Έντυπη Έκδοση

Πάνω από 5.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία

Συγκλονισμένη η Αυστραλία και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις καταθέσεις 500 ενηλίκων, που κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και παρουσιάζονται ως μάρτυρες στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πανεθνικής έρευνας που εξετάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες θρησκευτικές οργανώσεις, ιδρύματα πρόνοιας, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα υπέθαλπαν ή συγκάλυπταν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης -με τα θύματα να ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες.

Η διεξαγωγή της έρευνας, υπό τη Βασιλική Επιτροπή, ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, και ερευνά περιστατικά από τη δεκαετία του '70 με την τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα να έχει καταγράψει μέσα σε λίγους μόνο μήνες περισσότερες από 5.000 διαφορετικές καταγγελίες.

Οι πρώτες μαρτυρίες -500 καταθέσεις ανδρών και γυναικών- τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τώρα η Βασιλική Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει στο κοινό να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι λόγω των χιλιάδων κατηγοριών και την εμπλοκή δεκάδων ιδρυμάτων, το έργο τους είναι μάλλον απίθανο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2015, όπως τους έχει ζητηθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

«Εχουμε αρχίσει να ανασύρουμε στην επιφάνεια μερικές άβολες αλήθειες» δήλωσε ο επικεφαλής της Βασιλικής Επιτροπής, δικαστής Πίτερ ΜακΚέλαν, υποστηρίζοντας ότι στον πυρήνα των ερευνών δεν βρίσκεται μόνο «η Καθολική Εκκλησία αλλά και δεκάδες ιδρύματα». «Τόσο οι προηγούμενες όσο και οι νέες μαρτυρίες σοκάρουν. Μας καταγγέλλεται ότι η σεξουαλική κακοποίηση σε ιδρύματα σχεδόν πάντα συνοδεύεται από απίστευτα μεγάλο βαθμό σωματικής βίας εις βάρος των παιδιών από τους ενηλίκους που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους», είπε ο ΜακΚέλαν κατά την έναρξη της διαδικασίας. «Πολλά από τα θύματα έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν και κάποιοι το έχουν ήδη επιχειρήσει», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ελπίζει ότι η διαδικασία με την απονομή δικαιοσύνης θα λειτουργήσει λυτρωτικά για τα χιλιάδες θύματα «που εδώ και δεκαετίες έπεφταν πάνω σε κλειστές πόρτες» και ζητά συστάσεις από τη Βασιλική Επιτροπή για «να μην απογοητεύσει στο μέλλον τα παιδιά της χώρας».

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.cnn.com, www.stopchildabusenow.com.au)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κακοποίηση
Ερευνες & μελέτες
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Αυστραλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΟΗΕ
«Αδιάσειστα στοιχεία για τα χημικά»
Αλλιώς καταλαβαίνουν τη συμφωνία Δύση και Μόσχα
ΗΠΑ
Επίθεση σε ναυτική βάση στην Ουάσιγκτον, με 13 νεκρούς και πολλά ερωτηματικά
Συρία
«Τζιχαντιστές και εξτρεμιστές οι μισοί Σύροι αντάρτες»
Συριακό ελικόπτερο κατέρριψε η Τουρκία
Γερμανία
Πιθανότερος τώρα ο «μεγάλος συνασπισμός»
Είχαν ανάψει «πράσινο» στην παιδοφιλία
Μέση Ανατολή
Οδηγίες Ζαουάχρι για την τζιχάντ
Ιταλία
«Δεν κλείσαμε και ραντεβού με την ανέλκυση»
Αυστραλία
Πάνω από 5.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία
ΠΓΔΜ
Μαζικές συλλήψεις για κατασκοπία στα Σκόπια
Ματιές στον κόσμο
Επιχείρηση-σκούπα σε πόλη-προπύργιο του Μόρσι
«Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ανεξάρτητη Καταλονία»
Επιπλέον βοήθεια 650 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στη Σομαλία
Σε δημοπρασία το βιολί του μαέστρου του «Τιτανικού»
Αλλοι φεύγουν από το Βορρά, άλλοι από το Νότο
Οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται τα ψάρια για ραδιενέργεια