Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ EURONEXT ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ

Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο

Σχέδιο μεταφοράς της έδρας στις Βρυξέλλες από την Αθήνα και της μετοχής της στο διεθνές Χρηματιστήριο Euronext από το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε χθες ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο μεγαλύτερος στον κλάδο επεξεργασίας μετάλλων στην Ελλάδα και από τους μεγαλύτερους σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας με ετήσιο τζίρο 3,3 δισ. ευρώ (2012) και 7.746 εργαζόμενους (30/6/2013).

Για την αποφυγή παρερμηνειών και σύμφωνα με το σχέδιο, σε αυτή την πρώτη φάση (αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρχουν κι άλλες φάσεις στο μέλλον) θα μεταφερθούν μόνο η έδρα και η μετοχή της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν διαθέτει παραγωγικές μονάδες, αλλά αποτελεί την εταιρεία holding (συμμετοχών) του ομίλου, δηλαδή έχει συμμετοχές σε άλλες εταιρείες οι οποίες διαθέτουν και τις παραγωγικές μονάδες.

Οι βασικές εταιρείες του ομίλου που έχουν παραγωγική δραστηριότητα είναι επτά: α) η ΣΙΔΕΝΟΡ στον κλάδο επεξεργασίας χάλυβα, β) η ΕΛΒΑΛ στον κλάδο επεξεργασίας αλουμινίου, γ) η ΧΑΛΚΟΡ στον κλάδο επεξεργασίας χαλκού, δ) η Ελληνικά Καλώδια στην παραγωγή καλωδίων και οπτικών ινών, ε) η ΕΤΕΜ στη διέλαση αλουμινίου, στ) η Σωληνουργεία Κορίνθου στην παραγωγή σωλήνων και ζ) η ΣΙΔΜΑ.

Ολες εισηγμένες

Αυτές οι επτά θυγατρικές και η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι όλες εισηγμένες στο Χ.Α. και μαζί με άλλες μικρότερες συνιστούν τον όμιλο εταιρειών ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που αριθμεί συνολικά πάνω από 80 νομικά πρόσωπα, κάνει ετήσιο τζίρο 3,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 85% προέρχεται από το εξωτερικό.

Προς το παρόν, η απόφαση μεταφοράς αφορά μόνο στη μητρική, δηλαδή την holding, την καρδιά του ομίλου. Οι λόγοι της μεταφοράς είναι καθαρά χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί.

Η εταιρεία θέλει να εμφανίζεται ως ευρωπαϊκή και όχι ως ελληνική, διότι αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή της και την πρόσβασή της σε αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Με την ίδια λογική η μητρική εταιρεία δεν θέλει να είναι εισηγμένη σε ένα περιφερειακό χρηματιστήριο όπως είναι το Χ.Α., αλλά θέλει να είναι στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο, όπως είναι το Euronext, το οποίο έχει συγχωνευθεί με το New York Stock Exchange και αντιπροσωπεύει το 1/3 της αγοράς εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως.

Από το 1947

Για το ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι πλήγμα αφού η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ιστορική εταιρεία, με χρονολογία εισαγωγής το 1947, δηλαδή πριν από 66 χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο μέλλον θα υπάρξει δεύτερη φάση αλλαγών, η οποία θα περιλαμβάνει ευρεία παραγωγική αναδιάρθρωση, καθώς ο όμιλος πλήττεται από την εγχώρια ύφεση και κυρίως επιβαρύνεται από το ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί σοβαρότατο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ διανύει φέτος την έκτη συνεχή χρονιά με ζημιογόνα αποτελέσματα.

Μέτοχοι του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι τα αδέλφια Νικόλαος και Ευάγγελος Στασινόπουλος, οι οποίοι ελέγχουν το 60,88% των μετοχών. Ποσοστό 13,3% έχει η εταιρεία Cofidin με έδρα το Βέλγιο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περίπου 26% διαθέτει το ευρύ επενδυτικό κοινό.

