Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μέχρι 100% συμμετοχή η απάντηση στην κυβέρνηση

Μοτοπορία σήμερα στην Αθήνα* Καταλήψεις προγραμματίζουν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης *Απόφαση για συνέχιση της απεργίας την Παρασκευή *Απεργούν και οι δάσκαλοι αύριο και μεθαύριο

Στους δρόμους οι καθηγητές. Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Στους δρόμους οι καθηγητές. Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Αδεια ήταν χθες τα σχολεία. Στους δρόμους οι καθηγητές. Θεαματικά υψηλά, πάνω από 90%, ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών χθες, πρώτη ημέρα της απεργίας διαρκείας που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ. Ούτε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές περίμεναν ότι θα υπήρχε τέτοια ανταπόκριση του κλάδου, κάνοντας την απεργία σχεδόν καθολική.

Τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, η εικόνα ήταν παντού η ίδια. Σχολεία κλειστά ή σχολεία με έναν ή δυο καθηγητές. Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται στη Χίο, στην Αργολίδα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, σε πολλές περιφέρειες της Αττικής, αλλά και στη νησιωτική χώρα.

Με μεγάλο όγκο και παλμό η χθεσινή πορεία τους.   Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Με μεγάλο όγκο και παλμό η χθεσινή πορεία τους. Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Τα ποσοστά αυτά, που σε πολλές περιοχές άγγιξαν το 100% συμμετοχής στην απεργία, τα έδωσε η ΟΛΜΕ από την εικόνα που συγκέντρωσαν οι τοπικές ΕΛΜΕ. Ομως δεν αμφισβητούνται, καθώς και η εικόνα που έδινε προφορικά το υπουργείο Παιδείας δεν απείχε πολύ από αυτή της ΟΛΜΕ. Το υπουργείο Παιδείας, με βάση τα στοιχεία που έφθαναν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατέβαζε τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο 73%, διευκρινίζοντας ότι στα αστικά κέντρα η συμμετοχή άγγιξε το 80%. Ποσοστά δηλαδή που δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση του κλάδου στην απεργία.

Μαζικές ήταν επίσης και οι πορείες διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τις τοπικές ΕΛΜΕ των καθηγητών σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έγιναν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ υπό κατάληψη ήταν και οι διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υψηλά ήταν επίσης και τα ποσοστά, πάνω από 50%, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει, χθες και σήμερα, η ΟΙΕΛΕ.

Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε τους ιδιοκτήτες των σχολείων ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας επιχείρησαν να «μαγειρέψουν» τα ποσοστά της απεργίας, εμφανίζοντάς τα μηδενικά, ενώ κατήγγειλε τους σχολάρχες ότι απείλησαν με απολύσεις τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην απεργία.

* Σήμερα η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει μοτοπορία στο κέντρο της Αθήνας, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ απεργιακές επιτροπές που έχουν σχηματιστεί θα παρακολουθούν την εξέλιξη της απεργίας από σχολείο σε σχολείο.

* Στη Θεσσαλονίκη οι πέντε ΕΛΜΕ προγραμματίζουν καταλήψεις στα γραφεία των δύο τοπικών Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

* Αύριο και μεθαύριο, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο δρόμο θα κατεβούν και οι δάσκαλοι (με απόφαση της ΔΟΕ), συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει συναυλία διαμαρτυρίας στο Πολυτεχνείο.

* Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ για να γίνει αξιολόγηση των κινητοποιήσεων και να καταγραφεί η επιθυμία του κόσμου για συνέχιση ή όχι της απεργίας. Η τελική απόφαση για πενθήμερη κυλιόμενη απεργία θα ανανεώνεται κάθε Παρασκευή από την ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ.

* Τη δημιουργία απεργιακού ταμείου για τη στήριξη του αγώνα των καθηγητών σε Γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας αποφάσισε το δ.σ. της ΟΛΜΕ. Στο ταμείο αυτό θα συμβάλει κεντρικά η ΟΛΜΕ με ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ενώ θα εκδοθούν κουπόνια των 1 ―, 2 ― και 5 ―, που θα διακινηθούν μέσω των δ.σ. των ΕΛΜΕ. Οσοι επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά τον αγώνα των εκπαιδευτικών μπορούν να καταθέτουν απ' ευθείας στο λογαριασμό 114-00-2002-005457 της Alpha Bank.

Στα πανεπιστήμια

Στο μέτωπο των πανεπιστημίων η κατάσταση παραμένει έκρυθμη... Χωρίς το αποτέλεσμα που προσδοκούσε το υπουργείο Παιδείας έληξε χθες το βράδυ η προθεσμία που είχε δώσει ο κ. Αρβανιτόπουλος στις διοικήσεις των πανεπιστημίων για την αξιολόγηση των δομών των ιδρυμάτων, προκειμένου να συνταχθεί κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό.

Ελλειμματικό και όχι πλεονασματικό είναι το διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων, είναι η απάντηση που έφθασε χθες στο υπουργείο Παιδείας από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ σήμερα οι πρυτάνεις προχωρούν σε έκτακτη σύνοδο προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Η αναταραχή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξέσπασε μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των 12.500 που απαιτεί η τρόικα έως το τέλος του μήνα για να εκταμιευτεί η δόση.

Τα περισσότερα ιδρύματα παραμένουν κλειστά (Καποδιστριακό, ΕΜΠ, Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου), ενώ αναστολή της λειτουργίας του αποφάσισε χθες, για αύριο και μεθαύριο, και το Πάντειο. Τετραήμερη απεργία από σήμερα έως και την Παρασκευή αποφάσισαν οι διδάσκοντες στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ από χθες σε αναστολή των καθηκόντων τους προχώρησαν και οι διδάσκοντες στο ΤΕΙ Κρήτης.

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, που έχει ξεκινήσει από τις 11 του μήνα, ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Δημόσιος Τομέας
Σχολεία
Εκπαίδευση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Σχολές/Πανεπιστήμια
Σχετικά θέματα: Διαθεσιμότητα
Χημική καταστολή σε ειρηνική διαμαρτυρία
Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας
«Εχει διαφορά αυτή η πορεία, είμαστε όλοι εδώ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύπρος
Πίθηκος δάγκωσε πέντε γυναίκες
Κομπίνα εις βάρος ανέργων
Διαθεσιμότητα
Χημική καταστολή σε ειρηνική διαμαρτυρία
Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας
Μέχρι 100% συμμετοχή η απάντηση στην κυβέρνηση
«Εχει διαφορά αυτή η πορεία, είμαστε όλοι εδώ»
Υπουργείο Υγείας
Κυνήγι για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες
Συγκοινωνίες
Πιο τσουχτερές οι συγκοινωνίες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Φθινοπωρινό αντάμωμα με τον Εγκέλαδο
Νοσοκομεία
Αντεπίθεση γιατρών του «Ωνασείου» στα περί χρηματισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με πριόνι εκδικήθηκε τη γιαγιά του!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανέσυραν τη δικογραφία για τα 500 χαμένα παιδιά
Ανθρώπινα
Μαγικοί μουσικοί αυλοί και ηχοχρώματα
«Labor improbus omnia vincit*»