Έντυπη Έκδοση

Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο τιμάται τώρα το πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή περίπου όσο πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου (ήταν 1,35 ευρώ το λίτρο, κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου).

Πρόκειται για εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), που προτείνουν να δοθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 0,28 ευρώ το λίτρο χωρίς οικονομικά και άλλα κριτήρια σε όλους - αλλά να το εισπράττουν οι δικαιούχοι μέσα σε μία εβδομάδα από την αγορά και όχι σε δύο μήνες όπως πέρυσι...

Σύμφωνα με το ΣΕΕΠΕ, το επίδομα πρέπει να δοθεί στην πρώτη κατοικία και σε περίπτωση ενοικίου, να γίνει μία ρύθμιση ώστε οι ενοικιαστές να πάρουν το επίδομα επίσης.

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ακριβή τιμή, λόγω των μεγάλων φόρων. Η μείωση των φόρων όμως δεν δίνει το βέλτιστο σενάριο, για τα φορολογικά έσοδα, τουλάχιστον σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσίασε ο ΣΕΕΠΕ.

Ετσι, η μελέτη του ΙΟΒΕ και οι εταιρείες εστιάζουν στην αύξηση της κατανάλωσης. Κλειδί γι' αυτό, είναι δύο στοιχεία της πρότασης:

Πρώτον, η ταχύτητα με την οποία ζητά ο ΣΕΕΠΕ να δίνεται το επίδομα, ώστε να διευκολύνονται νέες αγορές πετρελαίου θέρμανσης, με επιστροφή περίπου του 23% του ποσού της αρχικής αγοράς.

Δεύτερον, η κατάργηση των εισοδηματικών -και όλων των άλλων- κριτηρίων για την παροχή του επιδόματος. Η πρόταση προβλέπει να πάρουν το επίδομα όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης με εισόδημα μέχρι και 80.000 ευρώ. Αυτό διευρύνει τη βάση των δικαιούχων του επιδόματος, σε εισοδήματα που δεν έχουν πρόβλημα να καταναλώσουν λίγο παραπάνω.

Με την απώλεια των εσόδων από φόρους πέρυσι (που υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σε 420 εκατ. ευρώ φέτος), κατέρρευσε και η κατανάλωση, όπως και τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου πετρελαιοειδών στη χώρα. Εκτενείς αναφορές στο θέμα έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ Γιάννη Ψυχογυιό όσο και από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Αληγιζάκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιδόματα
Θέματα καταναλωτή
Πετρέλαιο θέρμανσης
Ερευνες & μελέτες
ΙΟΒΕ
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Στη Βουλή αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα
Βιομηχανία
Βαρύ πλήγμα για το Χ.Α. η έξοδος της Βιοχάλκο
Τι θα γίνει με τη μετοχή
ΦΑΠ
Φόρος-φωτιά στη μικρή ιδιοκτησία
Εθνική Τράπεζα
Η τρόικα μπλοκάρει την εθελουσία στην Εθνική
Εφορία
11,5% πιο αλμυροί οι φόροι του 2014
Πετρέλαιο θέρμανσης
Για 1,30 το λίτρο πάει το πετρέλαιο θέρμανσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις
ΦΠΑ
Χωρίς πρόστιμο 2% η εφάπαξ καταβολή ΦΠΑ
Πληθωρισμός
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας φρενάρει τον ευρωπληθωρισμό