Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Χημική καταστολή σε ειρηνική διαμαρτυρία

Βίαιες αστυνομικές... «απώθησεις» των ΜΑΤ και χημικά εισέπραξαν, μαζί με τη διαθεσιμότητα, οι σχολικοί φύλακες που συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το πρωί για να πραγματοποιήσουν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΜΑΤ εναντίον εργαζομένων έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ΜΑΤ εναντίον εργαζομένων έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Η ένταση κορυφώθηκε όταν άνδρες των ΜΑΤ αιφνιδιαστικά εισέβαλαν στον αύλειο χώρο του υπουργείου και τραβώντας από τα πόδια έσυραν διαδηλωτές μέχρι το οδόστρωμα της Βασιλίσσης Σοφίας. Η συγκεκριμένη εικόνα μάλιστα έχει κάνει το γύρο του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ήδη έχουν καταγραφεί επικριτικά σχόλια για τη στάση της Αστυνομίας. Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη χρήση των χημικών από την Αστυνομία, τρεις διαδηλωτές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευτικά προβλήματα.

Το πρωινό ήταν «δύσκολο» και για τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να μπει στο υπουργείο με το αυτοκίνητο, διότι οι συγκεντρωμένοι τον αποδοκίμαζαν. Ετσι το αυτοκίνητο λίγο μετά τις 8 άλλαξε κατεύθυνση, κινήθηκε προς τη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε γύρω στις 9 επιβιβαζόμενος σε μηχανή, αλλά και πάλι οι σχολικοί φύλακες τον υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες.

Παρ' όλ' αυτά η συνάντηση μεταξύ του υπουργού και αντιπροσωπείας των σχολικών φυλάκων που ακολούθησε γύρω στις 9.30 ήταν, όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μέσα σε καλό κλίμα και χωρίς οξύτητες.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είμαι πάντα ανοικτός για διάλογο, όχι, όμως, υπό το κράτος προπηλακισμών και κατάληψης δημοσίων κτηρίων» και τόνισε πως «η στρατηγική της έντασης, που οδηγεί μερικές φορές στη χρήση βίας, δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της χώρας», αναφερόμενος στα επεισόδια με τα ΜΑΤ και τη χρήση χημικών.

Οσον αφορά αυτή καθαυτή τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «άκουσα με προσοχή τα αιτήματά τους και εξήγησα αναλυτικά τη λογική του προγράμματος κινητικότητας στο δημόσιο τομέα. Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεχιστεί σε πνεύμα γόνιμο και εποικοδομητικό».

Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση χθες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία κατ' αρχάς καταλογίζει στους διαδηλωτές την πρόθεση της κατάληψης του υπουργείου και υπογραμμίζει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν χρονική διορία στους συγκεντρωμένους να διαλυθούν κι αυτοί αρνήθηκαν... Τη χρήση των χημικών και τις βίαιες σκηνές που καταγράφτηκαν και από τις κάμερες η Αστυνομία τις εξηγεί σε μια φράση: «Απωθήθηκαν», λέει η ανακοίνωση, «με την απολύτως αναγκαία και περιορισμένη χρήση χημικών».

Ωστόσο οι σκηνές βίας έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς όλα τα διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τα επεισόδια στο υπουργείο, αλλά και την απεργία της ΟΛΜΕ. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» επισημαίνει ότι ξεκινά δύσκολη περίοδος για την ελληνική κυβέρνηση και σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση έξω από το υπουργείο και την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των σχολικών φυλάκων, αναφέρει πως «άρχισαν τα μεγάλα κύματα απεργιών στην Ελλάδα».

Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας

Νεκρώνει από αύριο και για δύο ημέρες ο δημόσιος τομέας, καθώς οι εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στις διαθεσιμότητες και την κινητικότητα.

Στην απεργία λαμβάνουν μέρος οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν τα νοσοκομεία.

Στην απεργία αύριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ που κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (11-3), που θα συμμετέχει και στο συλλαλητήριο της πλατείας Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί της Τετάρτης, για τον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Κατά τη χθεσινή πρόβα τζενεράλε, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και με μία ογκώδη διαδήλωση εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους όλη την εβδομάδα, εκφράζουν τη ριζική τους αντίθεση και στις σχεδιαζόμενες απολύσεις και στη συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα στον απεργιακό χορό μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν ότι οι «απολύσεις δεν τελειώνουν εδώ. Δεν είναι μόνο υποψήφιοι προς αποχώρηση οι συνάδελφοί μας μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Είμαστε όλοι υποψήφιοι. Ας μην ξεχνάμε τη νομοθετημένη δέσμευση της κυβέρνησης για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015».

Η Αυτόνομη Παρέμβαση με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τρομοκρατήθηκε το μνημονιακό μπλοκ από την καθολική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Σχολικοί φύλακες
Δημόσιος Τομέας
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Σχετικά θέματα: Διαθεσιμότητα
Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας
Μέχρι 100% συμμετοχή η απάντηση στην κυβέρνηση
«Εχει διαφορά αυτή η πορεία, είμαστε όλοι εδώ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύπρος
Πίθηκος δάγκωσε πέντε γυναίκες
Κομπίνα εις βάρος ανέργων
Διαθεσιμότητα
Χημική καταστολή σε ειρηνική διαμαρτυρία
Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας
Μέχρι 100% συμμετοχή η απάντηση στην κυβέρνηση
«Εχει διαφορά αυτή η πορεία, είμαστε όλοι εδώ»
Υπουργείο Υγείας
Κυνήγι για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες
Συγκοινωνίες
Πιο τσουχτερές οι συγκοινωνίες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Φθινοπωρινό αντάμωμα με τον Εγκέλαδο
Νοσοκομεία
Αντεπίθεση γιατρών του «Ωνασείου» στα περί χρηματισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με πριόνι εκδικήθηκε τη γιαγιά του!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανέσυραν τη δικογραφία για τα 500 χαμένα παιδιά
Ανθρώπινα
Μαγικοί μουσικοί αυλοί και ηχοχρώματα
«Labor improbus omnia vincit*»