Έντυπη Έκδοση

Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ

Σε αλλαγή του προστίμου 2% που επιβάλλεται σε όσους καταβάλλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ σε μία δόση προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τα επανειλημμένα παράπονα που έχουν εκφράσει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης εξετάζει το ενδεχόμενο να μην επιβάλλεται το πρόστιμο του ΦΠΑ σε όσους καταβάλλουν προκαταβολή και εξοφλούν το φόρο σε μία μόνο δόση.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τον ΦΠΑ σε 2 δόσεις. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί στην Εφορία μέχρι την 20ή μέρα του μήνα και να καταβάλει τουλάχιστον 10 ευρώ προκαταβολή για να βεβαιωθεί η οφειλή.

Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό μπορεί να εξοφληθεί με δύο δόσεις ως εξής:

Η πρώτη δόση, ίση με το 50% ΦΠΑ, πλην των 10 ευρώ (ή παραπάνω, αν η προκαταβολή ήταν μεγαλύτερη), πρέπει να καταβληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη δόση, που αφορά ποσό που απομένει, προσαυξάνεται με 2% και καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Ωστόσο με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ διευκρινιζόταν ότι ακόμα και αν οι φορολογούμενοι πληρώσουν στο τέλος του πρώτου μήνα εφάπαξ τον ΦΠΑ που χρωστάνε (δηλαδή πλην της προκαταβολής των 10 ευρώ) δεν θα γλιτώσουν το πρόστιμο του 2% που αφορά την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Επειτα από επανειλημμένα παράπονα, των οποίων αποδέκτης ήταν ο κ. Θεοχάρης, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να αλλάξει τη ρύθμιση ώστε να μην επιβάλλεται το πρόστιμο του 2% σε όσους πληρώνουν προκαταβολή και το υπόλοιπο του φόρου εντός του ίδιου μήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές
ΦΠΑ
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Στη Βουλή αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα
Βιομηχανία
Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο
Τι θα γίνει με τη μετοχή
ΦΑΠ
Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία
Εθνική Τράπεζα
Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική
Εφορία
11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014
Πετρέλαιο θέρμανσης
Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις
ΦΠΑ
Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ
Πληθωρισμός
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας φρενάρει τον ευρωπληθωρισμό