Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Η δίκη του μνημονίου

«Απρόβλεπτη ανάγκη» επικαλείται στο ΣτΕ η κυβέρνηση, ώστε να αντικρούσει τις ενστάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις.

Τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος επέβαλαν το μνημόνιο και τις περικοπές μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και ότι τηρήθηκαν πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.».

Πλήρες θέμα...

 • Κυβέρνηση

  • Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
   «Προσοχή, μην κάνουμε λάθη και χαλάσει το κλίμα στις αγορές». Αυτήν την εντολή του πρωθυπουργού καλούνται να υλοποιήσουν οι υπουργοί προκειμένου να διατηρηθεί η καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί τούτη την ώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και στους δανειστές μας.
  • ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΝΕΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
   Πίστωση χρόνου έως τις εκλογές επιχειρεί να λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η έκβασή τους μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μια στιγμή από αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
 • Ραπόρτο Eurostat

  • Τρύπα 2,4 δισ. ανοίγει το έλλειμμα 15%
   Σοκ από τις αλλαγές της Eurostat που «κλειδώνουν» την Πέμπτη. Πρόσθετη αύξηση του ελλείμματος του 2010 έως και κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 2,4 δισ. ευρώ) απειλεί να φέρει η δημοσιονομική απογραφή για την περίοδο 2006 - 2009. Το ποσό αυτό υπολόγιζαν την προηγούμενη Παρασκευή κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου με βάση ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν από τη Ευrostat, η οποία θα δώσει το ραπόρτο εντός της εβδομάδος.
 • Εξεταστική για το έλλειμμα

  • Από την απογραφή στην εξεταστική
   Τα πεπραγμένα των Γ. Παπαθανασίου και Γ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας τίθενται τώρα στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής. Στην περίοδο 2007-2009 εντοπίζει τα δεινά της οικονομίας η κυβέρνηση και εκεί θα εστιαστεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής, όπως δήλωσε στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για την τελευταία φάση του Προγράμματος Σταθερότητας του Γ. Αλογοσκούφη και τα πεπραγμένα του διαδόχου του Γ. Παπαθανασίου.
  • Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
   Από το 2008 χρονολογούνται οι συστάσεις της ΤτΕ για μέτρα που θα περιορίσουν το έλλειμμα. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 όμως με την παρουσίαση στοιχείων έγινε εμφανής η έκρηξη του προβλήματος.
 • Υπόθεση Βατοπεδίου

  • Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
   Κι όμως, η παραγραφή δεν θεωρείται δεδομένη για όλα τα αδικήματα και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και περιλαμβάνονται στο πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
 • Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ Ψηφίστε μας έτσι κι αλλιώς
   Ακόμη και όταν οι συνδυασμοί του ΚΚΕ δεν περάσουν στο β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει σήμερα είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ. Σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης ωριμάζει η ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εχθρός των λαών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι». Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτιμά ότι ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει και επιμένει πως «ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος για όλες τις χώρες».
 • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  • Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
   Αλλον προέβαλαν ως αγοραστή, με άλλον υπέγραψαν και άλλος προκύπτει κατόπιν εορτής. Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φαίνεται ότι δεν καταλήγουν στην Abu Dhabi Mar, αλλά σε μια άλλη εταιρεία.
 • Επένδυση στον Αστακό

  • Οικολογική πληγή και στον Αστακό
   Επιστήμονες επισημαίνουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η επένδυση-μαμούθ των Αράβων. Η τεράστια μονάδα παραγωγής ρεύματος θα αλλάξει δραματικά το τοπίο στο λιμάνι του Αστακού Τι σχέση έχει η επένδυση του Αστακού με την πράσινη ανάπτυξη; Ο,τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, συνάγεται από τα λεγόμενα πανεπιστημιακών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
  • Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
   Η επιστολή Σπ. Κουβέλη, η αντίδραση Χ. Παμπούκη και οι πιέσεις προς την Τίνα Μπιρμπίλη Εντονη πολιτική αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η περίφημη επένδυση του Αστακού. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.
 • Εκκλησία

  • «Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
   Μπορεί η οικονομική κρίση να μην οδήγησε τους κληρικούς σε δυναμικές αποφάσεις για να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο λαό, η κάρτα του πολίτη όμως μπορεί να τους κατεβάσει και πάλι στους δρόμους, όπως στις περίφημες λαοσυνάξεις, μέρες του 2000, για την αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες.
 • Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • Τακτικός επισκέπτης
   Οι διερευνητικές επαφές για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προχωρούν με απόφαση και των δύο χωρών. Μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός της δεύτερης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας σε διάστημα μόλις έξι μηνών, έστω και εάν αυτή γίνεται με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, στις 22 του μηνός, όπου θα είναι ένας από τους επίσημους ομιλητές μαζί με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Χριστόφια.
 • Νέα Δημοκρατία

 • Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

  • ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Οι μάχες της Αθήνας
   Εννιά υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής και 4 υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν στην «Κ.Ε.» για το πρόγραμμα και την πολιτική τους. Τι μπορεί να κάνει ένας αιρετός περιφερειάρχης στην Αττική; Η εύκολη απάντηση είναι ότι μπορεί να κάνει πολλά. Αλλωστε, εκ προοιμίου έχει χαρακτηριστεί και μικρός πρωθυπουργός. Ζητήσαμε λοιπόν από τους υποψήφιους περιφερειάρχες να μας πουν το ένα και μοναδικό μέτρο που θα προωθούσαν εάν δεν είχαν περιθώρια να σχεδιάσουν και να κάνουν πολλά.
  • Οι εκλογές ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
   Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας; Οι δημοτικές εκλογές είναι λίγο-πολύ ταυτισμένες με την ευταξία και την καθαριότητα, με το πράσινο και την κυκλοφορία. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο, φαίνεται πως η ατζέντα αλλάζει.
 • Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

  • Λένε για σένα
   Κάτι του φταίει πάντα του απερχόμενου δημάρχου της Αθήνας. Μια τα δέντρα που φυτρώνουν εκεί που άλλοι θέλουν να σπείρουν τσιμέντο, μια οι «κατ’ επάγγελμα μίζεροι» πολίτες που τον βάφτισαν «Ομέρ Πριόνη», μια οι δημοσιογράφοι που παραποιούν τα λόγια και τις προθέσεις του, μια οι «μπαχαλάκηδες»... Το σίγουρο είναι ότι δεν του φταίνε τα ψαλίδια και οι κορδέλες, γι’ αυτό και επιδίδεται μετά μανίας στο σπορ των εγκαινίων. Τι εγκαινιάζει; Όλα αυτά που 4 χρόνια τώρα έκαναν τη ζωή του Αθηναίου καλύτερη. Πώς είπατε; Δεν την έκαναν; Την έκαναν, επιμένει ο κ. Κακλαμάνης, προκαλώντας τους ψηφοφόρους να τον «μαυρίσουν» αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει. Αχ, μην τους βάζετε ιδέες, δήμαρχε...
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει
   Ο Κ. Καραμανλής στον «Μπαϊρακτάρη», τότε που του αποδόθηκε η περίφημη φράση περί πέντε νταβατζήδων. «Αυτή είναι η Ελλάδα», είχε αναφωνήσει ο Κ. Σημίτης, την εποχή του ναυαγίου του «Σάμινα». Να 'ταν ο μόνος; Πολλοί όσοι προηγήθηκαν του σημερινού πρωθυπουργού, που αν και κατ' επανάληψη έχει μιλήσει περί «διεφθαρμένης χώρας», αίφνης την «ανακαλύψαμε» μέσω του Γιούνκερ.