Έντυπη Έκδοση

Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι

Κι όμως, η παραγραφή δεν θεωρείται δεδομένη για όλα τα αδικήματα και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και περιλαμβάνονται στο πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σε... περίσκεψη, ως προς την παραπομπή πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο, ως αύριο, στις τέσσερις το απόγευμα, οπότε θα παραδώσουν το πόρισμά τους, δηλώνουν ότι θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι. Το βέβαιο είναι ότι αποκλείεται η έκδοση κοινού πορίσματος.

Η στάση των κομμάτων

*Στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένη η παραπομπή των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα, Αλέξανδρου Κοντού, ενώ, πιθανότατα, την ίδια τύχη θα έχουν και οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης.

*Το ΚΚΕ θα παραπέμψει σίγουρα τους τρεις, Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, αλλά παίζεται η τύχη του Θ. Ρουσόπουλου.

*Το ΛΑΟΣ θα παραδώσει πόρισμα αλλά δεν θα προτείνει παραπομπές, με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

*Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρεί δύσκολη την μη παραπομπή των τριών τουλάχιστον πρώην υπουργών που υπέγραψαν αποφάσεις, βρίσκεται σε προβληματισμό ως προς τις διιστάμενες απόψεις περί παραγραφής των αδικημάτων.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά βουλευτές που έχουν ασχοληθεί με το σκάνδαλο καθώς και νομικοί και δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εάν το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής επεκτείνει και προς πρώην υπουργούς και υφυπουργούς κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις που απηύθυνε ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, τότε δύσκολα θα τεθεί θέμα παραγραφής. Κι αυτό διότι τα αδικήματα του ξεπλύματος χρήματος κατά κύριο λόγο, αλλά και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, για αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά τις εκλογές του 2007 (και υπάρχουν τέτοια μέσα στο 2008), ανακόπτουν κάθε παραγραφή. Το ζήτημα αυτό όμως θα κληθεί να εξετάσει το Δικαστικό Συμβούλιο υπό το φως και των εξελίξεων στην ποινική διαδικασία. Και αυτό δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι: Αν στην ποινική διαδικασία προκύψει από μάρτυρες ηθική αυτουργία στα παραπάνω εγκλήματα, θα επεκταθεί και στα πολιτικά πρόσωπα;

Οι ποινικές διώξεις

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων για τις εγκληματικές πράξεις της: α) Απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ'εξακολούθηση, β) Απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, γ) Ηθικής αυτουργίας, άμεσης συνέργειας και απλής συνέργειας στις παραπάνω πράξεις, δ) Ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθεμίτου οφέλους εις βάρος του Δημοσίου, ε) Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Εκείνο που εκλαμβάνεται ως βέβαιο, τόσο στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ όσο και σ' εκείνα των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, είναι ότι υπάρχει ζημία του Δημοσίου. Με ποιο αδίκημα όμως θα συσχετιστεί η ζημία; Της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης, του ξεπλύματος χρήματος; Για να έχουμε καθαρή θέση, λένε κυβερνητικοί βουλευτές, πρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα της τακτικής ανάκρισης. Και για του λόγου τους το αληθές σημειώνουν ότι, τον περασμένο Ιούνιο, οπότε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, δεν ξέραμε ότι είχε εμπλοκή ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. Προέκυψε μετά την κατάθεση του πρώην υφυπουργού Π. Δούκα και το σημείωμα που κατέθεσε στην επιτροπή, όπου μιλούσε για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τότε ισχυρό άνδρα του στο Μαξίμου, να προχωρήσει το θέμα της μονής.

Το πόρισμα που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, αναμένεται να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε περίπου ένα μήνα. Η απόφαση παραπομπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Μακρύς ο δρόμος

Πότε όμως θα συνέλθει το Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει; Αυτό θα το γνωρίζουμε μετά την συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Δεν αποκλείεται πάντως οι διαδικασίες να πάνε σε μάκρος, δεδομένου ότι η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της στις 14 Νοεμβρίου, οπότε θα διενεργηθεί η δεύτερη ψηφοφορία για τις εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει