Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία

Ελαφρύνσεις σε όσους κατέχουν μόνο ένα διαμέρισμα σε φθηνή περιοχή, ή μια βίλα σε ακριβό προάστιο, επιφυλάσσει ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει από 1ης Ιανουαρίου 2014 το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Εστω και αν το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει τους ιδιοκτήτες ότι ο νέος φόρος θα φέρει ελαφρύνσεις, ο υπολογισμός δεν βγαίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, η πλειονότητα των Ελλήνων τελικά θα πληρώσει περισσότερα στην Εφορία, καθώς πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο:

* ξεχωριστά για το ακάλυπτο οικόπεδο και ξεχωριστά για το σπίτι που είναι χτισμένο σε αυτό,

* για σπίτια που είναι κενά ή ανοίκιαστα και δεν ηλεκτροδοτούνται,

Κάτω των 200.000 ευρώ

* τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ,

* οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα δεν πληρώνουν ούτε ΦΑΠ ούτε «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, χαμηλότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους:

* μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα,

* ακίνητα μεγάλης αξίας, που μέχρι σήμερα πλήρωναν και χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και ΦΑΠ.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου 100 τ.μ. ηλικίας δεκαπέντε ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ το τ.μ., ένα οικόπεδο εντός σχεδίου 400 τ.μ. με τιμή 400 ευρώ το τ.μ. και ένα αγροτεμάχιο δύο στρεμμάτων, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 561 ευρώ για το χαράτσι και 240 ευρώ ΦΑΠ για το σπίτι και το οικόπεδο, καθώς το αγροτεμάχιο ήταν αφορολόγητο. Με το νέο φόρο όμως θα πληρώνει 471 ευρώ για σπίτι, 480 ευρώ για το οικόπεδο και 4,5 ευρώ για το αγροτεμάχιο. Συνολικά θα πληρώσει 955,5 ευρώ από 801 ευρώ φέτος, δηλαδή επιπλέον 155,5 ευρώ ή αυξημένο φόρο κατά 18,7%.

Αντίστοιχα ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 75 τ.μ. ηλικίας 4 ετών εντός οικοπέδου 300 τ.μ. με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ ανά τ.μ. για το κτίσμα και 350 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο, φέτος πληρώνει τέλος 637,50 ευρώ και ΦΑΠ 65 ευρώ, δηλαδή συνολικά 702,50 ευρώ. Με το νέο φόρο θα πληρώσει 543,75 ευρώ για το κτίσμα και 270 ευρώ για το οικόπεδο, σύνολο 813,75 ευρώ. Συνεπώς ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει επιπλέον φόρο 176,25 ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 15,8% .

Εξαιρέσεις

Αγνωστο παραμένει ακόμα και τι θα γίνει με τις εξαιρέσεις από το φόρο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει πρώτα να έχει το «πράσινο φως» της τρόικας για το νέο νόμο, πριν αρχίσει τις περικοπές στα έσοδα που θα φέρει.

Εως τώρα έχει γίνει γνωστό μόνο ότι σχεδιάζεται να δικαιούνται απαλλαγή από το φόρο μόνο τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, εφ' όσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τ.μ. για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τ.μ. για εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Εφορία και φορολογική πολιτική
ΔΕΗ
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Στη Βουλή αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα
Βιομηχανία
Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο
Τι θα γίνει με τη μετοχή
ΦΑΠ
Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία
Εθνική Τράπεζα
Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική
Εφορία
11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014
Πετρέλαιο θέρμανσης
Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις
ΦΠΑ
Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ
Πληθωρισμός
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας φρενάρει τον ευρωπληθωρισμό