Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ, ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΕ ΦΩΚΙΔΑ, ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ

Φθινοπωρινό αντάμωμα με τον Εγκέλαδο

Ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε ξανά αργά χθες το απόγευμα την περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, προκαλώντας πανικό και προβληματισμό στους κατοίκους και στους σεισμολόγους.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,5 και 4,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκαν με χρονική διαφορά δεκαεννέα λεπτών, ταρακούνησαν την περιοχή, ενώ έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλο μέρος της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Αττικής και της βόρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, οι δύο χθεσινές σεισμικές δονήσεις, στις 5.42 μ.μ. με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ η πρώτη και στις 6.01 μ.μ. με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ η δεύτερη, είχαν επίκεντρο την περιοχή βόρεια της Αμφίκλειας, 24 χλμ. Δ-ΒΔ της Αταλάντης και 120 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Οπως ανέφερε στην «Ε» ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ερευνητής-σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η χθεσινή επίσκεψη του Εγκέλαδου στην Αμφίκλεια σχετίζεται με τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί στην ίδια περιοχή στις 7 Αυγούστου 2013, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές κυρίως στις παλιές κατοικίες της Αμφίκλειας και της ευρύτερης περιοχής.

Προβληματισμός

«Μια εβδομάδα μετά το σεισμό του Αυγούστου είχαμε ένα σεισμό 4,9 Ρίχτερ και τελευταία δύο σεισμούς, με μεγαλύτερο αυτόν των 4,8 Ρίχτερ. Ενδιάμεσα είχαμε καταγράψει αρκετούς σεισμούς με μέγεθος 4-4,5 Ρίχτερ. Στη συγκεκριμένη περιοχή εξελίσσεται μια ισχυρή σεισμική ακολουθία που μας προβληματίζει. Δεν είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη, γι' αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το καλό είναι ότι το ρήγμα που δίνει τους συγκεκριμένους σεισμούς δεν σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης και δεν έχει δυναμικό εκδήλωσης μεγάλου σεισμού», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Χουλιάρας.

Την άποψη ότι οι δύο χθεσινοί σεισμοί ήταν η συνέχεια του σεισμού που σημειώθηκε στις αρχές Αυγούστου βόρεια της Αμφίκλειας και ότι το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης, εξέφρασε στην «Ε» και ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Το ρήγμα της Αταλάντης δεν έχει καμιά απολύτως σχέση. Οι δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο ανατολικό άκρο του ρήγματος που μας έδωσε το σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ στις αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα ρήγμα που βρίσκεται σε βάθος 6-12 χιλιομέτρων, το οποίο ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα χωριά Τυθρώνιο και Ρεγκίνι και τέμνει το όρος Καλλίδρομο. Από την εμπειρία που έχουμε εκτιμούμε ότι αυτό το ρήγμα δεν έχει σεισμικό δυναμικό για σεισμό πάνω από 5,5 Ρίχτερ».

Την άποψη ότι οι χθεσινοί σεισμοί είναι συνέχεια του σεισμού που εκδηλώθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου εξέφρασε στην «Ε» και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σεισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύπρος
Πίθηκος δάγκωσε πέντε γυναίκες
Κομπίνα εις βάρος ανέργων
Διαθεσιμότητα
Χημική καταστολή σε ειρηνική διαμαρτυρία
Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας
Μέχρι 100% συμμετοχή η απάντηση στην κυβέρνηση
«Εχει διαφορά αυτή η πορεία, είμαστε όλοι εδώ»
Υπουργείο Υγείας
Κυνήγι για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες
Συγκοινωνίες
Πιο τσουχτερές οι συγκοινωνίες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Φθινοπωρινό αντάμωμα με τον Εγκέλαδο
Νοσοκομεία
Αντεπίθεση γιατρών του «Ωνασείου» στα περί χρηματισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με πριόνι εκδικήθηκε τη γιαγιά του!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανέσυραν τη δικογραφία για τα 500 χαμένα παιδιά
Ανθρώπινα
Μαγικοί μουσικοί αυλοί και ηχοχρώματα
«Labor improbus omnia vincit*»