Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΝΕΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ

Τρία τα εμπόδια για την οικονομία

Πίστωση χρόνου έως τις εκλογές επιχειρεί να λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η έκβασή τους μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μια στιγμή από αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να ξεπεράσει ανώδυνα μία σειρά από «σκόπελους» με κορυφαίο την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι, εξηγούν αρμόδια στελέχη, ότι, αντί τα προβλήματα να μειωθούν, ξεπροβάλλουν νέα:

*Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι η προθεσμία για την πληρωμή της προκαταβολής της περαίωσης θα λήξει στις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, και όχι στις 12 Νοεμβρίου, όπως είχε ενημερώσει προ ημερών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομιών. Το ζήτημα είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας που καταφθάνουν στις 15 Νοεμβρίου (δηλαδή την επομένη των επαναληπτικών εκλογών) θέλουν να δουν την... προσέλευση για να κρίνουν αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει τα 700 εκατ. ευρώ που περιμένει και να κλείσει, έτσι, την «τρύπα» του ελλείμματος.

*Δεν μπορούν όμως να καθυστερήσουν τα νέα που θα φτάσουν λίγες ημέρες πριν, στις 7 Νοεμβρίου, για την πορεία του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο. Τα στοιχεία Οκτωβρίου δείχνουν αύξηση της «τρύπας», στο 1,7 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν, και για να πετύχει η κυβέρνηση τον φετινό στόχο πρέπει να περιορίσει το «άνοιγμα» στο 1 δισ. ευρώ...

*Αφανής για τους πολίτες, αλλά πεντακάθαρη για το οικονομικό επιτελείο πρέπει να είναι έως το τέλος του μήνα και η πραγματική «τρύπα» στα οικονομικά των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ταμεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία). Ετοιμάζεται πυρετωδώς σε κλειστό κύκλο στελεχών αναλυτική «έκθεση προόδου» που, βάσει μνημονίου, πρέπει έως τότε να σταλεί στην τρόικα.

Πρέπει μάλιστα να καταγράφει και τυχόν νέα γενιά κρυφών χρεών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δημιουργούνται τέτοια χρέη, ειδικά σε νοσοκομεία. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η σπατάλη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ίσως αναδειχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα από την υστέρηση εσόδων και αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «διορθωτικά» μέτρα, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις για κανένα «νέο» μέτρο φέτος.

Η κυβέρνηση μπορεί να περικόψει επιπλέον το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τελευταία... πυριτιδαποθήκη είναι το κονδύλι των μισθών και των συντάξεων. Αν το επιπλέον «βάρος» μεταφερθεί για το 2011, τότε, εξηγούν αρμόδια στελέχη, στο στόχαστρο βρίσκονται οι συντελεστές του ΦΠΑ που δεν έχουν καθοριστεί, το μέτρο του πετρελαίου θέρμανσης (που δεν έχει συνυπολογιστεί στον νέο προϋπολογισμό) και πιθανή νέα αύξηση φόρων σε ποτά και αναψυκτικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει