Έντυπη Έκδοση

Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»

Πρόσθετη αύξηση του ελλείμματος του 2010 έως και κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 2,4 δισ. ευρώ) απειλεί να φέρει η δημοσιονομική απογραφή για την περίοδο 2006 - 2009. Το ποσό αυτό υπολόγιζαν την προηγούμενη Παρασκευή κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου με βάση ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν από τη Ευrostat, η οποία θα δώσει το ραπόρτο εντός της εβδομάδος.

Αν το ποσό αυτό επαληθευτεί, μπορεί να ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό του μνημονίου. Θα οδηγήσει σε έλλειμμα περί το 8,8% του ΑΕΠ αντί για 7,8% το 2010, ακόμη και αν η Ελλάδα το μειώσει κατά 14,2 δισ. ευρώ, όπως υποχρεούται βάσει μνημονίου (κάτι που παραμένει αμφίβολο).

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου στις επίσημες δηλώσεις τους παραμένουν αισιόδοξα ότι η απογραφή δεν θα προκαλέσει μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την αγωνία τους.

Μήνυμα υποστήριξης έχει ήδη δοθεί από την σύνοδο του ΔΝΤ, αν και ο Ντομινίκ Στρος Καν χαρακτήρισε «ατυχή εξέλιξη» την αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων. Η δεύτερη πράξη όμως θα παιχτεί αύριο και μεθαύριο στο Λουξεμβούργο.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την στήριξη της Ε.Ε. Οπως εξηγεί αρμόδιο στέλεχος, «θα πρέπει να μας δώσουν συγχαρητήρια γιατί επιτυγχάνουμε μία μείωση ρεκόρ σε ένα χρόνο και μάλιστα υπό συνθήκες ύφεσης και να μας αφήσουν να μειώσουμε το επιπλέον έλλειμμα το 2011, δίνοντας στις αγορές το στίγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

Η οικονομική διπλωματία ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα:

1 Θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστούν τις επόμενες ημέρες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που θα στηρίζουν την κυβέρνηση. Δηλαδή, να αποδέχονται ότι αφού το έλλειμμα ξεκινά από υψηλότερο σημείο το 2009 (15-15,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την καταμέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας) είναι λογικό να «κάτσει» σε υψηλότερα επίπεδα και το 2010 (περί το 8,8% του ΑΕΠ από 7,8% που είναι ο επίσημος στόχος).

2 Παρά τις διαψεύσεις, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι θα συνεχισθεί και η συζήτηση περί παράτασης του μνημονίου παράλληλα με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Δηλαδή η δυνατότητα της κυβέρνησης, αν δεν μπορέσει να «βγει» στις αγορές έως το 2013, να λάβει και άλλα δάνεια από την τρόικα με το... αζημίωτο, με τη λήψη νέων δεσμεύσεων για μέτρα «προσαρμογής».

Σημειώνεται ότι εκτός από το έλλειμμα αυξάνεται και το χρέος κατά 7-10% του ΑΕΠ. Ετσι γίνεται ακόμη πιο μεγάλο το «βάρος» αναχρηματοδότησής του.

Με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, η συνολική επιβάρυνση του ελλείμματος για το 2010 από την αναθεώρηση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό 1,9 δισ. ευρώ δεν θα «φανούν» καθώς αντισταθμίζονται από δύο παράγοντες: τις καταπτώσεις εγγυήσεων και τις δαπάνες για πράξεις swaps που πλέον δεν θα εγγράφονται ως δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2010.

Το ποσό που απομένει (και αρμόδια στελέχη υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 2,4 δισ. ευρώ) είναι αυτό που θα αυξήσει το έλλειμμα.

Το «βάρος» της πρόσθετης προσαρμογής (αν περάσει από την έγκριση της τρόικας) θα μεταφερθεί στο 2011. Δηλαδή, θα διευρυνθεί ισόποσα ο στόχος μείωσης του ελλείμματος, που σήμερα είναι 2,2 δισ. ευρώ.

Στελέχη αναφέρουν ότι το ποσό αυτό καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις αντίστοιχες προβλέψεις που ήδη υπάρχουν (καταπτώσεις εγγυήσεων και πράξεις swaps 2,3 δισ. ευρώ).

Ολα αυτά υπό δύο προϋποθέσεις:

*Οτι ΔΕΚΟ και φορείς δεν θα δημιουργήσουν άλλα χρέη.

*Οτι θα αποδώσουν τα μέτρα του προϋπολογισμού φέτος και το 2011 και δεν θα δημιουργηθούν νέες «τρύπες».

Τι είδε η Eurostat στην Αθήνα

Το κλιμάκιο της Eurostat που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των οικονομικών της Ελλάδας έκανε ό,τι μπορούσε για να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα τα βιβλία του 2009.

Ο καιρός στην Αθήνα ήταν βροχερός, οι συζητήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξαντλητικές και στο τραπέζι των συσκέψεων υπήρχε μόνον καφές φίλτρου και νερό.

Η γνώμη του γενικού διευθυντή Β. Ραντερμάχερ όμως ήταν διαφορετική. Ζήτησε να ελεγχθεί και η τελευταία εκκρεμότητα του προηγούμενου οικονομικού έτους, μέχρι και τις 31/12/2009, ώστε στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 22 Οκτωβρίου, να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για το ύψος του ελλείμματος και το δημόσιο χρέος. Το κλιμάκιο επιστρέφει την Τρίτη και, μέχρι την Πέμπτη, κυριολεκτικά στο παρά πέντε των ανακοινώσεων, πρέπει να οριστικοποιήσει τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Στο έλλειμμα του 2009, εκτός από τις εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ, ποσό που δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα περιληφθούν: α) οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς την ΑΤΕ, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, β) το άνοιγμα της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., που υπολογίζεται πάνω από 400 εκατ. ευρώ, γ) χρέη των ταμείων προς τα νοσοκομεία ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και δ) επιχορηγήσεις των ταμείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ ύψους 400 εκατ. ευρώ που δεν έχουν καταβληθεί.

Με τα δεδομένα αυτά, το έλλειμμα του 2009 θα εκτιναχθεί πάνω από το 15% και στην καλύτερη περίπτωση, και εάν προκύψουν νέα επιβαρυντικά στοιχεία την άλλη εβδομάδα, θα διαμορφωθεί πάνω και από το 15,5%.

Το παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι η επικείμενη στατιστική ψυχρολουσία θα είναι η τελευταία. Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat κλείνουν οριστικά τα «τεφτέρια» για τις χρονιές έως το 2009. Θα παραμείνει όμως ανοικτό το μέτωπο του 2010, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το έλλειμμα πρέπει να κλείσει το 2010 στο 7,8%. Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, πάντως, η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει προσαρμογή πέραν των 7 μονάδων έναντι του αρχικού στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Οι τέσσερις «διαβολοβδομάδες»

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Η πτωτική πορεία των spreads το τελευταίο διάστημα αποτελεί για την κυβέρνηση θετική ένδειξη. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας όμως θα κριθεί στο κλείσιμο του 2010. Εφόσον δεν προκύψουν περαιτέρω αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες θα ξαναμπούν στη διατραπεζική αγορά και το 2011 θα τονωθεί η ρευστότητα. Οπότε η κυβέρνηση θα έχει το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την απορρόφηση των κραδασμών που εντείνονται στην αγορά εργασίας.

Την αγωνία της κυβέρνησης δείχνουν να συμμερίζονται και στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Ο. Ρεν έχει ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα, τον διευθυντή της Κομισιόν Π. Βάις, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε., προκειμένου να παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις. Στέγη απέκτησε στην Αθήνα και το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ. Οι δε ελεγκτές της Eurostat βρίσκονται στο Λουξεμβούργο μόνον τα Σαββατοκύριακα.

Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες, μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από την τρόικα και την κατάθεση του σχεδίου στη Βουλή, έχουν ήδη χαρακτηριστεί στο ΓΛΚ, με τη στρατιωτική ορολογία, «διαβολοβδομάδες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει