Έντυπη Έκδοση

Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα

«Προσοχή, μην κάνουμε λάθη και χαλάσει το κλίμα στις αγορές». Αυτήν την εντολή του πρωθυπουργού καλούνται να υλοποιήσουν οι υπουργοί προκειμένου να διατηρηθεί η καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί τούτη την ώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και στους δανειστές μας.

Το μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εσωτερικών και συντονιστής της κυβέρνησης Γ. Ραγκούσης επιχειρούν με συνεχείς συσκέψεις να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας για την οικονομία και να αποτρέψουν την παραγωγή κακών ειδήσεων από το εσωτερικό.

Ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να είναι επιτυχής στον απόλυτο βαθμό. Πρώτον, γιατί τουλάχιστον μία κακή είδηση θα έρθει οπωσδήποτε - πρόκειται για το έλλειμμα το οποίο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα «κάτσει» κοντά στο 15%. Και δεύτερον, επειδή η εξεταστική για την οικονομία, που θα συγκροτηθεί σύντομα, θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σ' ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δεσμευθεί ότι δεν θα φέρει καινούρια δυσάρεστα μέτρα. Σχετικά με την εξεταστική, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η έρευνα να περιοριστεί στα στατιστικά στοιχεία της διετίας 2007-2009, όμως η Ν.Δ. θα αποπειραθεί να βάλει στο κάδρο όλη την περίοδο του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, αλλά και την πρώτη χρονιά της σημερινής κυβέρνησης.

Επιμονή για εξεταστική

Παρά το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί εκφράζουν αντιρρήσεις για την αναγκαιότητα της εξεταστικής, ο πρωθυπουργός δεν θα υπαναχωρήσει. Και για να δείξει στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το κακό παρελθόν εκκαθαρίζοντας τις εκκρεμότητες και για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, το οποίο αποτυπώνεται στο ερώτημα που του θέτουν οι πολίτες στις περιοδείες του: «Δεν θα βάλετε κάποιον φυλακή;».

Στον ορίζοντα όμως υπάρχουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτές «δεν τις κερδίζεις με την ανάδειξη της καλής εικόνας που έχει η χώρα στο εξωτερικό» είπε στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός. Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι καλά. Πριν από μερικούς μήνες στην Ιπποκράτους έβαζαν τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, κάνοντας λόγο για δέκα περιφέρειες. Λίγο αργότερα έπεσαν στις οκτώ και σήμερα προσγειώνονται στις έξι. Αυτό πάντως που έχει θορυβήσει το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι από ορισμένες ποιοτικές μετρήσεις προκύπτει πως οι πολίτες έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δείχνει σημάδια κόπωσης που παραπέμπουν σε κυβέρνηση που διανύει τη δεύτερη τετραετία της.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος αποφασίστηκε:

* Να εμπλακούν οι υπουργοί με δυναμικό τρόπο στην επιχείρηση υποστήριξης του κυβερνητικού έργου. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να εξουδετερωθεί η λογική σύμφωνα με την οποία «κάθε υπουργός ασχολείται με τα δικά του θέματα, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των συναδέλφων του».

* Να συμμετάσχουν όλα τα στελέχη στον αγώνα πολιτικοποίησης των εκλογών, που περιλαμβάνει τη δραματοποίηση του χαρακτήρα της αναμέτρησης με εκβιαστικά διλήμματα και συνοδευτικό σκεπτικό ότι «η αποσταθεροποίηση της χώρας είναι καταστροφική επιλογή». Και την ενοχοποίηση της χαλαρής ψήφου για να κοπούν οι διαρροές προς υποψηφίους που έλκουν την καταγωγή τους από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. Γ. Δημαράς, Α. Μητρόπουλος).

ΕΚΑΣ για λίγους ακόμη

* Να προωθηθούν κάποια μέτρα που θα ενισχύσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα αποτρέψουν την περαιτέρω άνοδο της ανεργίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η οριακή διεύρυνση του κύκλου των ανθρώπων που θα λάβουν το ΕΚΑΣ και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για να μην γίνουν απολύσεις.

* Να αποκτήσει ο δημόσιος λόγος των κυβερνητικών παραγόντων αισιόδοξη χροιά ώστε να αποκρουστεί το κύμα κοινωνικής απογοήτευσης. Τη λογική αυτή θα υπηρετήσουν οι υποσχέσεις για μερική κάλυψη, από τον Ιανουάριο και μετά, των απωλειών που έχουν υποστεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι και η δέσμευση ότι σύντομα στην αγορά θα πέσουν έξι δισ. ευρώ από τις τράπεζες οι οποίες θα υποχρεωθούν να κινηθούν ακολουθώντας την Εθνική, η οποία θα εξασφαλίσει αρκετά δισ. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και από την πώληση του 20% της Finansbank.

Ωστόσο ο πειρασμός για πιο γενναιόδωρο πακέτο είναι μεγάλος και δεν τον απέφυγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπετενιώτης, ο οποίος διατύπωσε («Flash») την πρόταση για καθιέρωση κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος. Το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει κατηγορηματικώς ότι υπάρχει τέτοια σκέψη. Προφανώς γιατί η τρόικα καραδοκεί...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει