Έντυπη Έκδοση

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα

Από το 2008 χρονολογούνται οι συστάσεις της ΤτΕ για μέτρα που θα περιορίσουν το έλλειμμα. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 όμως με την παρουσίαση στοιχείων έγινε εμφανής η έκρηξη του προβλήματος.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη της «καταγραφής» η ΤτΕ παραμένει η μόνη πηγή που μπορεί να παρέχει στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς παρακολουθεί τις ΔΕΚΟ ταμειακά (καταγράφει δηλαδή ροές εσόδων-εξόδων). Ακόμα και σήμερα άλλωστε πολλοί φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν στέλνουν στο Γενικό Λογιστήριο αξιόπιστα στοιχεία.

Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι. Στην αρχή Σεπτεμβρίου με τα στοιχεία του οκταμήνου που ήταν ήδη διαθέσιμα (αλλά όχι ακόμη δημόσια) ο διοικητής Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γεγονός το παραδέχθηκε ο ίδιος εκ των υστέρων, δημοσίως.

Οπως είπε, έδειξε ότι το έλλειμμα στους οκτώ μήνες (σε ταμειακή βάση), είχε φτάσει στο 8% του ΑΕΠ και εξήγησε με μια απλή μέθοδο των τριών ότι στους 12 μήνες θα είναι 12%. Η ενημέρωση στον πρώην πρωθυπουργό έγινε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε, παρόμοια, ενημέρωση προς τον νυν πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, παρουσία των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη. Επισημαίνεται ότι εβδομάδες μετά, στο τέλος Σεπτεμβρίου, η τότε ΕΣΥΕ έστειλε στην Eurostat στοιχεία που υπολόγιζαν το έλλειμμα για το σύνολο του 2009 στο 6% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά πάντως τις πιέσεις της ΤτΕ για μέτρα μείωσης του ελλείμματος, εκεί οι «συστάσεις» ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, το 2007, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση.

Την άνοιξη του 2009 η ΤτΕ επανήλθε και ζήτησε «γρήγορη και γενναία διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012». Ως μέτρα πρότεινε τη σύλληψη μέρους της τεράστιας φοροδιαφυγής και, κυρίως, «ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών». Παράλληλα σύστησε σειρά «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας» και η απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένη στα μέτρα έγινε η ΤτΕ αργότερα, το Νοέμβριο, αφού είχε πιστοποιηθεί και από τη νέα κυβέρνηση η έκρηξη ελλειμμάτων. Ζήτησε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ τη διετία 2010-2011, ενώ την άνοιξη του 2010, πριν την υπογραφή του μνημονίου, ζήτησε μείωση του ελλείμματος «μεγαλύτερη από το 5% του ΑΕΠ το 2010». Εξήγησε τότε ότι θα έχει μεγάλη σημασία για το γενικότερο οικονομικό κλίμα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω (όπως τώρα συμβαίνει)...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει