταν οριακή και οι πολιτικές «δουλείες» μιας τέτοιας κυβέρνησης θα την καθιστούσαν εξαιρετικά δυσκίνητη και ευάλωτη σε πιέσεις.

Οπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι αναλυτές άρχισαν ήδη να θεωρούν ως πιθανότερη εξέλιξη το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ CDU και Σοσιαλδημοκρατών. Αυτή είναι μια προοπτική στην οποία η καγκελάριος αποφεύγει να αναφερθεί τους τελευταίους μήνες. Ενδεχομένως επειδή είναι βέβαιο ότι το κόμμα της θα αναδειχτεί πρώτο από τις κάλπες, οπότε θα πάρει εκείνη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Με έναν ισχυρό κυβερνητικό σύμμαχο όπως το SPD, η κ. Μέρκελ θα έχει ελάχιστη αντιπολίτευση από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και λιγότερες πιέσεις από τους εσωκομματικούς άσπονδους φίλους, όπως ο παντοδύναμος πλέον πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζέχοφερ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανικές εκλογές
Πολιτικά κόμματα
Πολιτικοί αρχηγοί
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Είχαν ανάψει «πράσινο» στην παιδοφιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Αδιάσειστα στοιχεία για τα χημικά»
Αλλιώς καταλαβαίνουν τη συμφωνία Δύση και Μόσχα
ΗΠΑ
Επίθεση σε ναυτική βάση στην Ουάσιγκτον, με 13 νεκρούς και πολλά ερωτηματικά
Συρία
«Τζιχαντιστές και εξτρεμιστές οι μισοί Σύροι αντάρτες»
Συριακό ελικόπτερο κατέρριψε η Τουρκία
Γερμανία
Πιθανότερος τώρα ο «μεγάλος συνασπισμός»
Είχαν ανάψει «πράσινο» στην παιδοφιλία
Μέση Ανατολή
Οδηγίες Ζαουάχρι για την τζιχάντ
Ιταλία
«Δεν κλείσαμε και ραντεβού με την ανέλκυση»
Αυστραλία
Πάνω από 5.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία
ΠΓΔΜ
Μαζικές συλλήψεις για κατασκοπία στα Σκόπια
Ματιές στον κόσμο
Επιχείρηση-σκούπα σε πόλη-προπύργιο του Μόρσι
«Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ανεξάρτητη Καταλονία»
Επιπλέον βοήθεια 650 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στη Σομαλία
Σε δημοπρασία το βιολί του μαέστρου του «Τιτανικού»
Αλλοι φεύγουν από το Βορρά, άλλοι από το Νότο
Οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται τα ψάρια για ραδιενέργεια