Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

8 χαράτσια, 7 μερεμέτια στα ακίνητα

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΣΤΟΝ ΦΜΑΠ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ

Πιέσεις να ελαφρύνει τα μεγάλα φορολογικά βάρη στα ακίνητα δέχεται η κυβέρνηση, καθώς η αγορά έχει παγώσει και τα έσοδα για τον προϋπολογισμό απειλούνται. Ετσι, εξετάζει επιμέρους διορθωτικές αλλαγές τόσο στα αφορολόγητα όρια όσο και στις κλίμακες υπολογισμού των φόρων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2011 θα φέρει επιβαρύνσεις.

Πλήρες θέμα...

 • Πώς μας "κλέβει" η Ευρώπη

  • ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ Πώς μας κλέβουν οι δανειστές μας
   ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΙΣΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ. ΤΑ 51,3 ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΟΜΩΣ, ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ Δ. ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΑΓΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ Τα 51,3 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων που λάβαμε επέστρεψαν στους ισχυρούς της Ευρώπης.
   Τώρα με το μνημόνιο μας ζητούν και τα ρέστα.
 • Απασχόληση

 • Ασφαλιστικό

  • Η μαζική φυγή φέρνει και νέο ασφαλιστικό
   Η «ΕΞΟΔΟΣ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, «ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ», ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΟ ΚΥΜΑ «εξόδου» των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιοδότησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που πυροδότησε ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος και η ανασφάλεια, δεν ήταν τόσο αθώο από κυβερνητικής πλευράς, καθώς τώρα απειλεί να φέρει «επικαιροποιημένο» ασφαλιστικό.
 • Αναπτυξιακός νόμος

  • Χοντρό ψαλίδι στις δημόσιες επενδύσεις
   ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ, ΑΦΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ «ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, Η ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Ο συνωστισμός για τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών έφερε και την εξαίρεση από τον νέο αναπτυξιακό νόμο... ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ επενδύσεις καθώς και φωτοβολταϊκά έργα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των «θυμάτων» του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα.
  • Fast track για λίγους...
   Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις διεύρυνσης των κινήτρων που θα παρέχονται στις εταιρείες του fast track και σε όσες υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου.
 • Επιμήκυνση αποπληρωμής

 • Τράπεζες

  • ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Το κόστος βαρύνει ακόμα και αυτούς που ψωνίζουν με μετρητά
   Με μία «σπόντα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε και στην Ελλάδα το θέμα για το κατά πόσο οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών και οι τράπεζες παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, απαγορεύοντας στους εμπόρους να έχουν εκπτώσεις για όσους πελάτες αγοράζουν τοις μετρητοίς.
  • Ζητείται ιδιωτική πρωτοβουλία στο πεδίο των... συγχωνεύσεων
   Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΡΕΦΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Προς το παρόν η κυβέρνηση συμφωνεί με το αίτημα των εργαζομένων στο Τ.Τ. ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα πετάει το μπαλάκι των συγχωνεύσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων το Δημόσιο, περιμένοντας τους τραπεζίτες να κάνουν αυτοί την πρώτη κίνηση. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που πρόσκεινται σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως μετά την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας τη σκυτάλη των εξελίξεων πρέπει να αναλάβουν οι ιδιωτικές τράπεζες.
  • Θέλουν 25 δισ. εγγυήσεις, αλλά χωρίς δεσμεύσεις...
   Αντιδρούν οι τράπεζες για την υπογραφή των διμερών συμβάσεων, που θέτουν ως όρο για την παροχή από το ελληνικό Δημόσιο εγγυήσεων αξίας 25 δισ. ευρώ την παροχή ρευστότητας προς την αγορά ίση με το 30% των χρημάτων που θα λάβουν, δηλαδή με 7,5 δισ. ευρώ.
  • Το στοίχημα της Εθνικής βάζει τώρα σε σκέψεις την Eurobank
   ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΛΕΙΔΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΛΑΤΣΗ ΨΗΦΟΣ εμπιστοσύνης στην Εθνική με πολλαπλούς αποδέκτες και αρκετούς ωφελημένους θεωρείται από κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες η άνετη υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της.
  • Σχέδια και για άνοιγμα στη διατραπεζική αγορά
   Το στοίχημα του ανοίγματος των αγορών δανεισμού κεφαλαίου καλείται να κερδίσει για λογαριασμό της, αλλά και για ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα, με την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής της ενίσχυσης κατά 1,8 δισ. ευρώ και τη δρομολόγηση της διάθεσης του 20% της Finansbank.
 • Ομόλογα

  • Οι αγορές ψηφίζουν επιμήκυνση
   ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ SPREADS ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ότι η ΕΚΤ θα απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 5 με 8 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες γεννά η υποχώρηση των ελληνικών spreads.
  • ΕΚΤ - ΕΝΕΧΥΡΑ Ρευστότητα 5-8 δισ. ευρώ
   Νέα δεδομένα δημιούργησε η άνοδος της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Αυτό, γιατί όσο οι τιμές έπεφταν τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνταν να ενεχυριάσουν περισσότερα ομόλογα στην ΕΚΤ, για να διατηρήσουν τη ρευστότητα που τους έδινε η κεντρική τράπεζα.
  • ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Μαξιλάρι μόνο για τράπεζες
   Δύσκολα θα δει η αγορά σημαντική ανάσα από την επιπλέον ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ λόγω της ανατίμησης των ελληνικών ομολόγων.
 • Διεθνή

