Έντυπη Έκδοση

Μαγικοί μουσικοί αυλοί και ηχοχρώματα

Συνέντευξη με τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ

Με τη μουσική ξεκίνησε το 1982. Αποφάσισε στα δεκατρία του ότι αυτό θα ήταν και η επαγγελματική ενασχόλησή του. Τότε ήταν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου και το μάθημα της Μουσικής διδασκόταν κάθε εβδομάδα.

«Ο όγκος του οργάνου σε κάνει να νιώθεις κυρίαρχος. Σαν να οδηγείς διαστημόπλοιο, να πηγαίνεις σε άλλο πλανήτη» Χ. Π. «Ο όγκος του οργάνου σε κάνει να νιώθεις κυρίαρχος. Σαν να οδηγείς διαστημόπλοιο, να πηγαίνεις σε άλλο πλανήτη» Χ. Π. Αρχικά δεν του άρεσε καθόλου, αλλά όταν το Πάσχα του 1983 άκουσε μια εκπομπή με θέμα το εκκλησιαστικό όργανο, μαγεύτηκε και επέλεξε τη μουσική ως στόχο και σκοπό ζωής. Μιλάμε με τον Χρήστο Παρασκευόπουλο, σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου, πτυχιούχο Πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης Εθνικού Ωδείου Αθηνών, καλλιτεχνικό διευθυντή και του καθολικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο.

- Πώς ασχοληθήκατε με το εκκλησιαστικό όργανο;

«Ηταν χαρακτηριστική η εκπομπή του Αντώνη Κοντογεωργίου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο τίτλος ήταν "Το εκκλησιαστικό όργανο". Μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Επικοινώνησα με τον οργανίστα του καθεδρικού ναού των καθολικών στην Αθήνα, προκειμένου να με κατατοπίσει. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησα στο Εθνικό Ωδείο σπουδές πιάνου και το 1989 ξεκίνησα μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου με τον Stephen Atherton που ήταν τότε ένας από τους οργανίστες του αγγλικανικού ναού του Αγίου Παύλου στην Αθήνα. Το 1995 με ανέλαβε πλέον ο Nicolas Kynaston, οργανίστας διεθνούς φήμης, που για αρκετά χρόνια ήταν και οργανίστας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

- Κάθε όργανο είναι μοναδικό;

«Πρόκειται σαφώς για ξεχωριστή κατασκευή, ενώ ο χώρος για τον οποίο προορίζεται είναι επίσης μοναδικός και έχει μια ιδιαίτερη ακουστική. Η ακουστική αυτή είναι ένας μεγάλος συντελεστής στην ηχητική απόδοση του οργάνου και το επηρεάζει κατά πολύ στο χαρακτήρα του».

- Εχουμε στην Ελλάδα; Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν οκτώ όργανα στην Αθήνα, ένα στο Λαύριο, ένα στην Πάτρα, ένα στη Σύρο, ένα στην Κατερίνη, ένα στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κέρκυρα, δύο στη Ρόδο και γίνεται προσπάθεια για εγκατάσταση άλλου ενός στη Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο σε μέγεθος βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με 6.080 αυλούς, ενώ στη Ρόδο βρίσκεται το μεγαλύτερο όργανο (με 1.600 αυλούς) σε εκκλησία σε όλη την Ελλάδα».

- Είναι όργανο «γίγαντας»;

«Βέβαια, δεδομένης της όλης του κατασκευής. Δεν είναι μόνο το βάρος του, που μπορεί να υπερβεί αρκετούς τόνους, αλλά είναι η πολυπλοκότητα των μηχανισμών του, όπως επίσης και το κόστος του. Ενα πολύ μικρό όργανο μπορεί να ξεκινήσει από μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ τα πολύ μεγάλα μπορεί να φτάσουν και μερικά εκατομμύρια».

- Πόσους αυλούς και ηχοχρώματα έχει το μεγαλύτερο;

«Πρόκειται για το όργανο Midmer Losh που βρίσκεται στο Auditorium στο Convention Hall του Atlantic City στην Αμερική. Η αίθουσα που βρίσκεται τοποθετημένο έχει διαστάσεις: 150 μέτρα μήκος, 88 μέτρα πλάτος, 43 μέτρα ύψος, 41.000 άτομα χωρητικότητα.

Το δε όργανο έχει: 33.114 αυλούς, χωρισμένους σε 455 συστοιχίες όπου κατανέμονται σε 1.235 διαφορετικά ηχοχρώματα, συνολικό βάρος 150 τόνοι. 100 τεχνικοί εργάστηκαν επί 4 έτη για την ολοκλήρωσή του. 221.300 χιλιόμετρα καλωδίωσης. Κόστος κατασκευής το 1929 400.000 δολάρια, ενώ το 2000 εκτιμήθηκε ότι ήταν 10.000.000 δολλάρια».

- Ως σολίστ μετά τη Ρόδο τι ετοιμάζετε;

«Μετά το Φεστιβάλ Μουσικής που διοργανώνω στον Αγιο Φραγκίσκο της Ρόδου, όπου συμμετέχω και ως σολίστ, ετοιμάζω στη Γερμανική Εκκλησία από 18 ώς 24 Νοεμβρίου την "Εβδομάδα εκκλησιαστικού οργάνου", όπου γιορτάζουμε το 80 χρόνια λειτουργίας του οργάνου με μια σειρά από παρουσιάσεις, επισκέψεις από σχολεία και ωδεία, καθώς και συναυλίες σε καθημερινή βάση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Μουσική
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
«Labor improbus omnia vincit*»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύπρος
Πίθηκος δάγκωσε πέντε γυναίκες
Κομπίνα εις βάρος ανέργων
Διαθεσιμότητα
Χημική καταστολή σε ειρηνική διαμαρτυρία
Μαζική απεργία εναντίον της διαθεσιμότητας
Μέχρι 100% συμμετοχή η απάντηση στην κυβέρνηση
«Εχει διαφορά αυτή η πορεία, είμαστε όλοι εδώ»
Υπουργείο Υγείας
Κυνήγι για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες
Συγκοινωνίες
Πιο τσουχτερές οι συγκοινωνίες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Φθινοπωρινό αντάμωμα με τον Εγκέλαδο
Νοσοκομεία
Αντεπίθεση γιατρών του «Ωνασείου» στα περί χρηματισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με πριόνι εκδικήθηκε τη γιαγιά του!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανέσυραν τη δικογραφία για τα 500 χαμένα παιδιά
Ανθρώπινα
Μαγικοί μουσικοί αυλοί και ηχοχρώματα
«Labor improbus omnia vincit*»