Έντυπη Έκδοση

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί «επέστρεψε» στην Αθήνα

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για όσα μου έδωσε»

Βρισκόταν μόνη της σε ένα ξέφωτο στις Γαλλικές Αλπεις όταν άρχισε να διαβάζει δυνατά τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Ηταν ένα βιβλίο που της είχε χαρίσει η μητέρα της. Η Ζακλίν ντε Ρομιγί έμοιαζε να είναι παρούσα στη χθεσινή βραδιά στο δημαρχείο της Αθήνας, που ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια, με αφορμή τη μετονομασία της πλατείας Θησείου σε «πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» (Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος ).

Μάθημα από τη Ζακλίν ντε Ρομιγί, για να σεβόμαστε την ελληνική γλώσσα. Σε μια παλιά συνέντευξή της έλεγε: «Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι οι τραγικοί». Φωτογραφία: ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ Μάθημα από τη Ζακλίν ντε Ρομιγί, για να σεβόμαστε την ελληνική γλώσσα. Σε μια παλιά συνέντευξή της έλεγε: «Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι οι τραγικοί». Φωτογραφία: ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ «Ξεκίνησα να μελετώ τα αρχαία ελληνικά κείμενα με την ιδέα τού ενός χρόνου. Τελικά αυτή η αφοσίωση κράτησε 95 χρόνια», έλεγε η ίδια σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της. «Εζησα εξ ολοκλήρου τον 5ο αιώνα. Αγαπώ τους τραγικούς ποιητές, τον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ηράκλειτο. Αυτοί διαμόρφωσαν το κάδρο της ζωής μου. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω τον Ομηρο. Επανερχόμαστε πάντα στην αρχή. Από εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε: με απλότητα, ανθρωπιά, φαντασία, αλλά και με ζήλο. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για όσα μου έδωσε. Τους παρακαλώ να ξανακερδίσουν την περηφάνια που τους ανήκει. Να ξαναβρούν την ορμή και το ιδανικό τους».

Στην τελετή εγκαινίων το «παρών» έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους στην ελληνική γλώσσα: «Η Ζακλίν αγαπούσε την Ελλάδα. Δεν είναι πια κοντά μας για να το πει η ίδια, γι' αυτό το αναφέρουμε στη θέση της».

Ανέστησε τη σκέψη της μεγάλης ελληνίστριας ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Φωτογραφία: ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ Ανέστησε τη σκέψη της μεγάλης ελληνίστριας ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Φωτογραφία: ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ Συνέχισε στα γαλλικά λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι το πνεύμα και η καρδιά της ήταν συνεχώς στραμμένα προς την Ελλάδα και κυρίως προς την Αθήνα. Η αγάπη της δεν ήταν στατική, ήταν μια αγάπη δυναμική, γιατί γνώριζε ότι η Ελλάδα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο που γνώρισε πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων, βίωσε εξελίξεις που σημάδεψαν ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Η Ζακλίν, στο δεύτερο βιβλίο της τονίζει ότι η έννοια της δημοκρατίας δεν γεννήθηκε πρώτη, αλλά ότι αποτελεί την απάντηση σε ένα πρότερο αίτημα που αφορούσε το δικαίωμα στο λόγο, την ισηγορία».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τη χαρά του για «τη μοναδική ευκαιρία να τιμήσουμε τη Ζακλίν ντε Ρομιγύ, δίνοντας το όνομά της, σε μια ήδη διαμορφωμένη πλατεία, στην ιστορική περιοχή της Αθήνας, στο Θησείο».

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου (200 άτομα) ακολούθησε μουσική βραδιά, ενώ στο χώρο του Θησείου έχει τοποθετηθεί σύνθεση του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτα με τρεις αναθηματικές στήλες με αναγραφές από το έργο της Ρομιγί «Η πραότητα στην ελληνική σκέψη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φιλολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φιλολογία
Η Ζακλίν ντε Ρομιγί «επέστρεψε» στην Αθήνα
Μπιενάλε
Μπιενάλε με έργα πολλών ταχυτήτων
Θέατρο
Κατάληψη του «Εμπρός» από το ΤΑΙΠΕΔ
Φιλοτελισμός
Παρά τις αντιδράσεις έγινε ο Αλιάγας γραμματόσημο...
Υπουργείο Πολιτισμού
Ο υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε
TV & Media
Στήριξη στον Σαμαρά, πριόνισμα στον Τσίπρα
Ε, όχι και στημένη η Eurovision!
Στάση εργασίας στα ΜΜΕ
360 μοίρες στην ενημέρωση
Κι αυτά
Μάγεψε η «Κάρμεν» του Σάουρα
Κι εκείνα
Τα βραβεία Καζαντζάκη
Τα αγάλματα είναι γυμνά
Χαλκογραφίες του Τέτση
Κινηματογράφος
Βραβείο Σέσιλ ντε Μιλ στον Γούντι Αλεν
Φεστιβάλ
Αντι-Δημήτρια σε αντισυμβατικούς χώρους