**Για την περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ το γραφείο Τύπου του ΣΕΒ εξέδωσε ανακοίνωση, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα, δηλαδή να μη σχολιάζει επιχειρηματικές κινήσεις. Ο ΣΕΒ εξαίρει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν βιομηχανίες που μπορούν να σταθούν σε ξένες αγορές και χρηματιστήρια, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση η οποία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει από το ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα, να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Ομως, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση, «το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ασχολείται επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια», ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια. «Είναι καιρός» επισημαίνει ο ΣΕΒ, «η κυβέρνηση να ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία, διότι η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής».

Τι θα γίνει με τη μετοχή

Μέχρι να ολοκληρωθεί η εταιρική πράξη της συγχώνευσης, η οποία θα έχει διάρκεια από 3 μέχρι 6 μήνες, η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα συνεχίσει να είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να θέσει εκτός διαπραγμάτευσης τη μετοχή και αυτό μόνο για να παρασχεθούν διευκρινίσεις από την εταιρεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης, τα οικονομικά στοιχεία της Cofidin, τη σχέση ανταλλαγής, το σύμβουλο που θα κάνει την αποτίμηση.

Ενδεχόμενο οι υφιστάμενοι μέτοχοι να μπλοκάρουν τη συγχώνευση δεν υπάρχει, αφού η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Στασινόπουλου.

Στην περίπτωση που κάποιοι μέτοχοι δεν θέλουν να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της νέας εταιρείας, τότε θα τις πουλήσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (χθες η μετοχή υποχώρησε 7,62%, στα 4,12 ευρώ). Ενδεχόμενο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να σταματήσει τη συγχώνευση δεν υπάρχει, διότι οι νέες μετοχές θα είναι και αυτές εισηγμένες σε χρηματιστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εκτός εάν δεν εισαχθούν).

Το ενδεχόμενο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ να αποζημιώσει τους υφιστάμενους μετόχους με μετρητά, αντί για τις μετοχές της νέας εταιρείας, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, καθώς προϋποθέτει την υποβολή δημόσιας πρότασης.

Η θυγατρική θα απορροφήσει τη μητρική

ΗΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει παράδοση στο να δίνει ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο με κενά ως προς την υλοποίηση εταιρικών πράξεων.

Η παράδοση επαναλήφθηκε χθες. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η μεταφορά της έδρας και η εισαγωγή της μετοχής της θα γίνει με απορρόφηση της μητρικής εταιρείας ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε., η οποία εδρεύει στην Αθήνα, από τη θυγατρική Viochalco S.Α., η οποία εδρεύει στο Βέλγιο. Αποτέλεσμα θα είναι το νομικό πρόσωπο της Αθήνας να σταματήσει να υπάρχει.

Παράλληλα, το νέο σχήμα θα απορροφήσει άλλη μία εταιρεία, την Cofidin, η οποία επίσης εδρεύει στο Βέλγιο και είναι βασικός μέτοχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 13,3%.

Η διοίκηση του ομίλου δηλώνει ότι οι παλιοί μέτοχοι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ανταλλάξουν μία παλιά μετοχή με μία νέα της Viochalco S.Α. (υποθέτουμε ότι αποτελεί 100% θυγατρική), η οποία θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext.

Ομως, ο όλος μετασχηματισμός περιλαμβάνει και την απορρόφηση της Cofidin, η οποία είναι σήμερα μέτοχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 13% και σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στους βασικούς μετόχους. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Cofidin θα πάρουν και αυτοί μετοχές, οπότε ο αριθμός των μετοχών που θα αναλογεί στους λοιπούς μετόχους της ΒΙΟΧΑΛΚΟ -εκτός των βασικών- θα είναι μειωμένος ανάλογα. Αυτή είναι μία πρώτη παράλειψη.

Η δεύτερη παράλειψη είναι ότι πρέπει να δοθούν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία της Cofidin, ώστε να αξιολογηθεί η αξία της και να υπολογιστεί πόσες μετοχές θα εκδοθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος μετάλλου
Βιομηχανία
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Βιομηχανία
Τι θα γίνει με τη μετοχή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Στη Βουλή αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα
Βιομηχανία
Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο
Τι θα γίνει με τη μετοχή
ΦΑΠ
Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία
Εθνική Τράπεζα
Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική
Εφορία
11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014
Πετρέλαιο θέρμανσης
Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις
ΦΠΑ
Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ
Πληθωρισμός
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας φρενάρει τον ευρωπληθωρισμό