  • Ζητείται συμβιβαστική λύση στο G20
   Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ, ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. ΚΑΠΟΤΕ η εισροή κεφαλαίων προς μια χώρα και το νόμισμά της, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ήταν ένδειξη εμπιστοσύνης και επιβράβευσης από τις αγορές των αναπτυξιακών της προοπτικών.
  • Διχάζει Ευρώπη και ΗΠΑ η εποπτεία των κερδοσκόπων
   Εντάσεις μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και... ΗΠΑ προκαλεί η επικείμενη ρύθμιση της λειτουργίας των hedge funds στην Ευρώπη.
 • Συνέντευξη: Κλαούντιο Κατς

  • CLAUDIO ΚΑΤΖ (καθηγητής Οικονομίας στο πανεπ. του Μπουένος Αϊρες) «Αν δεν αναλάβουν οι πιστωτές σας μέρος του χρέους δεν υπάρχει λύση»
   «Η ΕΛΛΑΔΑ, παρότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Αργεντινής, θα έχει ανάλογη διαδρομή», υποστηρίζει ο Κλαούντιο Κατς (Claudio Katz). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες και σύμβουλος των κυβερνήσεων της Βολιβίας και της Βενεζουέλας.Υπήρξε ένας από τους οικονομολόγους της Αργεντινής που εναντιώθηκαν στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.
 • Νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ

  • Ξενοδοχεία στις ράγες του ΟΣΕ
   Ακόμα και... ξενοδόχος θα μπορεί να είναι ο νέος ΟΣΕ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προβλέπει την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή του.
 • Ναυτιλία

  • ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ Και όποιος αντέξει
   Σε «ναυτικό πόλεμο αντοχών» εξελίσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών. Attica Group, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ «καίνε» με ταχύτητες 30 και πλέον κόμβων κεφάλαια, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη κεφαλαιακών «ενέσεων» μέσω αυξήσεων ή πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.
  • Αιμοδότες οι εφοπλιστές μας, αλλά σε... ξένες οικονομίες
   ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ 768 ΠΛΟΙΩΝ, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΟΔΑ ΣΕ ΚΙΝΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΝΟΤΙΟ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ Τα περισσότερα υπό ναυπήγηση πλοία ελλήνων εφοπλιστών «χτίζονται» σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας. «ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ» από το οποίο κερδίζουν πολλές χώρες -ακόμα και η Τουρκία- αλλά όχι η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται το γιγαντιαίο πρόγραμμα ναυπήγησης περισσότερων από 750 νέων πλοίων που υλοποιούν αυτή την περίοδο έλληνες εφοπλιστές.
  • Δυναμικά στην αγορά η Τουρκία
   Αθόρυβα αλλά μεθοδικά, η γειτονική Τουρκία σκαρφάλωσε τα τελευταία χρόνια στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας.
 • Επιχειρήσεις

  • Επιχειρηματικός πόλεμος σε δύο μέτωπα
   Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΔΙΠΛΟ μέτωπο καλούνται να πολεμήσουν οι ελληνικές βιομηχανίες. Το ένα είναι η κρίση, που μειώνει την κατανάλωση ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής. Από την άλλη, βρίσκονται οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που αυξάνουν διαρκώς τα μερίδιά τους στην ελληνική αγορά με επιθετικές πολιτικές και εξαγορές ανταγωνιστών.
  • Ενα στοίχημα που απέδωσε
   Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ RAINBOW ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ APPLE ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΦΕΣΣΑ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΟΤΑΝ πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2009, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Φέσσας της Info-Quest συμφωνούσε να εξαγοράσει την εταιρεία Rainbow, που εμπορεύεται ορισμένα από τα προϊόντα της αμερικανικής Apple, από τον Γεώργιο Βάμιαλη και έσπαγε τη μονοτονία της στασιμότητας στον κλάδο, αρκετοί μίλησαν για ένα ριψοκίνδυνο βήμα.
  • Μειώνεται διαρκώς ο τζίρος της κινητής τηλεφωνίας
   Από πρωταγωνιστή, σε «κομπάρσο» της Ευρώπης μετατρέπεται η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Το β' τρίμηνο του 2010 αποδείχτηκε εφιαλτικό για τις εταιρείες, καθώς ο τζίρος τους μειώθηκε περισσότερες από 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 • Αγορά

  • Αδειάζουν και τα «χοντρά πορτοφόλια»
   ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ PRIVATE BANKING ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση έχει χτυπήσει ακόμη και τα «χοντρά πορτοφόλια» που τραβάνε λεφτά από τις καταθέσεις τους, για να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν ή/και να αποπληρώσουν άλλες υποχρεώσεις τους.
  • Μαζική στροφή στα ευρωομόλογα από τις ασφαλιστικές
   Με κρατικά ομόλογα ευρωζώνης θα «φορτώσουν», σταδιακά, την επόμενη διετία, τα χαρτοφυλάκιά τους οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές, εξαιτίας της εφαρμογής από τον Οκτώβριο του 2012 (στην πράξη από 1/1/2013) των διατάξεων της Solvency ΙΙ.
  • Κλίμα ευφορίας στις αγορές, που όμως κρύβει παγίδες
   Κινήσεις για νέο ανοδικό κύκλο παρατηρούνται στις αγορές μετοχών, κεφαλαίου και πολύτιμων μετάλλων, καθιστώντας κάποιους αναλυτές επιφυλακτικούς για το κατά πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας νέας παγίδας στα υψηλά.
 • Συνέντευξη: Barry Eichengreen

  • BARRY EICHENGREEN (οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας) «Πολύ πιθανή η διπλή βουτιά στην παγκόσμια οικονομία»
   «ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ διπλής βουτιάς στην παγκόσμια οικονομία και το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, εξαιτίας των συνεχιζόμενων «ατελειών» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν μπορεί να αποκλειστούν», τονίζει στη συνέντευξή του ο διακεκριμένος διεθνής οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας, Barry Eichengreen, ενώ προβλέπει ο δρόμος για την Ε.Ε. θα είναι δύσκολος.