Έντυπη Έκδοση

ΕΓΕΙΡΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική

«Περίεργη» παρέμβαση στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.200 υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας έκανε η τρόικα, η οποία μπλόκαρε αναιτιολόγητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί και είχε υποβληθεί προς έγκριση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οπως καταγγέλλει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ, Γιώργος Γιαννακόπουλος, το κόστος της τράπεζας προς το Ταμείο ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 7 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος μισθοδοσίας της τράπεζας φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος θεωρεί ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο και ως προς αυτό οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί να μειωθεί το εφάπαξ κατά 15%. Μάλιστα θεωρεί «περίεργο» το ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος, που δεν υπερασπίστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα ανάλογα προγράμματα που εφαρμόζουν οι υπόλοιπες τράπεζες.

«Ακήρυκτος πόλεμος»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΤΕ εντάσσει το νέο εμπόδιο που λέγεται ότι βάζουν οι δανειστές στον «ακήρυκτο πόλεμο» κατά της διοίκησης του ομίλου και των συμφερόντων της ίδιας της Εθνικής. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως η τρόικα εγείρει ζήτημα βιωσιμότητας του Ταμείου Αυτασφάλισης της τράπεζας, ενώ φέρεται πως έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων της ΕΤΕ.

Επί της ουσίας, σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης, τίθεται ζήτημα ρευστότητας και με αυτόν τον τρόπο «εκβιάζεται» έμμεσα ο όμιλος σε μία πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.

Πηγές της ΕΤΕ θυμίζουν με νόημα τα εμπόδια που έβαλε η τρόικα στην απορρόφηση της Eurobank, επιβάλλοντας επί της ουσίας την ακύρωση της διαδικασίας στο... παρά ένα, τις ενστάσεις της λίγο πριν από την κρίσιμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που εν τέλει επιτυχώς υλοποίησε η διοίκηση.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως οι δανειστές θα ήθελαν (και ενδεχομένως να πίεσαν) την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Αλ. Τουρκολιά.

Οπως επίσης οι όχι και τόσο καλές σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης έως 2.200 υπαλλήλων, κοστολογώντας το ανάλογα (με μέσο κόστος 50-55 χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο).

Το πρόγραμμα

Προγραμματίζει δε την παρουσίασή του (με το σχετικό φάκελο αναδιάρθρωσης) στο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε. (Director General for Competition) αυτές τις ημέρες.

Σημειωτέον, πως το κλιμάκιο της DGCom έρχεται σήμερα στην Αθήνα, με επικεφαλής τον θεωρούμενο σκληρό Gert Jan Koopman, οποίος λέγεται πως έχει σαφείς εντολές για επίσπευση των διεργασιών αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Τράπεζες
Τρόικα
Εθνική Τράπεζα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Στη Βουλή αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα
Βιομηχανία
Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο
Τι θα γίνει με τη μετοχή
ΦΑΠ
Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία
Εθνική Τράπεζα
Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική
Εφορία
11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014
Πετρέλαιο θέρμανσης
Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις
ΦΠΑ
Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ
Πληθωρισμός
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας φρενάρει τον ευρωπληθωρισμό