Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει

«Αυτή είναι η Ελλάδα», είχε αναφωνήσει ο Κ. Σημίτης, την εποχή του ναυαγίου του «Σάμινα». Να 'ταν ο μόνος; Πολλοί όσοι προηγήθηκαν του σημερινού πρωθυπουργού, που αν και κατ' επανάληψη έχει μιλήσει περί «διεφθαρμένης χώρας», αίφνης την «ανακαλύψαμε» μέσω του Γιούνκερ.

Ο Κ. Καραμανλής στον «Μπαϊρακτάρη», τότε που του αποδόθηκε η περίφημη φράση περί πέντε νταβατζήδων. Ο Κ. Καραμανλής στον «Μπαϊρακτάρη», τότε που του αποδόθηκε η περίφημη φράση περί πέντε νταβατζήδων. *«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η διαφθορά, περί της οποίας εγένετο λόγος και στην έκταση στην οποία αναφέρθησαν οι ομιληταί», ισχυριζόταν ο Γ. Ράλλης στη Βουλή το 1979.

*Απαντώντας στους διώκτες του, το 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήγαγε σε θεσμό τον «κυρίαρχο λαό». Την ίδια περίοδο ο Κων. Καραμανλής είπε το περίφημο «η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» όταν εκλήθει να καταθέσει για συναντήσεις του με τον Κοσκωτά.

*«Οι θεσμοί έχουν διαβρωθεί, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στη Δικαιοσύνη», κατήγγειλε ο Αν. Παπανδρέου κατά την προσφυγή στις κάλπες το 1993. Ο Κ. Μητσοτάκης εισήγαγε τον όρο των «διαπλεκόμενων συμφερόντων» που θεωρούσε ότι έριξαν την κυβέρνησή του, ενώ ο Αντ. Σαμαράς τον στόλιζε με κατηγορίες όπως «μάνατζερ χυδαίας συκοφαντίας», «μόνιμος υπηρέτης οικονομικών συμφερόντων», απέναντι στις οποίες η πρόσφατη «καληνύχτα» της Ν.Δ. στον επίτιμο μοιάζει με ευγενική χειρονομία.

*«Μάθαμε να κυβερνούμε, αλλά υποστήκαμε και τη φθορά της εξουσίας. Μάθαμε να διαχειριζόμαστε το κράτος, αλλά και, εν μέρει, ενσωματωθήκαμε στη λογική του», έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995, κάνοντας την αυτοκριτική του.

*«Ο χρηματοδότης που θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά του (...) ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει στο κόμμα πρόσωπα που θα πάρουν αύριο αποφάσεις που τον αφορούν. Γι' αυτό τείνει να στρέφεται στον ηγετικό κύκλο, σ' αυτούς που διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία», διαπίστωνε ο Κ. Σημίτης, το 1993, από το βήμα του ΟΠΕΚ.

*Ο ίδιος κατά στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησής του (1996), έλεγε: «Η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει δημιουργήσει αφανή δίκτυα επηρεασμού. Η οικονομική εξουσία διαπλέκεται συχνά και αδιαφανώς με την πολιτική εξουσία». Και λίγους μήνες αργότερα, στο κομματικό συνέδριο: «Υπάρχει η Ελλάδα της "αρπαχτής'', των ρουσφετιών, της συναλλαγής και της διαφθοράς, η "κοινωνία των κολλητών'' εναντίον της κοινωνίας των πολιτών. Από αυτήν την Ελλάδα πηγάζει η προσπάθεια χειραγώγησης και ευτελισμού της πολιτικής και των πολιτικών».

*Ο Κ. Καραμανλής, όντας στην αντιπολίτευση, προσέδωσε ρόλο «αρχιερέα της διαπλοκής» στον Κ. Σημίτη. Ερχόμενος στην εξουσία, το 2004, διαπίστωνε ότι «το πρόβλημα της χώρας είναι πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες που εξουσιάζουν την πολιτική ζωή». Η φράση τού αποδόθηκε και δεν διαψεύσθηκε από το Μαξίμου. Ηταν η εποχή του «ανένδοτου» κατά της διαφθοράς...

Το βέβαιο είναι ότι στα λόγια πάμε καλά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει