Έντυπη Έκδοση

Από την απογραφή στην εξεταστική

Στην περίοδο 2007-2009 εντοπίζει τα δεινά της οικονομίας η κυβέρνηση και εκεί θα εστιαστεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής, όπως δήλωσε στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για την τελευταία φάση του Προγράμματος Σταθερότητας του Γ. Αλογοσκούφη και τα πεπραγμένα του διαδόχου του Γ. Παπαθανασίου.

Τα πεπραγμένα των Γ. Παπαθανασίου και Γ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας τίθενται τώρα στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής. Τα πεπραγμένα των Γ. Παπαθανασίου και Γ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας τίθενται τώρα στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής. Η απογραφή, η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή για την οικονομία, έφερε το έλλειμμα του 2004 στο 7,5% από 2,95% που ήταν η πρόβλεψη και την Ελλάδα στο μηχανισμό επιτήρησης της Ε.Ε. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2005-2008 που υπέβαλε ο υπουργός στις Βρυξέλλες, το έλλειμμα προβλεπόταν ότι θα κλείσει το 2005 στο 4,3%, το 2006 στο 2,6%, το 2007 στο 2,3% και το 2008 στο 1,7%.

Η έξοδος από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος ήταν πρόσκαιρη. Το έλλειμμα από 2,9% το 2006 πήγε το 2007 (έτος εκλογών) στο 3,5%, για να αποτυπωθεί τελικά στο 3,7%. Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% που έκανε η ΕΣΥΕ τον ίδιο χρόνο, απορρίπεται από τη Eurostat και διαμορφώνεται στο 9,5%, ποσοστό που δεν ήταν ικανό να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Στον πάτο τα έσοδα

Η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 επιτείνει το πρόβλημα και το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πακέτο φορολογικών μέτρων, αφού τα έσοδα, όπως παραδέχεται ο Γ. Αλογοσκούφης, «έχουν πιάσει πάτο».

Ο «τσάρος της Οικονομίας» παρουσιάζει στις 27 Αυγούστου το φορολογικό νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της βάσης (με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών), περαίωση 2000-2006, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. Η επαναφορά των τεκμηρίων που είχε προαναγγείλει πήγε στις καλένδες. Σχολιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο Αλογοσκούφη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αποκαλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. «κυβέρνηση των φόρων» και τονίζει: «Οταν μία οικονομία είναι σε κρίση οι κυβερνήσεις στηρίζουν τους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα. Στη χώρα μας συμβαίνει το αντίθετο».

Στον προϋπολογισμό του 2009 ο Γ. Αλογοσκούφης εγγράφει πρόσθετους φόρους 7,4 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 13,8% σε σχέση με το 2008 και δαπάνες αυξημένες κατά 8,6%. Οι προβλέψεις αμφισβητούνται απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αυστηρότερη προειδοποίηση πάντως διατυπώνεται από τον Κ. Σημίτη, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή, στις 18 Δεκεμβρίου 2008, επισημαίνει ότι «ο δανεισμός της χώρας έχει γίνει θέμα στον διεθνή τύπο» και προβλέπει: «Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Ν.Δ.».

Κοινοτικές συστάσεις

Ο Γ. Παπαθανασίου που διαδέχεται στις 7 Ιανουαρίου 2009 τον Γ. Αλογοσκούφη, στην πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, δέχεται και τις συστάσεις για το έλλειμμα. Η διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό της Κομισιόν κινείται τον Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως είναι καθησυχαστικός ότι «θα πετύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010». Η πρόβλεψη για το 2009 ήταν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,7%. Κάθε μήνα όμως οι προβλέψεις αυτές αναθεωρούνται προς τα πάνω και μέσα στην προεκλογική περίοδο ο υπουργός προβλέπει ότι το έλλειμμα το 2009 θα διαμορφωθεί στο 6%.

Ο Κ. Καραμανλής στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (3 Σεπτεμβρίου 2009) αναγνωρίζει «μία σοβαρή αύξηση του ελλείμματος», αποφεύγοντας όμως να δώσει ποσοστό. Αρκείται να το προσδιορίσει «κάτω από το έλλειμμα του 2004 και από τα ελλείματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών (και όχι μόνον) χωρών».

Μετά τις εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση για την Οικονομία και την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας. Ο Γ. Αλογοσκούφης συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική του και αποδίδει την κρίση στο «υψηλό χρέος που συσσωρεύτηκε κυρίως στη δεκαετία του 1980». Ο Γ. Παπαθανασίου επιμένει ότι «το έλλειμμα το 2009 θα μπορούσε να κλείσει σε μονοψήφιο ποσοστό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Εξεταστική για το έλλειμμα
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει