Έντυπη Έκδοση

Πολιτική σε βάθος οκτακοσίων μέτρων

Ο πρόεδρος Πινιέρα (δεξιά, κρατώντας το κράνος), τραγουδά τον εθνικό ύμνο μαζί με τον τελευταίο διασωθέντα(δίπλα του με τα μαύρα γυαλιά) Λουίς Ουρζούα. Αριστερά, διακρίνεται η κάψουλα-ασανσέρ διάσωσης.
Τελικά, για ορισμένους υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή, που είχε αίσιο τέλος, ήταν αναμφισβήτητα ό,τι πιο συγκλονιστικό και συγκινητικό έχουμε ζήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Πλήρες θέμα...

 • Ολλανδία

  • Αστεγο το κίνημα των καταλήψεων
   ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Εκτός νόμου 1.500 καταλήψεις άδειων σπιτιών Το 1971 οι καταλήψεις στο Αμστερνταμ είχαν την έγκριση των δικαστικών αρχών. Τις τελευταίες μέρες, οι κεντρικοί δρόμοι του Αμστερνταμ δεν ησυχάζουν καθόλου. Ομάδες θορυβοποιών νεολαίων υψώνουν τις γροθιές τους απέναντι από διμοιρίες κρανοφόρων αστυνομικών και συχνά συγκρούονται μαζί τους.
 • Γαλλία

  • Η νέα έφοδος στη Βαστίλη
   Οι Γάλλοι κατέλαβαν το μνημείο της Βαστίλης και στέλνουν μήνυμα στο καθεστώς Σαρκοζί. Η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση, με ογκώδεις κινητοποιήσεις που παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία, συνεχίζεται, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να επιβάλει την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά το κοινωνικό κόστος.
 • Ακροδεξιά στην Ευρώπη

  • Η ακροδεξιά ποντάρει στο ισλάμ
   Οταν το 2000 το ακροδεξιό κόμμα του Γεργκ Χάιντερ στην Αυστρία σχημάτιζε κυβέρνηση συνεργασίας, προβάλλοντας την αντιμεταναστευτική και κυρίως αντιμουσουλμανική του ατζέντα, η Ευρωπαϊκή Ενωση «ντροπιασμένη» απομόνωσε τη χώρα, διαχωρίζοντας τη θέση της.
 • ΗΠΑ

  • Ιδού οι ιδιοκτήτες του αμερικανικού Κογκρέσου
   Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνουν στις ΗΠΑ, όμως δεν φαίνεται να είναι αυτές που σε δύο εβδομάδες θα κρίνουν τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά το χρήμα που ρέει άφθονο από πολυεθνικές, επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
 • Παλαιστινιακό

  • Εκβιασμός με όνομα «εβραϊκή δημοκρατία»
   Κανένα περιθώριο δεν αφήνει πλέον στην παλαιστινιακή πλευρά ο Μπ. Νετανιάχου. Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι το ηγετικό δίδυμο Νετανιάχου-Λίμπερμαν έχει χαράξει μια στρατηγική με ένα και μοναδικό στόχο: να μην υπάρξει ποτέ συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και να μην ιδρυθεί ποτέ ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος!
 • Ισπανία

  • Η Ισπανία δεν τα πάει καλά
   Η γενική απεργία στις 29/9 με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας ταραγμένης κοινωνικά περιόδου. Αλλωστε δεν έλειψαν και τα επεισόδια... Τέλος η κοινωνική ειρήνη στην Ισπανία. Η γενική απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου εναντίον της προτεινόμενης αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας από την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο σημαίνει την έναρξη μιας κοινωνικής περιόδου πιθανότατα ταραγμένης.
 • Le Monde diplomatique

  • Η συμμαχία ανάμεσα σε στελέχη και κεφαλαιούχους Golden boys: Τα κακομαθημένα του νεοφιλελευθερισμού
   ΠΙΑΝΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ. Κατά μέσον όρο, ο μισθός των δημόσιων υπαλλήλων θα συρρικνωθεί κατά 12% στην Ελλάδα και κατά 5% στην Ισπανία. Στην Ιρλανδία, σε ορισμένους τομείς, αυτή η μείωση θα ανέλθει στο 20%, ενώ σύντομα θα έρθει και η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, παντού, θίγονται εξίσου και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι μας διαβεβαιώνουν ότι η έξοδος από την κρίση στην οποία έχουμε βυθιστεί προϋποθέτει τη δραστική μείωση των εισοδημάτων. Ισως κάτι τέτοιο να είναι όντως ενδεδειγμένο. Οχι, όμως, απαραίτητα για την πλειονότητα των μισθωτών...
  • Απρόσμενοι σύμμαχοι για το Βελιγράδι Η διπλωματική μάχη για το Κόσοβο
   Ο σέρβος πρωθυπουργός Μ. Τσέτκοβιτς με τον Μ. Μπαρόζο. Το Κόσοβο είναι «κλειδί» στις σχέσεις Ε.Ε.-Σερβίας. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου, που ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008, αλλά δεν την έχουν αναγνωρίσει ακόμη πολλά κράτη, συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τρία χρόνια τώρα, η σερβική διπλωματία δραστηριοποιείται για να αποτρέψει τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν επίσημα την απόσχιση της πρώην επαρχίας της. Και σε αυτή την προσπάθεια βρήκε πολλούς και, μάλιστα, απρόσμενους συμμάχους.