Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 400 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ 5,7 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014

Στα χαρτιά φαίνεται πως θα μείνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ελάφρυνση των φόρων από τη νέα χρονιά, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, επιφυλάσσει νέα αύξηση των άμεσων φόρων κατά 11,5% τουλάχιστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο προβλέπει νέες αυξήσεις στους άμεσους φόρους καθώς ο νέος στόχος για έσοδα το 2014 αυξάνεται στα 19,5 δισ. ευρώ έναντι 17,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για φέτος.

Η αύξηση των εσόδων που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών, θα προέλθει από τον αυξημένο κατά κεφαλήν φόρο κατά 400 ευρώ σε σχέση με φέτος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι 5.725.000 φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Με λίγα λόγια, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο κατά μέσο όρο 3.400 ευρώ ο καθένας.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εισπράξει τα αυξημένα έσοδα μέσω της επέκτασης των χαρατσιών αλλά και από το φόρο εισοδήματος. Ωστόσο τόσο ο στόχος όσο και τα μέτρα παραμένουν στον αέρα εφόσον η τρόικα ζητήσει να επιβληθούν νέα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το νέο «κοστούμι που ράβει» το υπουργείο για τους φορολογουμένους θα κοστίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε επιπλέον φόρους, οι οποίοι θα έρθουν κατά κύριο λόγο από τις νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα τα έσοδα από τις νέες κλίμακες που εισάγει το φορολογικό νομοσχέδιο θα αυξηθούν κατά 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ, ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Η νέα φορολογική αφαίμαξη θα επιτευχθεί μέσω της αυξημένης φορολογίας και της επιβολής των κάθε είδους χαρατσιών επί του εισοδήματος και της περιουσίας αφού από το 2014:

* Καταργείται η κλίμακα εισοδήματος που ισχύει έως σήμερα και θεσπίζεται νέα με μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους.

* Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.

* Καταργούνται και οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων.

* Οι φόροι στο νέο φορολογικό καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

* Αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

* Αλλάζει το φορολογικό τοπίο για τα ακίνητα, καθώς στο εξής θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Θέματα καταναλωτή
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Στη Βουλή αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα
Βιομηχανία
Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο
Τι θα γίνει με τη μετοχή
ΦΑΠ
Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία
Εθνική Τράπεζα
Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική
Εφορία
11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014
Πετρέλαιο θέρμανσης
Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις
ΦΠΑ
Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ
Πληθωρισμός
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας φρενάρει τον ευρωπληθωρισμό